Politică

OPRIȚI ORICE VÂNZARE A BUNURILOR STATULUI!

romania-de-vanzareDupă ce 20% s-au dat pe nimic prin fondul Proprietatea, străinii de-abia aşteaptă ca Guvernul să vândă încă 15% din Hidroelectrica. Hidroelectrica, mai valoroasă decât Petrom.

Hidroelectrica valorează între 5 și 7,5 miliarde euro, iar statul va putea obține între 750 de milioane de euro și un miliard de euro pentru pachetul de 15% din acțiuni, potrivit lui Remus Borza, administratorul judiciar al companiei. La aceste valori Hidroelectrica va depăși capitalizarea Petrom, care se ridică la 2,9 miliarde de euro, pe bursă, în vreme ce suma adunată de stat ar deveni cea mai mare privatizare realizată vreodată din România.

Potrivit lui Borza, valoarea Hidroelectrica este rezultată prin multiplicarea de 10-15 ori a profitului înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare, care s-a ridicat la 500 milioane euro în ultimii doi ani și urmează să fie atins și în 2016, potrivit News.ro.

Ieșirea din insolvență s-ar putea amâna până în 2017

Pe de altă parte, listarea s-ar putea amâna până în luna februarie 2017, în funcție de cât de repede iese compania din insolvență.

“Sunt două scenarii de lucru. Un prim termen al listării – noiembrie 2016, un alt termen sau moment al listării – februarie 2017. Cele două date țin exclusiv de momentul la care Hidroelectrica iese din insolvență”, a afirmat Borza.

El a subliniat că și pentru ieșirea din insolvență a companiei există două scenarii. Evenimentul s-ar putea produce pe 11 mai, cel mai devreme, sau la finalul lunii, în acest caz fiind fezabilă listarea la bursă în noiembrie.
“Dacă acționarii, creditorii, administratorul, judecătorul sindic ajugem la concluzia că este mai sigur să așteptăm și soluționarea recursurilor – mai sunt șapte recursuri – atunci evident că se decalează și calendarul listării. Dacă ieșim din insolvență cel mai târziu în octombrie-noiembrie, atunci vorbim de o listare undeva în 2017, în luna februarie”, a explicat Borza.

Din cele 75 de contestații la măsurile administratorului judiciar și la tabelul preliminar al creanțelor, au fost soluționate 73, toate fiind fiind câștigate de Hidroelectrica. Cele două contestații care mai trebuie soluționate au fost depuse de Energy Holding și Alpiq Romenergie, care cer daune de 1,6 miliarde lei pentru denunțarea contractelor de către Euro Insol.

Ieșirea companiei din insolvență înaintea judecării recursurilor poate fi atacată în instanță, astfel că ar risca să intre în insolvență a treia oară.

“Euro Insol susține listarea pentru a asigura mai multă transparență companiei și a o pune la adăpost de orice ingerință a factorului politic în managementul companiei. Dacă se merge pe actuala metodologie, banii din listare intră în conturile Hidroelectrica, însă Hidroelectrica nu are nevoie de acești bani”, a precizat Borza.

Statul ar putea lua banii

El a relatat că, în urmă cu două zile, a avut loc ședința extinsă a Comisiei de privatizare, cu reprezentanții ministerelor, ai acționarilor, cu cei ai consorțiului de intermediere, Morgan Stanley și Raiffeisen Bank, în care a solicitat tuturor, din nou, să reanalizeze metodologia de privatizare și să o modifice.
“Adică în sensul să nu se majoreze capitalul social, ci ca acționarul majoritar, prin Ministerul Energiei, să-și vândă 15% din participație. Și atunci banii ar intra direct în bugetul statului, care are mai multă nevoie de banii aceștia decât are nevoie Hidroelectrica”, a explicat Borza.

Fondul Proprietatea a anunțat vineri că, împreună cu Ministerul Energiei, în calitate de acționari ai Hidroelectrica, a semnat un acord cu sindicatul de intermediere format din Morgan Stanley și Raiffeisen Bank, prin care reintră în vigoare obligațiile asumate pentru listarea companiei aflate în insolvență, precizând că procesul va fi încheiat până la finalul acestui an.

Ministerul Energiei deține 80,06% din acțiunile Hidroelectrica, în timp ce Fondul Proprietatea are o participație de 19,94%.

Acordul prevede că statul va lista 15% din acțiunile Hidroelectrica prin majorarea capitalului companiei, iar Fondul Proprietatea urmează să vândă o participație de 5% din propria deținere și o alta de 3,75% reprezentând drepturile de subscriere ale Fondului în cadrul procesului de majorare a capitalului.

Valoarea listării ar putea atinge 3,15 miliarde de lei (700 milioane euro), pe baza evaluării Hidroelectrica inclusă în activul net al Fondului Proprietatea la 31 martie 2016.

Sursa: Fluierul.ro, preluare dupa Adevarul.ro