Politică

Orașul corupt. Final de partidă pentru democrație

democracy-blindSuntem atât de aproape să pierdem democrația în favoarea clasei mercenare, este ca și cum ne-am afla pe marginea unei prăpăstii și un singur ghiont ne-ar fi fatal. Fiți atenți la cele ce urmează.

Prădătorii de la Washington sunt foarte aproape de a controla monopolul guvernului. Au cumpărat sistemul politic de la un capăt la celălalt, astfel încât orice schimbare în cadrul acestuia este imposibilă. Asta este adevărata farsă.

Câteodată mi-e dor de glumele lui Jon Stewart*  sau Stephen Colbert** . Aceștia tratează Washingtonul exact cum merită, la modul burlesc, prin intermediul satirei și parodiei. Ne amuzăm și ne dăm ghionturi, comentând pe Twitter despre cum hoțomanii din Washington au căpătat exact ce meritau. Cu toate astea, se pare că ultimul cuvânt îl au tot numele importante care populează acest oraș. Lor le aparțin birurile unui oraș prăduit. Lor le revin scutirile și deducerile de impozite, contractele, profiturile.

Ei setează în așa fel sistemul încât managerii multimilionari cu averi protejate și magnații care dețin acțiuni la companii private să plătească un impozit pe venit mai mic chiar decât profesorii, polițiștii, pompierii, secretarii și îngrijitorii. Oferă fonduri unor ferme bogate aparținând corporațiilor și reduc bonurile valorice alimentare pentru angajații care se confruntă cu foametea. Elimină controlul exercitat asupra cazinourilor de pe Wall Street, îi salvează pe bancherii care subminează economia, se împotrivesc modestelor reforme aduse de Legea Dodd-Franck , favorizează evaziunile fiscale pentru multinaționale și le pun în seama consumatorilor, în timp ce recompensează corporațiile.

Noi plătim. Plătim la alimentară. Plătim la pompa de combustibil. Noi plătim taxele pe care ei le șterg. Muncitorii noștri, recompensați cu salariul minim, plătesc cu sudoare și lipsuri, deoarece acest oraș-distant, obsedat de sine, mituit și de altfel prosper- nu simte vreo durere.

Jurnaliștii care ar putea să ne spună lucrurile astea o fac foarte rar- unii, nu o fac vreodată. Nu sunt orbi, ci pur si simpli uluiți. Urmăriți știrile de seară- oricare buletin de știri de seară- sau talk-show-urile duminicale. Ascultați pălăvrăgelile matinalilor dimineața la TV- și întrebați-vă dacă aflați ceva despre cum funcționează cu adevărat acest oraș.

William Greider, unul dintre reporterii noștri cei mai talentați, îndârjit și incoruptibil, în ciuda faptului că trăiește de multă vreme în Washington, a spus cândva că nu există speranță ca cineva să afle ce se află în spatele comportamentului politic fără să pună acele întrebări viscerale pe care politicienii și le pun în privat: ”Cine câștigă și cine pierde în această problemă? Cine primește banii și cine trebuie să-i plătească? Cine trebuie luat în considerare și cine trebuie ignorat cu bună-știință în această problemă?”

Probabil că politicienii nu-și pun aceste întrebări pentru că se tem să nu fie expulzați din partidele lor sau să piardă avantajele, să piardă influența care trece drept seducție în acest oraș.

Sau probabil nu ne spun aceste lucruri deoarece se tem că dacă sistemul ar fi demascat, cetățenii ultragiați ar tăbărî asupra orașului și l-ar distruge cu mâinile goale.

Despre BILL MOYERS

Bill Moyers, jurnalist de mai mult de patru decenii, a fost recunoscut ca una dintre vocile unice ale timpurilor noastre, una care rezonează cu mai multe generații. În 2012, la vârsta de 77 de ani, Moyers a lansat cea mai nouă afacere mediatică a sa, “Moyers & Company.” Împreună cu soția sa și partenerul său pe creație, Judith Davidson Moyers, Bill Moyers a produs două seriale revoluționare pe tema afacerilor publice, “NOW with Bill Moyers” (2002-2005) și “Bill Moyers Journal” (2007-2010).

Pentru munca sa, Moyers a primit mai mult de 30 de premii Emmy, două prestigioase premii Alfred I. duPont-Columbia University Awards, 9 premii Peabody și 3 George Polk Awards. Cea mai nouă carte a lui Moyer, “Bill Moyers Journal: The Conversation Continues,” a fost publicată în mai 2011. În prezent este președintele Schumann Media Center, o organizație non-profit care sprijină jurnalismul independent.

[*] Jon Stewart este un actor, autor, comic și producător de televiziune american, cel mai cunoscut pentru emisiunea sa de televiziune The Daily Show. (n. tr.)

[**] Stephen Colbert este un autor de satira politica, scriitor, comic, actor si prezentator de televiziune din America. Gazda serialului The Colbert Report din emisiunea Comedy Central. (n. tr.)

[***] Legea Dodd-Frank – numita dupa numele principalilor doi autori, senatorul Chris Dodd si deputatul Barney Frank – prevede infiintarea de noi programe, consilii si birouri care vor fi integrate in structura de reglementare existenta. Printre autoritatile infiintate dupa promulgarea acestei legi se numara Consiliul de Supraveghere a Stabilitatii Financiare, insarcinat cu identificarea practicilor riscante care ar pune in pericol economia, Biroul pentru Protectia Consumatorilor de Servicii Financiare, sub autoritatea Federal Reserve si care monitorizează piata creditului si a altor servicii financiare, Biroul de Supraveghere a Economisirii sau Biroul Federal de Asigurari, constituita in cadrul Departamentului Trezoreriei si care monitorizeaza industria asigurarilor. (n.tr.)

Autor: Bill Moyers

Sursa: Truthout

Traducerea: Alina Stredie