Analize și opinii Politică

O societate isterica

Deseori auzim ca multe dintre problemele societatii romanesti se trag de la subdezvoltarea institutiilor democratice si lipsa de incredere in institutiile statului. Cei care evoca astfel de argumente, de obicei, se blocheaza intr-un cerc vicios construit pe ipoteza ca institutiile statului nu pot fi eficiente daca nu beneficiaza de increderea populatiei, iar populatia nu poate avea incredere in institutii care si-au demonstrat ineficienta in repetate randuri.

Subdezvoltarea institutiilor democratice si lipsa de incredere in institutiile statului nu sunt cauzele tuturor relelor, ci doar simptome generalizate ale unei boli de care sufera societatea noastra. In lumina ultimilor douazeci de ani, suntem nevoiti sa constatam ca in Romania s-a dezvoltat un tip aparte de societate, cu caracteristici foarte similare unor societati din America de Sud sau Africa Subsahariana. Traim intr-o societate isterizata.

Din perspectiva istorica, este inevitabila constatarea existentei unei involutii pronuntate a discursului politic si a cerintelor societatii fata de politicieni in privinta elaborarii unei idei nationale. Analizand discursurile si scrierile politicienilor interbelici, este imposibil sa nu observam principialitatea competitiei politice intre idealurile celor care sustineau “politica portilor deschise” si fortele care sustineau o politica privilegiata pentru capitalul autohton. Astazi, in discursul politic nu exista principialitate. Bataliile televizate intre gasti de politicieni si grupuri de interese sunt lipsite de principialitate, iar discutiile despre o idee de uniune nationala lipsesc cu desavarsire. O societate isterica trebuie calmata printr-un discurs rational si prezentarea unei idei nationale coerente. Clasa politica actuala nu dispune de personalitati capabile sa-si asume rolul de psihologi pentru societate. Printre liderii partidelor politice se numara multi specialisti in populism aplicat, academicieni ai smenului si manipularii informationale. Exista mai multe personaje care doresc sa-si asume rolul de “tatuc al natiunii”, dar Romania nu are nevoie de “tatuci”, ci de lideri competenti.

O natiune isterica are o dorinta nestavilita de a gasi un lider providential. O persoana geniala, care sa fie un fel de rege chiar si in conditiile unei forme republicane de guvernamant. In acest sens, o parte importanta a societatii chiar nu isi doreste sa aiba un sistem democratic de reprezentare. Schema clasica in care exista “un voda bun la Bucuresti, care nu stie despre problemele poporului si lupta cu boierii cei rai care-l mint” este mult mai confortabila pentru mintalul colectiv. Traian Basescu si-a construit intreaga cariera politica prin exploatarea acestei particularitati psihologice a electoratului.

Problema tuturor societatilor isterice care isi doresc sa gaseasca un lider providential care sa le rezolve toate problemele consta in faptul ca de obicei o astfel de dorinta se soldeaza cu identificarea unui lider carismatic, dar deosebit de periculos pentru insusi poporul care l-a intronat. In istoria recenta, un astfel de lider a fost Adolf Hitler, care a venit la putere prin vot popular si democratic si o pletora intreaga de dictatori sud-americani, care in mod paradoxal au beneficiat de dragostea populara in ciuda faptului ca au uzurpat puterea. In cazul Romaniei, Traian Basescu a fost un mini-tatuc cu apucaturi de dictator african. Ideologia portocalie, la nivel popular, s-a bazat pe doua idei simple: “Basescu e un justitiar si presedinte-jucator care lupta cu parlamentarii si oligarhii (a se citi: boierimea de astazi)” si “am intrat in UE si acum Europa va avea grija de noi”. Criza economica si politica prin care trece Romania are sanse serioase sa decredibilizeze ambele idei, lasand mintalul colectiv fara o idee calauzitoare. In acest context, exista riscul ca frustrarea colectiva a unei societati isterice, adica a unei societati care isi bazeaza deciziile pe emotii si mai putin pe rationament logic, sa aiba forme extreme de manifestare. Daca se va gasi vreun lider carismatic care va fi capabil sa catalizeze aceasta frustrare, ne vom confrunta cu multiple probleme pe plan politic si social. Avem nevoie de o noua forta politica, capabila sa discute cu societatea in termeni rationali, iar liderul acestei formatiuni politice ar trebui sa semene mai mult cu un psihiatru decat cu un dictator african.

sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Romania este de 60 de ani un enorm lagar de exterminare umana stalinisto-nazisto-comunista.
    Pentru a nu mai fi acuzata de promunisti ca folosesc prea multe cuvinte anticomuniste precizez ca OSCE a pus semnul egal intre stalinism si nazism in iunie 2009,iar acest fapt este vital democratizarii si vindecarii Romaniei aflate inca sub ocupatie stalinist-comunista.Asadar comunismul este in fiece particica a societatii romanesti , societate care numai isterica nu este.Cand ati auzit voi ultima oara un roman sa rada,in Hohote, isteric, sau sa planga asa deodata,instantaneu?
    NU.Romanii nu mai rad,nu mai plang, romanii nu mai au sensibilitati,emotii si sentimente,romanii, dezumanizati in ceausism,au ajuns doar niste fiinte impersonale.Cand te uiti atent pe strada la romani ai sentimentul ca privesti niste umbre,romanii se preling pe langa ziduri ,se grabesc cu putinul din sacosa sa se ascunda ,ORI SUB PODURI SAU IN GHENE DE GUNOI,ORI IN AMARATELE LOR CASE,DIN BLOCURILE stalinist-ceausiste, pe cere cica acum le-a “modernizat”.
    Daca privesti atent chipul unui roman vei vedea pe fata lui incrancenarea,romanul nu te mai priveste deschis in fata,romanul priveste incrancenat la luxul tuturor hotzilor, criminalilor si prostituatelor care misuna in jurul politicienilor ,ocupanti teroristi ai Romaniei ca si cum ar privi un ciumat,deoarece luxul si bunastarea in Romania au ajuns sa fie dovada celor mai abjecte fapte inuman-criminal-comuniste.
    Aceasta este ,in esenta, singura consecinta a experimentului gorbaciovisto-iliisto-kgb-ist de transformare a comunistilor in falsi capitalisti.(Pavel Stroilov)
    Romanii, cei civilizati, cei care acum isi apara valorile prin tacere si retragere(strategie militara) au o vorba: un neam prost ,tot neam prost ramane.Priviti la “capitalsitii” topartani ceausisto-comunisti si mninunati-va cat de caraghiosi sunt cu luxul lor cu tot.Toti banii din lume nu i-ar putea transforma din primate comuniste in oameni civilizati.
    Priviti la asa zisii guvernanti sau la asa zisul presedinte si veti vedea ca nu au nimic uman, nimic intelectual, nimic inteligent in tot ceea ce se zbat sa faca doar pentru a-si apara averile cladite pe muntii de osaminte romanesti.
    Romania nu este isterica,in Romania nu EXISTA institutii democratice,in Romania exista doar minciuna, prefacatorie,inselaciune , adica prostitutie tipica comunismului.

  • In comunism nu-mi puteam explica fenomenul nomenclaturismului. Mi se parea ceva hidos, ceva rusinos sa ajungi in nomenclatura si sa beneficiezi de privilegii, penrtu mine egale cu niste drepturi pe care nu le meriti sau pentru care ai facut foarte putin. Tot asa, dupa aglomeratia din decembrie, mi s-a parut la fel de curios fenomenul imbogatirii peste noapte, fenomenul raptului ( vezi legile reconstituirii de proprietati) precum si fenomenul distrugerii cu buna stiinta a unei economii ( si ma refer la economia romaneasca)fara ca nimeni sa nu fie raspunzator.M-am nascut in 1940 si de atunci am trecut peste multe vremi dar niciodata nu am vazut atata mizerie sufleteasca la unii conationali de-ai nostri ca acum in ultimii 20 de ani. Minciuna si furt pe fata cu mana pe lege si pe biblie numai si numai in scopul imbogatirii rapide. Cred ca fanariotii au fost mici copii in comparatie cu oamenii politici de astazi. Ma uitam mai deunazi la palatul lui Videanu de la Snagov si nu-mi venea sa cred ca in timp ce economia romaneasca, slujba D-lui Videanu, nu merge, ba chiar a luat-o inapoi, averile D-lui Videanu (si nu numai ale lui ) cresc de la o zi la alta, sfidandu-ne. PNTCD NU A MAI INTRAT IN PARLAMENT DAR TOT SE MAI AUDE DE EL. De PDL si de Basescu nici nu se va mai auzi vreodata.Va pieri pe mana lui !Fiecare pasare pe limba ei piere !

  • @livia Securismul si nomenclaturismul pot fi asemanate cu fascismul, dar comunism nu era.
    Marx spunea: “Comunismul nu ia nimănui putinţa de a-şi însuşi produse sociale, el ia doar putinţa ca prin această însuşire să fie aservită munca altuia.”
    Oare securistii si nomenclaturistii nu profitau de munca omului de rand? Nu ti se pare ca asta e elitism, adica fascism? Ceea ce s-a dezvoltat mai ales dupa lovilutie?
    Dupa ’89 “elitele” au dat drumul la “caini”, adica la toti banditii li s-a dat libertate la furat, pentru ca acestia sa nu poata comenta cand politicianul sau tehnocratul versat fura cu diplomatul din institutiile statului si conturile oamenilor de rand. Acestia din urma s-au blocat intre hotii de sus si cei de jos. Asta e capitalismul: compromisul si intelegerea -tacita sau nu, intre hotii de la extreme. Muncitorii si oamenii cinstiti au ramas aceiasi exploatati, acum chiar mai greu decat inainte. Amestecarea asta perversa a comunismului cu nazismul si stalinismul, sau ignorarea fenomenului securisto-nomenclaturist in detrimentul comunismului sunt niste tactici josnice cu care ne-am cam obisnuit de 20 de ani incoace. Try harder!

  • Marx, nu are ce cauta printre stalinist-bolsevicii din Romania.
    Sociaslismul occodental nu are nimic in comun cu criminalul stalnismo-comunistm romanesc,
    deoarece stalinismul romanesc ceausisto-iliisto-basescu rotist(de la Rotaru Constantin,un criminal ceausist,miliardar-iliist, ales sa readuca PCR-ul in Romania disperata)nu are nimic din doctrina marxista.
    Mintile criminale leninist-staliniste s-au folosit de doctrina marxista pentru a depasi in crime, impotriva umanitatii, nazismul.

  • Am impresia pe zi ce trece, că nu mai există o ţară, disipată ca entitate prin metode democratice, de fapt mergand mai repede ca celelalte spre globalizare, spre NWO. Se vorbeşte peste tot, doar de finanţe, politică, democraţie, buget, deficit şi alte abureli tehno-finaţisto-bancheristice, care nu duc la dezvolatarea societăţii, a oamenilor ci doar la îndobitocirea lor. La transformarea omului în vită sclav. Şi cum îmblânzeşti o vită sălbatică(precum românul) decât îngrădind locurile de păşunat. Şi vita românească se va îndrepta spăşită spre grajdul pregătit,(unii deja se fla în el) unde va fi fericit să primească fânul şi apa, prin grija stăpânilor. Poate citiţi poezia geniului românesc, Împărat şi proletar. Acolo vă veţi găsi descrisă acum 150 de ani, ce trăiţi voi acum. Numai prin asta, şi Eminescu îl surclasează pe orice vizionar, inclusiv Nostradamus.