Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Ofensezi România, pierzi cetăţenia

NEGREZiua Naţională, simboluri naţionale. Am o propunere pentru cei care ofensează simbolurile naţionale: să-şi piardă cetăţenia. Nu o spun cu ura, ci ca o consecinţă logica a lipsei de iubire faţă de ţara în care stai. Cum dragoste cu sila nu se poate, mi se pare nefiresc să forţezi pe cineva care urăşte a fi român, să mai fie. Simplu şi democratic. Ce credeţi?

Un sondaj IRES a demonstrat că 91% din români sunt mândri că sunt români. Adică îşi asumă identitatea bucuroşi, fericiţi, preocupaţi, demni. Din păcate, rămân 7% care au răspuns NU (1% nu au răspuns şi 1% nu ştiu dacă e bine sau nu să fii român). Probabil între aceştia se regăsesc şi cei ce urăsc România. Da, este adevărat, sunt şi unii conaţionali care urăsc ceea ce sunt.

Ei neagă orice valoare naţională şi, probabil, ori de câte ori au ocazia, aduc ofense românismului şi simbolurilor naţionale.

Cum, de pildă, o fac unii extremişti din aşa-numitul Ţinut Secuiesc. Ori de câte ori au ocazia, ei îşi exprimă ura în diverse moduri: spânzură personalităţi româneşti, mâzgălesc ziduri, atacă comunităţi româneşti, comit gesturi ofensatoare. Ultimul a fost arborarea steagului negru de Ziua Naţională. M-a trimis cu gândul la steagul piraţilor sau la mai recentul steag al teroriştilor auto-intitulaţi Stat Islamic.

Pentru aceştia, fac o propunere autorităţilor: să li se retragă cetăţenia (dacă or avea-o). De ce să sileşti pe cineva la dragoste cu forţa? Trăind în democraţie şi drepturile omului, fiecare este liber să circule şi să se aşeze acolo unde se simte ca aparţinând locului.

Omul sfinţeşte locul, până la urmă. Nu are menirea de a-l întina. Cu atât mai mult de a ofensa pe conaţionali.

Iar dacă refuză să-şi piardă cetăţenia pentru ofensarea conaţionalilor şi a simbolurilor lor, înseamnă că deja ne priveşte cu ură. Că nu avem de-a face doar cu un regret faţă de pierderea unui teritoriu care a aparţinut unui imperiu, ci cu un gest de jignire şi violenţă faţă de comunitatea in care ei trăiesc.

Astfel de oameni pot deveni periculoşi. Terorismul sau imperialismul se naşte întotdeauna din extremism.

Autor: Eugen Tănăsescu

Sursa: Foaie Nationala, preluare dupa Adevarul.ro