Analize și opinii Politică

O libertate iluzorie

De peste 20 de ani ne amagim ca respiram aerul puternic al libertatii. Il tragem in piept in fiecare zi si nu realizam ca nu este altceva decat un aer imbacsit, plin de virusii compromisurilor, care ne imbolnaveste putin cate putin. Libertatea este o himera in Romania postdecembrista. Am obtinut dreptul de a critica, de a vorbi fara a ne trage nimeni de maneca, dar fara sa obtinem nimic din revolta, din nemultumirile, din protestele noastre. Am pierdut dreptul de a fi stapani in propria tara, am ajuns sclavii unei clase politice care prefera sa ne sfideze din ce in ce mai mult. Sa ne umileasca, sa ne trateze ca pe niste cobai. Suntem mintiti, ne place al naibii sa fim mintiti, sa ne iluzionam ca democratia va aduce inevitabil mult asteptata echitate sociala, egalitatea in fata legii si bunastarea. Nu am primit in schimb decat dispret, neajunsuri, austeritate.

Drepturile noastre nu exista decat in Constitutie, o Constitutie pe care decidentii zilei, de ieri, de astazi (si, probabil, si de maine) o interpreteaza in functie de propriile interese, mai mereu in defavoarea noastra, a celor multi, a milioanelor de cetateni ce nu au decat un drept: acela de a suporta si de a gira cu fiecare campanie electorala impostura celor ce ne conduc. Suntem tratati cu dispret in fata ghiseului de functionarii platiti din banii nostri si care considera ca ne fac o favoare incasandu-ne uriasele impozite si taxe. Suntem obligati de fiecare data sa suportam jignirile, mofturile si incompetenta lor.

In sistemul judiciar lucrurile stau la fel. Dreptatea este mai mereu de partea celor care au influenta, bani, relatii, care isi pot permite avocati ce se descurca prin labirinturile unei Justitii corupte in care interesele colcaie peste tot. Nu ne ramane decat sa murim “cu dreptatea in mana” acolo, pe holurile tribunalelor, pentru ca legea nu ii atinge decat rareori pe cei puternici. In administratia publica situatia este la fel de grava. Daca nu chiar mai grava. Dreptul fiecarui profesionist de a ocupa o functie in administratie este incalcat cu brutalitate cat timp notiunile de concurs, de competenta nu exista decat la nivel declarativ. In realitate, carnetul de partid, sustinerea politica primeaza de fiecare data. Daca trecem la sistemul de sanatate, diferenta dintre viata si moarte, dintre o operatie reusita si una neglijenta este data doar de grosimea plicurilor pe care le indesi in buzunarele medicilor, anestezistilor, asistentelor… Nici macar un pahar cu apa nu primesti acolo, pe patul spitalului, daca nu platesti. Totul costa, chiar si un banal zambet. Pot continua la nesfarsit cu exemple similare, prin care sa demonstrez ca drepturile cetatenilor nu exista decat pe hartie.

De altfel, reducerea salariilor si a pensiilor arata inca o data, desi nu mai era nevoie, ca actuala clasa politica a confiscat totul. De la institutii pana la speranta in mai bine. Ca nu se mai oboseste sa mai dea explicatii nimanui. Drepturile populatiei au fost calcate in picioare cu brutalitate de o gasca de profitori ce se ascund cu lasitate in spatele unei imunitati pe care au transformat-o intr-un scut ce le permite orice. Sa fure, sa insele, sa sfideze. Tocmai din acest motiv, decidentii de astazi nu mai pot oferi solutii. Indiferent cat de mult s-ar metamorfoza in altfel de politicieni. O lupta iresponsabila pentru Putere a transformat Romania intr-un desert in care oazele de speranta au devenit o himera. Si toate acestea, in doar 20 de ani.

Iulian Badea
sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu