Politică

Paradoxuri cu lemn

iohannis-codul-silvic-protest-romani-800x500_cCîteva paradoxuri cu lemn:

– mare nedumerire la dreapta. Cum să ţinem cu Iohannis şi să-l criticăm în acelaşi timp? Pamfletarul Băsescu a găsit soluţia. Năstase e de vină. A făcut un contract aşa tare cu austriecii încît un deceniu de Băsescu n-a fost de ajuns ca să-l desfacă. Eu zic că putea să găsească ceva motive şi pe la comunişti. Toţi au preluat teoria asta liniştitoare cu Năstase şi Sârbu. Suferiseră o traumă ieri, probabil, cînd preşedintele i-a acuzat pe protestatari că se lasă deturnaţi de jivina pesedistă

– PSD are şi el o întreagă istorie cu încercarea de defrişare prin legislativ. Nu mai departe de cîţiva ani nişte parlamentari îşi croiau prin pădure loc pentru un hotelaş, o pensiune ceva. O meschinărie uşor de recunoscut, e marcă înregistrată – iniţiatorii erau în mare proporţie proprietari de păduri, vroiau să taie oamenii (vezi aici)

– ce e cam deplasat e să reproşezi că restituţia ad integrum e şi ea pata PSD. A fost marota băsesciană de la bun început. S-a construit camarilă de toată frumuseţea din filozofia recuperării aplicată mai radical decît în orice ţară din fostul bloc comunist. Hrebeciuc, Adam şi ceilalţi au venit şi ei la masa pusă să-şi ia partea. Cît despre UDMR, te umflă rîsul numai cînd îi vezi că deschid măcar subiectul.

– Doi dintre activiştii vizibili, şi MIhai Goţiu, şi Claudiu Crăciun vin cu argumentul locului de muncă alternativ şi mica exploatare. Prelucrarea mic şi mijlocie ar fi mai bună decît monopolul unora care exportă grup. Unii sînt mai răi, dar şi în celălat scenariu poţi avea un mic mare coşmar. Mai ales că argumentul că nu avem fabrici de mobilă destule e cam fals – dintre cei mai mari exportatori români e chiar unul în acest domeniu. Colaborează cu Ikea.

– Din ciclul ciudăţenii, acel mare exportator de mobilă a fost un foarte generos donator pentru PNL-ul lui Iohannis. Aramis Invest apare pe lista de donaţii de la persoane juridice pentru PNL cu aprox. 30 000 de euro

Aramis Invest are cifră de afaceri de peste 120 de milioane de euro. 90% la export. Este în aceeaşi ligă cu Interagro ca mărime a exporturilor.  S-a scris că Lucia Varga a ţinut legătura cu Aramis pentru noul cod silvic (vezi aici). Ce e de reţinut e că Schweighofer nu e chiar singura interesată de piaţa lemnului şi că legăturile cu politicul vin din toate direcţiile. Spre PNL pare că se îndreaptă afaceri mari. Spre PSD par să tragă lobiştii care visează să-şi croiască poieniţe de lux prin păduri. Şi mai pare că avem un meci interesant cu un jucător gigant austriac, dar şi cu un discret mare jucător român (Aramis e deţinută de doi români din Baia MAre). Tocmai acest detaliu schimbă argumentul de tip “economie sustenabilă cu lemn”. Primitivii Schweighofer trebuie scoşi rapid din joc. Un nou tip de exploatare e la start. Ne mai vor lua 15 ani s-o reglementăm şi pe aia?

Nota: Ponta l-a atacat pe Iohannis sugerînd ceva servicii fără să fie nevoie. Din decembrie pînă acum a devenit foarte puternic şi a tot cîştigat diverse bătălii, fiind pisicuţ. Periodic uită şi o ia razna tabloidal, spre norocul adversarilor săi.

Autor: Costi Rogozanu

Sursa: Vox Publica