Politică

Paul Krugman in NY Times: “Tehnocrații Europei sunt ca doctorii medievali care insistau pe sângerarea pacientilor lor chiar si atunci cand tratamentul ar fi făcut pacientilor mai rău, cerand chiar și mai multa sângerare!”

why_obama_should_not_pick_krugman_for_the_fed-1280x960Ce spune Paul Krugman despre referendumul din Grecia in NY Times? Paul Krugman este profesor de economie și afaceri internaționale la Universitatea Princeton, Krugman a primit titlul de doctor de la MIT în 1977, a predat la Yale, MIT și Stanford.

Pai asta spune supozitoarelor neoliberale de Guran, Mîndruță, Gadea, Tapalaga (si adaugati alti Frecționescu din presa) PNL cu cateva exceptii notabile, dar incluzandu-l pe Johannis, cel cu zâmbetul de șenilă – lucruri de bun simt.

Faceti diferenta intre un propagandist pur ca Tapalaga (dau exemplul extrem din presa alaturi de ignarul Moise Guran, neoliberalul bugetar), care emana aceste idei fascistoide: “O țară condusa cu minciuni si frauda, drumul scurt catre faliment”.

Cu acest detaliu trebuie inceput mereu cand vorbim despre referendumul grecesc: gestul in sine este o frauda democratica majora. Referendumul pe teme fiscale este interzis prin Constitutie in orice stat care doreste sa se protejeze de populisti extremi sau iresesponsabili ca Alexis Tsipras (…) Mitul vandut de Tsipras poporului sau este azi o minciuna si mai gogonata: neplatind nimic vom trai in continuare mai bine tot pe datorie.”

Ce spune in NY Times profesorul Krugman: “Dar campania de agresiune – încercarea de a îngrozi grecii prin tăierea finanțării bancare și amenințarea cu un haos general, toate cu scopul de aproape deschis de a scoate din serviciu guvernul de stânga actual – a fost un moment rușinos într-o Europă care pretinde a crede în principiile democratice. Ar fi stabilit un precedent teribil dacă aceasta campanie de intimidare ar fi reușit, chiar dacă creditorilor li s-ar fi parut normal.(…) Adevărul este că tehnocrații Europei sunt ca doctorii medievali care insistau pe sângerarea pacientilor lor chiar si atunci cand tratamentul ar fi făcut pacientilor mai rău, cerand chiar și mai multa sângerare.

Un vot “da” în Grecia ar fi condamnat țara la ani mai de suferință folosind politici care nu au functionat și, de fapt, având în vedere aritmetica, nu poate funcționa: probabil ca austeritatea contracta economia degrabă decât reduce datoriile, astfel încât toată aceasta suferința nu servește nici unui scop. Victoria răsunătoare a lui “nu” ofera cel putin o sansa pentru o evadare din această capcană.”

Autorul vede ca o problema teribila nici iesirea din Eurozona: “And let’s be clear: if Greece ends up leaving the euro, it won’t mean that the Greeks are bad Europeans.”

Nu va suparati, dar presa americana este mult mai nuantata si mai respirabila, oricum mult mai echilibrata si mai consistenta decât infecția propagandistica numita “presa” de la noi.

Diferența este de la cer la pământ!

Articolul in limba engleza poate fi citit AICI!

Autor: Iulian Capsali
Sursa: Iulian Capsali