Analize și opinii Cultură și Familie Politică

“Pâinea noastră cea de toate zilele … “

Cuminţenia şi pozitivismul ţăranului român, este imaginea ce îmi este înfierată în minte, de care eu, un om simplu, nu mă pot despărţi. O port în sufletul meu ca pe o icoană, ce va ramâne ascunsă şi de nedezvăluit. Cum aş putea “traduce” unui străin de meleagurile noastre, sentimentul sacru pe care îl am atunci când privesc această “măicuţă bătrână”? Mi-o imaginez crescând o droaie de nepoţi şi savurînd roadele pământului dar nu pentru ea însăşi ci prin bucuria cu care îşi hrăneşte copii şi nepoţii …

Mă uit la mâinile ei şi îmi aduc aminte de mama mea atunci când se pregătea să facă o ciorbă… Eu mă trezeam leneş, cu răsăritul soarelui strălucitor în frunte, dezgolit până la mijloc şi întinzându-mă ca şi când aş fi fost fiul lui Ra (Zeul Soare). O simţeam cum se bucură de fericirea mea, cu mâinile pline de ţărână moale, trebăluind fără să-i pese de roua dimineţii …

“Oare nu sunt unii din trântorii pe care i-a hrănit în van pe acest pământ?!” îmi pun adesea această întrebare. Oare ce vicleşuguri lumeşti ar trebui să mai îmbrăţişez până să-mi dau seama ca bunul simţ era deja la mine acasă … la adevărata mea casă …

Privesc cu teamă la aceşti dăruitori de sănătate şi virtute, ca la un simbol pe cale de dispariţie … Ne îndreptăm spre occident … e bine … numai să nu uităm că acesta ne aduce şi multe de care nu ştiu dacă nu am putea să ne lipsim.
Pribegia noastră probabil a trebuit să astâmpere setea de cunoaştere a străinătăţii provocată de atâţia ani de limitare forţată comunistă … Nu cred că va dura prea mult exodul românesc … Acest popor, nu se amestecă decât foarte rar şi cu siguranţă se va întoarce în glia străbună. Poate din acest motiv suntem respinşi, pentru că unii ştiu că suntem harnici, muncitori, numai că nu pot a ne încânta să “ne rămână oasele” pe tărâmuri străine. Oricum ar fi, sincer, nu pot cumpăra toţi banii unora ceea ce noi românii avem moştenite în cuget şi în gândire. Se vorbeşte de spălarea imaginii?! A cui?! A noastră în nici un caz! Care spălare, pentru că noi plebea, nu am fost niciodată murdari! Am muncit toţi de când ne ştim, nu înţeleg ce avem de spălat … Spune-i acestei bătrâne să-şi spele imaginea … Poate cei “mai mari” ca noi au ceva de spălat?! În acest caz, noi vom vrea să vedem dacă într-adevăr vor face cea ce (foarte mulţi dintre ei) au promis!

autor: FELIX AROTARITEI
sursa: ziaruloval.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Perfect de acord cu tine prietene!Si eu sunt unul dintre pribegii pe meleaguri straine.Niciodata,repet,niciodana nu m-am gandit decat la locurile unde m-am nascut,am crescut si m-am format ca om.Candva ma voi intoarce acasa,in tara mea ca sa-mi traiesc probabil,ultimii ani din viata.Acasa la mine!Ce frumos suna aceste cuvinte,pentru mine sunt magice!

  • Afaaaaaaara din U.E. Romania! Nu avem de ce sa stam in aceasta U.E. o colectoare de bani pentru altzii! De ce? Romania este o tzara care se poate gospodari singura! Aduceti-va aminte de regimul lui Ceausescu, distrus de tovarasul Laszlo Tokes! Cine nu avea ce sa manance in regimul Ceausescu? Cine n-avea un loc de munca? Ce pretzuri erau? Etc. …….. Toti aveam de toate, inclusiv un concediu la mare, la munte! Aveam o viatza normala? Da, o aveam? Dar, azi? Cati au salarii, cati isi mai permit un concediu, catzi isi mai permit sa-si cumpere produsele dorite din piatza? Si ce produse de-afara si la ce pretz? Sictir acelora care ne impun importurile! Imi iubesc “bunica” din piatza, care-mi aduce, la comanda produse de la ea din gradina si din gospodaria ei……… asa va porni productia romaneasca si bunastarea omului simplu si batran de la tzara………. prin consumarea alimentelor romanesti, traditionale, sanatoase, fara E-uri, etc! Sa fim romani, caci nu costa nimic! Romania are o agricultura sanatoasa pentru poporul ei! Nu mai importati alimente care ne imbolnavesc, caci avem alimentele noastre sanatoase, naturale, fara virusi, in gradina tzaranului roman! Refuza-ti importurile TOXICE!

  • Daca unii au nostalgii comuniste , e problema lor . Sa nu vorbeasca insa si in numele altor milioane de oameni , care n-au dus-o bine , asa cum lasa ei sa se-nteleaga . Iar multele insatisfactii de azi , sunt in mare parte consecinte ale mentalitatii comuniste de atunci , ale deprinderilor mostenite , indelung exersate .

  • Foarte frumos text. Tanti din imagine este reprezentativa pentru “bunatatea poporului roman” pe care nu ai cum sa o descoperi ca turist strain daca vii si stai cateva zile in Bucuresti de exemplu. Pentru ca acea bunatate pura, pe care cumva cu totii, noi romanii, o avem ascunsa undeva in gene, poate fi descoperita in prezent mai ales “la tara”, la oamenii simpli, decenti, cinstiti si buni, ca tanti din imagine.