Politică

Oli(garhia) oli(gofrenilor)

ventura(zeişori la indigo)

Motto: „Urăsc tirania, dar mi-e teamă de anarhie” (Ion Heliade Rădulescu)

Ca istoric şi publicist am ocazia să întâlnesc zilnic tineri intelectuali, care nu înţeleg ce se întâmplă cu biata noastră ţară, ce cauze au prăbuşit-o atât economic, cât şi mental, în ultimii douăzeci de ani. La o conferinţă ţinută pe temele modernităţii, o studentă mi-a cerut să-i indic trei cauze care au distrus România şi trei soluţii de redresare raportate la respectivele cauze.

Prima cauză este negarea evidenţei. De fiecare dată când aduc în discuţie vechi articole ale actualilor formatori de opinie, reacţia celui vizat este de a nega vehement că el este autorul acelui articol. „Nu eu l-am scris, domnule!” este placa sigură. Iar în momentul în care îi prezinţi copia articolului, începe să bâguie: „Aşa era epoca, ce era să fac? Voiam şi eu să mă afirm!”. Această cauză atinge toate sferele sociale, de la formatori de opinie la miniştri şi deputaţi. Exemplele sunt deja numeroase în presa de după 1990. Soluţia: aplicarea legii lustraţiei. Dacă legea lustraţiei se aplica cel puţin de anul trecut, astăzi nu am mai fi asisat la polemica dintre Băsescu şi Voiculescu, fiindcă amândoi ar fi fost lustraţi, din cauza trecutului lor. Dar de ce nu se pune în aplicare legea lustraţiei?! Fiindcă foarte mulţi dintre aceşti slugarnici jurnalişti ar rămâne fără sponsori, tăticul lor protector. Presa independentă este de fapt o ficţiune. Ea răspunde în mare parte comenzilor politice şi materiale. Nu neg faptul că avem şi jurnalişti independenţi. Dar sunt prea puţini şi nu pot acoperi aceste polemici aberante. Dacă îl ataci pe Băsescu, sigur B1TV şi „Evenimentul Zilei” vor sări în apărarea sa. Dacă îl ataci pe Felix Voiculescu, se vor pune în mişcare jurnaliştii de la Antena 3 şi de la „Jurnalul Naţional”. Deci fiecare patron cu clienţii săi! Chiar recentele arestări-condamnări ale lui Fenechiu şi Gruia Stoica au scos la iveală indirect simpatizanţii din spate care încercau din răsputeri să le albească trecutul. Atunci cum să ai o societate curată când omul cinstit e transformat în hoţ şi hoţul e transformat în om cinstit?!

A doua cauză este persistenţa baronilor roşii, cei care fac legea în judeţe, cei care au atitudine de zei locali. Ei au de obicei nesimţirea fostului activist PCR sau a şefului de post, miliţian, răspunzând brutal, inclusiv jurnaliştilor (cazul şefului de Consiliu Judeţean Brăila), ne arată clar că aceştia nu-şi pot schimba mentalitatea, cel mult, trebuie schimbaţi din funcţii. Rămâne totuşi o întrebare, pe care toată lumea ar trebui să şi-o pună: De ce aceleaşi personaje grobiene rămân în fruntea listelor la alegeri, fie că e vorba de PNL, de PSD sau „decedatul” PDL. Dacă partidele care alcătuiesc azi USL-ul ar dori „dreptate până la capăt”, prima măsură pe care ar trebui să o ia este cea de profundă curăţenie interioară şi scoaterea de pe listele electorale a penalilor.

A treia cauză o reprezintă averile ilegale ale potentaţilor. Sursele media au prezentat averile fabuloase ale foştilor miniştri ai Transporturilor. De la Traian Băsescu trecând prin Boagiu, Miron Mitrea şi mai ales Berceanu, averile acestor oameni îi pun pe gânduri chiar şi pe afaceriştii din Occident. Sunt familii din burghezia occidentală care nu pot strânge în două generaţii avere cât poate strânge un demnitar român într-un mandat.

Există chiar o vorbă a celor aflaţi la putere: „Să-mi fac eu stocul pentru mine şi pentru familia mea. Ce contează că stau un an sau doi la pârnaie. După ce scap am destui bani depuşi în Elveţia sau în paradisurile fiscale”! Soluţia este confiscarea averii venită în continuarea condamnării. Ţi se arde mai rău buzunarul decât anii de condamnare şi ce tristeţe ar fi atunci pe codamnaţii Năstase, Ridzi, Fenechiu, Becali! Foştii miniştri ai Transporturilor au declarat cu toţii câştigul lunar. Cu toate acestea, vilele lor de milioane de euro se întind din Spania (Berceanu) până în Austria (Mitrea) sau la Snagov (Boagiu).

P.S. Se mai aude ceva de Oltchim? Investitorii de fiare vechi sunt reţinuţi iar investitorul strategic Diaconescu s-a refugiat în Vatican, pe când grupul său parlamentar s-a refugiat în PSD.

Autor: Adrian Majuru

Sursa: Cotidianul