Politică

Paine si circ. The Untold story of Cluj

Ai fost la Untold? A fost fain? Te-au scos din sarite activistii aia, cu  comentariile lor negative si invidioase… Daca da, atunci baga la cap cateva chestii:

1. Festivalul UNTOLD s-a nascut de la bun inceput dintr-o alocare cel putin dubioasa, daca nu chiar ilegala de fonduri publice, fara o procedura competitiva de acordare a finantarii, asa cum o cere legea, printre altele cea a achizitiilor publice.

untold-festival-650x435

Lucrul asta s-a intamplat pentru ca primarul Emil Boc, a dat cu dedicatie 400.000 de EUR unui grup afiliat tineretului PDL, fara licitatie publica. Aceste proceduri sunt menite pentru a nu abuza de banul public, de a cheltui aceste fonduri cat mai eficient. De exemplu ar fi interesant sa intelegem de ce organizatorul Federatia Share a anuntat un cost de 1 mil de EUR ptr Avicii si David Guetta, conform contractului incheiat cu o obscura agentie, cand cota de piata a fiecaruia se invarte pe la 200.000 de dolari , iar David Guetta a concertat in Romania si cu 100.000 USD.
Deci, tine minte, ca totul a inceput pe baza invartelilor politice. Toate anchetele sunt publicate  in Ziar de Cluj.

2. Dincolo de a fi un eveniment „cultural”, Untold e un mare business, de pe urma caruia organizatorii vor scoate un profit de cateva milioane de EUR (intre 2 mil EUR si 7 mil EUR), si acesta e adevaratul motiv al organizarii, nu promovarea orasului sau alte gogoritze, care ti se vantura prin fata. Bani pentru mafia politica, care astfel va continua sa conduca orasul tocand banul public si facand mizerii urbanistice. Mafia politica nu stie sa faca banii altfel, decat prin abuzul banului si a resurselor publice, de aici si finantarea publica a primariei si alocarea discretionara a domeniului public. Mafia politica traieste si se inmulteste prin afaceri facute pe seama ta. Evident, pe tine nu te intereseaza chestia asta, important e ca te-ai simtit bine la festival si ti-au placut luminile si artificiile.

3. Smenul a continuat cu ocuparea ilegala si abuziva a spatiului public, in speta Legea 24/2007, asta pentru ca organizatorii sa isi maximizeze profiturile. Magaria e ca acest lucru se intampla non-stop timp de 4 zile cu complicitatea fatisa a insusi celui care trebuie sa impuna legea. E in fisa postului primarului sa impuna legea si sa apere domeniul public. Domnul Boc nu doar ca nu a facut asta, ci a sustinut pe fata aceasta ilegalitate. Daca tu iti incalci voit obligatiile tale la locul de munca, iti pierzi jobul. Vedem ca regula nu se aplica insa politicienilor.   Ancheta o gasesti aici.

4. Din pura prostie probabil, este posibil ca organizatorii sa fii facut deja o evaziune fiscala de peste 1 mil de EUR, prin inregistrarea tardiva in scop de TVA si evitarea platii TVA-ului, atat la bilete, cat si pentru artistii care vin la eveniment. Toata tarasenia o gasiti descrisa pe indelete AICI. In acelasi timp pe diverse canale ni se vantura prin fata cat va castiga orasul de pe urma taxelor incasate in urma festivalului. Daca vedem insa modul in care organizatorii au tratat problema TVA-ului si au umflat de 5 ori costul vedetelor (vezi mai sus), ne este clar ca acesti oameni de business numai la plata taxelor nu se gandesc. E neclar si cum s-a ajuns la un cost total de organizare de 4.5 mil EUR, dar daca plecam de la modul in care au umflat costul vedetelor, costurile nu au cum sa depaseasca jumatate din aceasta suma, destinatia reala fiind probabil prin off-shore-uri.

5. O alta ilegalitate este incalcarea reglementarilor cu privire la nivelul de zgomot ambiental maxim admis, in speta cele nationale, cat si hotararile municipale, care instituie planuri de actiune pentru combaterea zgomotului ambiental (totul derivat din reglementari europene in speta directiva 2002/49/EC). Situatia e aberanta: daca tu faci cumva scandal si il deranjezi pe vecinul, te trezesti cu politia la usa, in schimb daca un cartier intreg e dat peste cap timp de 4 zile , organele dorm linistite. A propos, care e diferenta fata de un cocalar care isi plimba masina prin centru, cu bashii dati la maxim sau fata de un manelist care isi pune boxele in geam?

Intelegem, festivalul produce beneficii orasului, business-urile fac profit. Dar profitul nu il poti face oricum si pe spatele altora. Profitul nu justifica poluarea, inclusiv poluarea fonica. Daca tu te simti bine, altii, foarte multi de altfel,  nu se simt bine. Unii sunt simpli pensionari, altii sunt oameni care muncesc din greu si au nevoie de odihna, iar in alte cazuri s-ar putea sa fie vorba de familii cu copii mici, de gravide aflate inaintea nasterii sau de oameni bolnavi. Ei au dreptul la liniste si la utilizarea normala a spatiului lor de locuit, drept conferit de lege, pe care tu nu ai voie sa il incalci, indiferent cat de faina e atmosfera si cati bani fac anumite business-uri.

Si de ce nu punem problema la fel cand discutam de alte business-uri majore ale Clujului? Legea a obligat URSUS si alte business-uri sa inchida si sa mute fabricile din oras, tocmai datorita impactului de mediu, de ce am face exceptii cu business-ul UNTOLD?

6. Vai, dar orasul are atatea de castigat de pe urma acestui festival…  Oare asa sa fie? Cateva nopti de cazare si ceva mese servite, oare cat contribuie la bunastarea locala? Prin absurd, ai repeta la nesfarsit povestea, ai tine un oras non-stop in priza si aglomeratie, pentru ca sa beneficieze industria ospitalitatii? Economia Clujului inseamna mult mai mult decat hoteluri, party-uri si restaurante si chiar si pentru industria ospitalitatii, UNTOLD e un venit minor raportat la veniturile totale anuale. Si oricum, nu faci business cu orice pret. Putem vedea cu ochiul liber in Grecia ce inseamna o economie bazata pe acest model economic, intr-o tara condusa de o clasa politica incompetenta si corupta. Cat despre impozitele si taxele platite de organizatori, Federatia Share, o sa fie interesant cum o sa plateasca impozit pe profit o fundatie non-profit, ca la TVA ne-am lamurit.

7. Bine, bine , dar brandul? Pai ca sa faci branding, orasul ar trebui sa aiba o politica de branding si instrumente organizationale specifice, ceea cea Clujul oricum nu are. Clujul are numai gogorite si improvizatii, marca Boc.
Chiar asa, prin absurd, la ce ar fi buna „promovarea” Clujului prin Untold? Promovarea asta generica trebuie sa aiba un scop – cresterea turismului in cazul de fata. Insa Clujul inregistreaza in primul rand turism de business (chestie arhicunoscuta), iar unul din motive este ca, datorita administratiei incompetente, orasul se prezinta mediocru. Sa vina turistii si sa vada ce?  Daca vrei turism la Cluj, fa mai intai orasul sa arate cel putin ca Sibiul, Brasovul sau Alba Iulia (sa nu ne gandim direct la Cracovia, Graz, etc), dupa aia poti sa te gandesti la promovare, branding si alte galusti care ti le baga pe gat politrucii locali. Altfel e o frisca trasa pe rahat.

8. Comparatia Electric vs Untold e o alta tema majora, la care merita sa atragem atentia asupra unui aspect esential. Electric Castle exista de ceva vreme, era un business privat ridicat incet, cu truda, pe o piata concurentiala. Un business care nu foloseste gratuit spatiul public, care se tine in afara zonelor de locuit, care nu a beneficiat de finantari publice masive si nici de incalcarea repetata a legilor pe baza de pile politice.  Un business care se face in zona metropolitana Cluj si care a adus in atatia ani mult mai multa vizibilitate Clujului si la fel de multi bani. Acest business se confrunta cu o concurenta neloiala deoarece nu e loc de 2 festivaluri similare la Cluj, orice ar spune unul sau altul. Untold s-a ridicat cu sustinere politica, cu fonduri politice , cu abuzuri , nesimtire si incalcarea legii si daca continua asa are toate sansele sa omoare ceva la care majoritatea romanilor viseaza : un model romanesc de succes, originalitate, profit si pasiune, RIDICAT FARA MIZERII POLITICE SI ILEGALITATI. Sa tineti minte detaliul acesta cand o sa va distrati la anul la Untold.

9. Ca multi fani Untold traiesc intr-o lume paralela, narcisiaca si rupta de realitate se vede din faptul ca s-au dus la acest festival in ciuda celor de mai sus. Sa zicem ca multi nu au realizat toate consecintele. Pe foarte multi in schimb ii doare-n cot, dovada ca la adresa criticilor abunda invitatiile de a parasi orasul. Asta desi criticii cereau niste chestii de bun simt: sa se respecte legile, sa nu se abuzeze banul public iar deranjul sa fie minimizat. Nimic nu justifica incalcarea legii, insa pe tine nu te intereseaza , pentru ca te-ai distrat bine la festival. Aici e de fapt raul facut de acest festival, faptul ca dus cultura publica mult inapoi, ca a mituit-o cu artificii, cu distractie, cu profit si autoiluzionare. Grecia nu e departe.

Dar totul a fost atat de profi si fain si plin de energie… Iti dai seama, DJ-ul ala chiar a plans si a mai mixat peste program chiar 1 ora!  Si ce lumini, ce jocuri de artificii, ce canta multimea, ce show super…
Da, asa ziceau si papuashii cand ii pacaleau albii cu oglinzi si margele stralucitoare si alcool. Asta e cea mai stralucita teapa, cand la final omul iti si multumeste.
Paine si circ, aia dorea vulgul Romei, ala era pretul pentru evitarea revoltelor. Asta a primit si vulgul Clujului de la politrucii orasului. Pardon, nu era vulg. Erau oameni respectabili, care isi permit sa cheltuie 200 RON/seara, care vor si ei sa se bucure. Cum indraznim sa ii facem sa se simta vinovati, pentru ca ei se bucura? Ce conteaza ca la mijloc e vorba de coruptie, de evaziune, de incalcarea legii, de nesimtire crasa, de risipa banului public?
In fond, subventii la incalzire primesc si vreo 35000 de apartamente sau cateva zeci de mii de pensionari si studenti, care se plimba gratis cu RATUC-ul si dupa aia pun stampila pe cine trebuie. Asa ca, pe faza asta, restul mucles.

Asta e Clujul de azi. Paine si circ.

PS: Articolul a fost actualizat pe baza ultimelor informatii de presa.

Sursa: Proiect Cluj

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • “Promovarea” Clujului prin Untold continua LINIA PROMOVARILOR, sub sigla “Frunzei” de ex.,”Gala Bute”, ALBUME, CLIPURI care evidentiaza frumusetile, bogatiile, resursele naturale, umane ale acestui TERITORIU SACRU, sub pretextul dezvoltarii turismului!!!! Consecintele acestor actiuni de promovare a imaginii tarii, dovedesc contrariul: deposedarea, defrisarea, insaracirea/indobitocirea populatiei, mentinerea infrastructurii la niv. de drumuri si sosele…Nivelul de trai al populatiei este sufient de graitor in sprijinul argumentelor atat pro cat si contra! INCONSTIENTA MAXIMA!

  • Castigi multa credibilitate cand scrii un articol intr-un mod obiectiv, cu diacritice si cu cat mai putine greseli gramaticale. Asa va arata ca articol de presa, altfel, arata ca un blog si va fi tratat ca atare.