Analize și opinii Cultură și Familie Politică

„Parlamentul rușinii” e azi

Definiția a făcut carieră după 89. În câteva reprize, pe drept sau nedrept, Parlamentul a fost catalogat ca fiind al rușinii. Formula comprimată îndesa în ea nemulțumire publică, iar presa n-a obosit s-o întrebuințeze până la uzura completă. Apoi a fost zvârlită la coș, Parlamentul intrând și el într-o zodie cenușie, nici alb-luminoasă, nici neagră. Băsescu, gelos pe o mulțime aleasă de plebe, mai greu de controlat decât una bucată premier, să zicem, s-a îngrijit să deșerte abundentele zoaie ale limbuției sale peste instituția supremă a democrației. N-a mai fost un „Parlament al rușinii”, ci unul al celor „322”, unul prea numeric, unul bicameral care trebuie mutat la garsonieră (prima măsură a „democrației” sovietice ajunse la cârma României, cum ne spune academicianul Giurescu, a fost schimbarea parlamentului bicameral într-unul unicameral). Când Parlamentul i-a fost aproape în totalitate vasal, Băsescu a mai înmuiat-o și a trecut la alte teme: moguli, tonomate și altele dragi sufletului său alterat de ură și îmbătat nu numai de spirtoase, ci mai ales de putere, putere în formă pură, putere totală.

Al treilea referendum de demitere a lui Traian Băsescu (mă refer aici la alegerile parlamentare care au fost, după alegerile locale, runda ultimă de încercare populară de a scăpa de arendașul din Deal) a urcat în Casa Poporului cel mai mare număr de aleși care aveau mandat din circumscripțiile lor să-l trimită acasă pe Băsescu. Să facă dreptate până la capăt, să schimbe legile strâmbe cu unele care să îngrădească triumful strigoilor care ronțăie banul public, să, să, să… Ce face Parlamentul actual, compus trei sferturi din așa ziși anti-băsiști? Ce face și Ponta. Coabitează! În comparație cu trădarea de care este acuzat premierul (cei mai numeroși cetățeni definesc astfel gestul liderului USL), trădarea de care se face vinovat Parlamentul este strivitoare, de neînțeles, nemernică. Despre Ponta citesc că a fost șantajat, că așa e el, că e „securist” (când dracu să se facă pentru că era mic în vremea securității?!). Parlamentul ăsta cu sute de useliști e și el șantajabil? E compus doar din securiști? Tace comod cu curul în scaune fiindcă are ”misiune”? Ce faci Parlamentule USL? – îți vine se urli întrebarea, s-o urli încât să se zguduie zidurile uriașei clădiri care-i adăpostește. Ce faceți, mă? Lumea v-a trimis acolo cu o sarcină, cu o poruncă? Aveți poruncă de la popor să faceți niște lucruri. Sunteți cei care aveți puterea să dați jos orice nemernic, să îndreptați orice fărădelege. Sunteți mai tari ca Băsescu, sunteți mai puternici ca Ponta și ca toate serviciile, sunteți, sublimată, în subtanța ei pură, sau așa ar trebui să fiți, națiunea română. Ce dracu faceți acolo? Unul câte unul (cei care apar fiindcă cei mai mulți v-ați pitit în păpușoi!) bociți în televizor că nu se mai poate, că e grav, că poporul e păcălit. Păi voi îl păcăliți! Nu Ponta e vinovat până la urmă pentru netrebnicia coabitării, ci voi. Pe el l-am tocat destul. De ce coabitați voi? De ce coabitați cu neputința, lenea și trădarea?

De peste două decenii, ciclic, în limbajul nostru dâmbovițean a apărut sintagma „Parlamentul rușinii”. Ei bine, ne-am înșelat. Abia acum avem, gras și stătut, un „Parlament al rușinii”. Nu vă revoltați pe mine, domnilor! Revoltați-vă pe voi și faceți ceva fiindcă începe să fie târziu. Se întunecă de tot și nu ne mai vedem ca țară și ca oameni și bâjbâim prin bătătura înnoptată a României să mai găsim om întreg și liber.

Autor: Lucian Avramescu
sursa: jurnalul.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • toti o apa si un pamant.
    trebuie sa ii trimitem acasa, sa nu mai incurce pe nimeni.
    astia nu sunt parlamentari, sunt complici si coautori ai marelui jaf national

  • De ce inca coabiteaza cu Base ? Pentru ca au realizat ca dorinta de a nu coabita nu era legala, le era insuflata de cel (cei) care acum – iata – trebuie sa o cam ia la sanatoasa din calea legii. Or daca reuseau eliminarea lui Base azi nu mai trebuia sa aiba emotii. Asta era boilor miza scoaterii din ring a lui Base. Vorba lui Felix : pana nu avem justitia nu avem puterea. Inca nu v-a trecut hipnoza administrata de Antena 3 ?

  • usl-rusine,ce fac cei 70%? rusine parlamentari, acum cind e criza si aproape toti inteleg asta, voi va lafaiti si nu faceti mai nimic pt a redresa situatia.cei din mediul privat muncesc mai mult, la fel si bugetarii, iar voi , leneviti.rusine.

  • Metoda compromiterii Parlamentului este cunoscuta si destul de eficienta!
    Maestre Avramescu, spuneti:”Sunteți mai tari ca Băsescu, sunteți mai puternici ca Ponta și ca toate serviciile, sunteți, sublimată, în subtanța ei pură, sau așa ar trebui să fiți, națiunea română”…,pai ar fi asa intr-o tara normala ,unde omul de rind nu pune pe primul plan burdihanul,unde legea ar fi corecta si s-ar aplica corect, unde ziaristul n-ar arunca cu vorbe acoperindu-se de acel “sau așa ar trebui să fiți” . Cum sa aiba vre-o putere Parlamentul cind se stie ca Serviciile nu pot fi controlate de el, cind Codruta si alalalt (Morar)isi asmut procurorii DNA,ANI, pe fiecare parlamentar in parte ,aratindu-i pisica, ca sa lase “ciocul mic” ,dar se reped fara rusine si la oameni simplii, care-au indraznit sa voteze invers decit ii place matelotului, ca sa creeze o frica colectiva?Cunoaste “maestrul” Avramescu vre-o alta forma democratica de guvernare care sa nu contina Parlament? Ce a facut “maestrul” Avramescu ca oamenii sa fie in cunostinta de cauza si sa nu trimita toti hotii, cocalarii,analfabetii (dispusi la “coabitare”in aceasta institutie respectabila?

  • Nu va mai legati de Basescu,Basescu a facut ceva pentru tara,dar USL-ul ,care are majoritate in parlameent a tradat nazuintele acestui popor care i-a votata in necunostinta,inconstienta lor a fost dobandita pe baza doctrinei comuniste a PSD,partid care a stiut sa-si mobilizeze activistii(si cei noi si cei vechi),ca sa prosteasca o mare parte a populatiei pentru a se duce orbeste sa voteze ,multumiti cu promisiuni mincinoase.Parlamentul s-a gandit sa-si elibereze coruptii din puscarie pefigurand o lege in acest scop,pe care si guvernul o agreeaza deoarece face parte din aceiasi familie.

  • Un asemenea parlament deschide calea spre fascism, stârnind greața populației pentru sistemul parlamentar….