Parlamentul European a adoptat ieri Raportul anual privind drepturile omului și democrația în lume în anul 2014, raportor fiind eurodeputatul român Cristian Preda (PPE). Paragraful 114 al documentului este o noutate absolută, întrucât condamnă, pentru prima dată, „practica surogației, care subminează demnitatea umană a femeii din moment ce corpul acestei și funcțiile sale reproductive sunt utilizate ca o marfă”.
Parlamentul mai consideră că „pratica surogației gestaționale care implică exploatare reproductivă și folosirea corpului uman pentru câștig financiar sau de altă natură, în special în cazul femeilor vulnerabile din țările în curs de dezvoltare, trebuie să fie prohibită și examinată ca prioritate în cadrul instrumentelor internaționale de drepturile omului”.
În timp ce o coaliție absolut neobișnuită de organizații pro-viață (preocupate de demnitatea și drepturile copilului și ale femeii) și feministe (concentrate pe drepturile femeii) au susținut moțiunea, aceasta constituie o lovitură grea pentru industria „medicinei reproductive” care lucrează pentru cuplurile bogate și pentru cuplurile de homosexuali care, prin nefericita înlesnire a parlamentelor unora dintre țările europene și nu doar, se joacă de-a „familia” și au deci pretenții la „a avea copii”.
Ne bucurăm foarte mult pentru această rezoluție, mai ales că vine într-un moment în care Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei urmează să se pronunțe și ea, iar judecătorii de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului cântăresc apelul declarat de Italia contra uneia din cele mai dezastruoase hotărâri din ultimii ani, cea în cauza Paradiso contra Italia, privind surogația.
Chiar dacă rezoluția de ieri nu are vreo putere de obligativitate, normele legale în materie de sănătate și familie rămânând în competența statelor membre, există însă lucuri pe care Uniunea Europeană le poate face în direcția descurajării la nivel unional a practicii, inclusiv pentru oprirea turismului reproductiv în țările Lumii a treia – și nu numai.
În România, fenomenul surogației este în zona „gri”. Aceasta se practică, nefiind interzisă explicit, dar nu este reglementată în niciun fel, ceea ce duce la abuzuri și încălcări ale drepturilor omului. Cum anul 2016 va aduce aproape sigur, după aproape 20 de ani de încercări eșuate, o lege a reproducerii asistate, sperăm să vedem cel puțin fenomenul mamei purtătoare și pe cel conex al turismului reproductiv puse la indexul relelor și scoase în afara legii.
Fidelă preocupării sale pentru valorile bioeticii creștine și drepturile autentice ale omului,PRO VITA București, membră a Uniunii Internaționale pentru Abolirea Surogației, solicită autorităților române interzicerea completă a oricărei forme de surogație, comercială sau nu. În această calitate am remis Parlamentului României documentul-suport MAMA PURTĂTOARE: PÂNTECE DE ÎNCHIRIAT – Document-suport pentru dezbateri publice.
Detalii suplimentare puteți găsi pe websiteul www.mama-purtatoare.ro.
Sursa: Cultura Vietii
Adauga comentariu