Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Pelicula inedita “BRANCUSI Filmed 1923 – 1938″ a trezit reactii entuziaste in Romania. Intrebare fireasca: De ce nu a cumparat-o pana acum Patapievici pentru a rula non-stop la toate filialele ICR din lume?

Brancusi Autoportret 1927“Un film de o oră, care compilează numeroase filmări cu sculptorul român Constantin Brâncuşi, a fost postat pe YouTube de un utilizator din Georgia.

Filmul, care conţine imagini de mare valoare istorică, îl arată pe Brâncuşi la lucru, unele dintre capodoperele acestuia fiind filmate în stadiul de construcţie.

Sculptorul poate fi văzut modelând lutul, tăind cu fierăstrăul Coloana Infinită sau primind vizite de la alte personalităţi care au marcat sculptura modernă, precum Barbara Hepworth. Filmul prezinta şi imagini de la montarea Colanei fara de sfarsit şi a Porţii sărutului în Târgu Jiu”, informeaza Prolibro.

Ii multumim georgianului nostru care a nascut reactii entuziaste in intreaga Romanie cat si comentarii pline de substanta pe YouTube, cum ar fi: “Filmul acesta valoreaza pentru Romania mai mult decat tot ce au facut ministrii culturii din `89 si pana astazi. Si cand te gandesti ca ICR a prezentat la New York drept ”arta” un magar roz cu zvastica-n… ca reprezentare a culturii romanesti.” (Unselfcontrol)

“In minutul 2.20 ciocneste un pahar cu Man Ray, minutul 10 pana la 15.30 sculptand, in atelierul sau din Paris, min.31.30 – Victor Brauner, min.32.50 – Marcel Duchamp, Ezra Pound, min.39.40 – Romania 1937-1938, min.51- montarea Coloanei fara sfarsit la Tg. Jiu”. (Tania Iancu)

“Tulburator! Dupa minutul 44 sunt imagini luate la Targu Jiu, pare a fi un iarmaroc, uitati-va la cei din imagini, tarani autentici, gatiti frumos, ca de sarbatoare, in costume populare, cum joaca hora impreuna cu soldatii… chipuri anonime dar chipuri de oameni care parca se uita la noi din trecut.” (ovidiuwin)

“this film can be bought on Amazon “BRANCUSI Filmed 1923-1938″ – Man Ray, Ezra Pound, Marcel DuChamps – THANK YOU so much @azrzearvar because you posted this video. It’s a treasure, indeed!!” (camypralea)

Intr-adevar, ne intrebam si noi: de ce ICR-ul lui Patapievici, in loc sa-i dea 1,2 miliarde de lei lui Tismaneanu ca sa coboare cu liftul din birou si sa sustina o “conferinta” cu trei studenti rataciti nu a cumparat acest film pana acum pentru a-l prezenta non-stop la sediile ICR din intreaga lume?

sursa: roncea.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu