Analize și opinii Politică

Oamenii sunt veşnic supuşi nedreptăţilor dar nu reacţionează

manipulation“O comunitate este democratică numai atunci când cele mai umile şi mai slabe persoane se pot bucura de cele mai înalte drepturi civile, economice şi sociale cu ale celor mai mari şi mai puternici din acea societate.” (A. Philip Randolph)

“Adevărata civilizaţie este atunci când fiecare om dă celuilalt toate drepturile pe care le susţine pentru sine însuşi” (Robert G. Ingersoll)

“Nesupunerea civilă nu este problema noastră.
Problema noastră este supunerea civilă.
Problema noastră este numărul mare de oameni din întreaga lume care s-au supus poruncilor liderilor guvernului lor şi au plecat la război şi au ucis milioane de oameni din cauza acestei supuneri…
Problema noastră este că oamenii supuşi sunt peste tot în lume; ei se supun în faţa sărăciei şi a foametei, în faţa prostiei, a războiului şi a cruzimii…
Problema noastră este că oamenii sunt supuşi chiar şi atunci când închisorile sunt pline de hoţi mărunţi … iar marii hoţi circulă liber prin ţară şi prin lume. Asta e problema noastră. “

“A fi plin de speranţă în vremuri grele înseamnă a fi de-a dreptul prosteşte romantic. „

“Istoriceşte vorbind, lucrurile cele mai teribile – război, genocid şi sclavie – sunt rezultatul supunerii oamenilor şi nicidecum al nesupunerii acestora.”

“Provocarea rămâne. De o parte sunt concentrate forţe formidabile: bani, putere politică, mass-media majoritară. Pe de altă parte, suntem noi, oamenii lumii şi o putere mai mare decât banii sau armele: ADEVĂRUL.

„Adevărul are propria putere. Arta are şi ea propria putere. Această lecţie veche (… ) pentru care ne facem toţi probleme – este în fapt sensul luptei reale a poporului.

Un poem poate inspira o mişcare. Un pamflet poate declanşa o revoluţie. Nesupunerea civilă poate trezi oamenii şi ne provoacă să gândim; atunci când ne vom organiza unul cu altul, atunci când ne vom implica, atunci când ne vom ridica şi vom vorbi împreună, putem crea o putere pe care nici un guvern nu o va putea suprima.

“Memoria persoanelor oprimate nu este un lucru care nu poate fi luat şi aruncat; pentru astfel de oameni, cu astfel de amintiri, revolta respiră întotdeauna la un centimetru sub piele.”

“Actele mici, atunci când sunt multiplicate de milioane de oameni, pot transforma lumea.”

“Politica este lipsită de sens în cazul în care ea nu face nimic pentru a spori frumusetea din viaţa noastră.”

“Fiinţele umane nu sunt maşini; indiferent cât de puternică ar fi presiunea pentru a se conforma, uneori sunt atât de revoltate de nedreptate, încât îndrăznesc să-şi declare propria independenţă. În această posibilitate istorică se află speranţa. “

(Howard Zinn)

sursa: lorylex.wordpress.com