Analize și opinii Extern Politică

Cel mai mare bubble financiar din istorie este pe cale să se spargă

Cea mai mare bulă speculativă din istorie a început să se dezumfle, iar în următoarele luni tendinţa s-ar putea accelera şi transforma într-un colaps ce va afecta preţurile oricărui activ financiar la nivel internaţional, spune companiei de brokeraj Admiral Markets într-un comunicat sosit pe adresa redacţiei. Documentul citat menţionează opinii ale experţilor potrivit cărora monetizarea masivă adoptată de Rezerva Federală, Banca Japoniei, Angliei, Elveţiei şi cea Europeană, ce a dus preţurile activelor financiare la maxime istorice, se va sfârşi tragic. Consecinţa ar urma să fie hiperinflaţie şi colapsul unor sectoare cheie din economie, avertizează analiştii Admiral Markets, societate care în România operează un “pool” de tranzacţii Forex. Inversarea trendului pozitiv din piaţa de acţiuni, majorarea ratelor de dobândă şi criza de lichiditate din piaţa valutară ar urma să fie semnalele care să ne spună că scenariul din anii 2007-2008 se va repeta.

Au obosit indicii bursieri?

Indicele utilităţilor din Statele Unite s-a prăbuşit cu 35% în ultimele 2 săptămâni, acesta fiind cel mai amplu declin din ultimii 4 ani, iar piaţa japoneză de acţiuni a căzut cu 18% în aceeaşi perioadă, recordul ultimilor 25 de ani. Pentru bursele de acţiuni din întreaga lume a fost cea mai negativă perioadă din 2013 şi această corecţie s-ar putea transforma într-un trend descendent de durată.

Semnal pentru scumpirea creditului din pieţele de bonduri?

Bonurile de tezaur americane şi japoneze, cele mai lichide instrumente financiare din lume, au înregistrat în luna mai cel mai mare declin din ultimii ani. Dacă scăderea continuă, un colaps masiv în piaţa bondurilor este foarte probabil, iar cu cât preţul acestora este mai mic, cu atât dobânzile vor fi mai mari. Consecinţele ar fi grave pentru economie, întrucât creditul ar deveni foarte scump sau inaccesibil.

Refugierea în dolar poate prefaţa o criză de lichiditate

Dolarul australian, cea mai atractivă valută în ultimii ani şi cea mai sensibilă la sentimentul global faţă de risc, a pierdut aproape 10% în ultimele săptămâni. Această evoluţie anticipează o scădere a cererii pentru mărfuri şi materii prime, în special din China, dar şi din Europa sau SUA. Monedele asiatice au înregistrat în luna mai cel mai sever declin din ultimele 12 luni, investitorii retrăgându-şi capitalul din activele regionale. Pe de altă parte, dolarul american a atins maximul ultimilor 3 ani, ca urmare a recesiunii prelungite din zona euro, a scăderii cotaţiilor mărfurilor şi a panicii globale. Statutul dolarului este acela de valută de refugiu, iar dacă avansul continuă, va fi însoţit de o criză de lichiditate.

Am atins zone extreme ale balonului speculativ

Analiza citată spune că ne aflăm într-un balon speculativ, zone de exces fiind atinse atât pe Burse, cât şi pe segmentul bondurilor. “Sunt semnale puternice că pieţele de acţiuni şi obligaţiuni încă ignoră riscul şi publicul vânează randamente la praguri extreme. Puse la un loc, ne arată că suntem într-un bubble, astfel că banii nu dispar, ci sunt doar transferaţi de la ultimii cumpărători la cei ce au vândut înainte să se întâmple”, apreciază Cristian Cochinţu, analist financiar la Admiral Markets.

autor: Adrian Panaite

sursa: curierulnational.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Tot sistemul asta bursier mi se pare construit pe principiul “sporeste-l doamne, sporeste-l”. Asa zicea tiganul, pardon rromul, uitandu-se cum se umfla laptele la fiert. Pana cand… n-a mai ramas nimic. Un om cu bun simt nu gandeste asa. O subspecie pe cale de epuizare, ce-i drept…