Politică

Peste 6000 ha de teren din Ungaria, irigate cu 3 milioane de metri cubi de apă adusă din România

200392721-001Ce a mai ramas de vandut in aceasta tara?

Peste 6.000 de hectare de terenuri agricole din Ungaria sunt irigate cu apă pompată din râul Mureș, județul Arad. Apa este transportată pe o distanță de 36 de kilometri până în Ungaria, într-o zonă aflată mai departe de râul Mureș.

Conform contractului încheiat între Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare Arad şi Domeniile Hergheliei Mezohegyes din Ungaria, cantitatea minimă este de 1,5 milioane metri cubi de apă, dar se vor livra 3 milioane de metri cubi, având în vedere nevoile fermierilor maghiari. Maghiarii plătesc 28,6 euro pentru mia de metri cubi de apă, tarif care include transportul, la care se adaugă o sumă plătită către Apele Române.

Anual, ANIF câştigă în jur de 80.000 euro din transferul de apă pentru irigaţii, banii fiind folosiţi pentru întreţinerea staţiilor de pompare şi a canalului din Eomania, dar reprezentanţii. Cea mai mare cantitate de apă a fost livrată în 2007, peste 5,6 milioane metri cubi.

Pe de altă parte, fermierii arădeni nu își permit să plătească pentru irigații, sistemele fiind în mare parte distruse. ANIF asigură apă doar pentru 2.500 de hectare din Pecica, Nădlac, Semlac şi Fântânele. Înainte de 1989, în judeţul Arad erau irigate 60.000 hectare.

Sursa: Pagina de agricultura