Politică

O înmormântare care putea fi decentă s-a transformat într-un eveniment bizar

Aruncarea unei priviri pe Facebook te poate lămuri asupra faptului că românii au faţă de recent decedată doamnă Ana principesă de Bourbon – Parma următoarele păreri:

regina-ana

– Nu a fost regină întrucât nici soţul său nu mai era rege.
– Nu are nimic de a face cu România, nu vorbeşte limba ţării, nu a trăit aici.
– A fost o persoană onorabilă, dar asta nu înseamnă că trebuie să i se acorde funeralii naţionale şi să fie instituit doliul naţional.

Asta cred românii de rând. Cineva crede însă altceva.

Cine este acest Cineva şi de ce vrea altceva decât vor românii, nu ştiu. Cert este însă că o mână nevăzută face ca lucrurile să ia o asemenea turnură încât românii să fie convinşi că înmormântarea doamnei în discuţie este un eveniment istoric, cu implicaţii la nivelul relaţiilor internaţionale ale României.

Astfel, a apărut un program oficial al transmiterii de condoleanţe în care se spune că vor fi prezenţi reprezentanţii UE, NATO, ambasadorii acreditaţi la Bucureşti, reprezentanţii instituţiilor statului, ai Academiei, ai bisericilor. Mai mult, aflăm că şi Preşedinţia şi Guvernul şi Academia Republicii Moldova îşi vor exprima condoleanţele la Peleş, miercuri, 10 august, conform unui program pe ore.

Iată cum arată acest program:

Programul vizitei oficialităților pentru a transmite condoleanțe la Castelul Peleș, în ziua de miercuri, 10 august 2016, este următorul:
– Ora 10-12: Reprezentanții Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO și ai Organizațiilor Internaționale.
– Ora 12-14: Reprezentanții Instituțiilor Statului.
– Ora 14-16: Instituția Prezidențială, Preşedinţia Republicii Moldova, Membrii Guvernului României și Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului României și Parlamentului Republicii Moldova.
– Ora 16-18: Reprezentanții Academiei Române și Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice și ai celorlalte instituții ale Credinței.

În ultimii 26 de ani, au plecat dintre cei vii o mulţime de personalităţi cu adevărat importante pentru români şi România. Nu îmi amintesc să fi fost implicate în ceremonia funerară UE, NATO şi tot ce mişcă în plan oficial în România şi peste Prut.

Dacă îmi permiteţi o ipoteză, cred că aici s-a lucrat mult, într-un sens ciudat.

S-a lucrat la demonstrarea faptului că românii trebuie să regrete şi să omagieze nu pe cine vor ei, ci pe cine vor alţii. La înmormântarea doamnei Ana de Bourbon – Parma românii care nu vor să îngenuncheze vor fi şi ei îngenuncheaţi.

Pentru cei care vor considera acest text ca fiind naţionalist şi îngust ca viziune, fac următoarele precizări:

– Soţia fostului rege mi s-a părut întotdeauna a fi o doamnă în adevăratul sens al cuvântului.

– Sunt republici în lume care au avut infinit mai mulţi regi, ba chiar mai multe dinastii, însă nicăieri nu s-a întâmplat ceea ce se întâmplă în aceste zile în România.

O înmormântare care putea fi decentă s-a transformat într-un eveniment bizar.

Autor: Gheorghe Smeoreanu

Sursa: Criterii.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Teza : Acum ca am vazut 26 de ani rezultatele Institutiei Prezidentiale : NU cred ca Iliescu ( un complotist à la Macbeth ), Constantinescu ( un impotent politic ) , Basescu ( un personaj gregar, f controversat, care a dezbinat in loc sa uneasca) si Johannis ( a carui politica externa va avea efecte negative la ora aceasta incalculabile ) luati INDIVIDUAL au fost mai benefici pentru Poporul Roman decat ar fi fost Mihai Rex intr-o monarhie constitutionala . Dar asta nu schimba nimic .

    Pacat de sangele varsat : S-a ratat o ocazie istorica la inceputul anilor 90, cand Unirea cu Moldova trebuia facuta dupa modelul german, de fapt o situatie geopolitica similara, rezultata in urma WWII. Ba mai mult Romaniei nu i-a fost recunoscuta la Yalta si in cancelariile londoneze perioada de lupta si aportul de dupa 23 August .
    Ca si Austria in `45 ( care intre noi fie vorba e nu numai „ patria „ Führer-ului ci si „patria“ xenofobismului si antisemitismului ante/ inter/ si postbelic ) Romania trebuia sa devina TARA NEUTRA dupa 1989.

    Antiteza: La ce „se“ lucreaza acum e o Unire in care Rep. Moldova sa devina Membra NATO , sa iasa din neutralitate cu orice pret , folosindu-se eventual Casa Regala a Romaniei ca PION , sau ca pura alternativa, nu se stie niciodata ( vezi Turcia ) – e bine de avut rezerve strategice .
    Este de imaginat chiar o Monarhie Moldoveneasca … „doar“ cu cele doua Moldove unite! Cu referendum , cu acte in regula… ( vezi cazul Scotiei )
    Biserica Ortodoxa, care e principala „ vinovata „ ca nu putem avea regina, ar putea avea si ea un rol important de jucat in aceasta „manevra“ . Elisabeta II este, intre altele si “ Preafericita“ Bisericii Anglicane, cine are urechi de auzit sa auda… Sefa Statului , a Bisericii, sefa Fortelor Armate – nu suna rau deloc. Si totusi e Monarhie Constitutionala.

    Este foarte improbabil ( din nefericire ) ca Mihai Rex sa mai produca o „ surpriza“ de proportii“, cu o valoare istorica gen „ 23 August“ (in general, a trebuit sa fie “ impins de la spate“ ca sa faca ceva) asa ca nu ne mai ramane decat sa asteptam protocolul inmormantarii Domniei Sale . Poate vine la ceremonie si viitoarea presedinta a Statelor Unite , Mrs. Clinton. Ce? Nu meritam? Doar suntem „ aliati“ de nadejde!
    Cu tristete
    Tiberius Claudius
    Anno IV

  • Acu’ daca tot am nimerit Calea, avansam, coaguland pe FOND, estompand FORMA pierduta-n spatiu si timp, in culori, formatiuni, ideologii contrare “haisa/cea”, conturand zona de neutralitate prin reechilibrarea energiilor, proiecte, mesaje credibile, formule de adresare prietenoase, la sufletul OMULUI, de pretutindeni, in considerarea recunoasterii prin asumare a situatiei in fapt si in drept, in lumina noilor abordari viabile si sustenabile, amintindu-ne de fiecare data, in fiecare moment, ca, intre republica si monarhie, salasluieste GRADINA MAICII DOMNULUI, ca forma sacra de guvernamant. La ZI de SFANTA SARBATOARE, DOAMNE-AJUTA!

  • “– Nu a fost regină întrucât nici soţul său nu mai era rege.
    – Nu are nimic de a face cu România, nu vorbeşte limba ţării, nu a trăit aici.
    – A fost o persoană onorabilă, dar asta nu înseamnă că trebuie să i se acorde funeralii naţionale şi să fie instituit doliul naţional.”
    =================
    A fost si a ramas Rege – monarhul, din momentul “Ungerii”, a incoronarii este pe tot timpul vietii singura fiinta legitima sa guverneze.
    1. De aceea, sotia sa legitima, cu care s-a cununat religios Ortodox, PRIN ICONOMIE – de succes pentru familie nu si pentru ea, toti copiii fiind botezati Ortodox, ea neintelegand erezia papistasa…! – a devenit, a fost si a murit Regina.
    2. A devenit “a Romaniei” cand s-a supus vointei Regelui; asta este legatura.
    Nu trebuia sa se nasca ori sa traiasca aici, iar romaneste a ainvatat, nu faceti afirmatii gratuite… Nu vorbea in public din decenta – invatand in strainatate avea dificultati de traducere si evita din bun-simt.
    3. Funeraliile au fost pentru familie, ocazionate de decesul si depunerea in cripta. Funeraliile nu s-au facut pentru “realizari” si “merite” ci din respectul CUVENIT Regelui si familiei sale.

  • Sa inteleg, cu tot respectul, ca, ritualul “Ungerii”, confera legitimitate de a guverna, indif. de abilitati, vocatie, vointa personala, in speta a lui Mihai, omul, care a ales viata peronala, ce-i drept, intr-un moment istoric controversat, tensionat, mai tensionat decat cel de acum sau din toate vremurile?! Nu am cunostinta despre o astfel de relementare care consfinteste procedural, cum spuneti,”Ungerea”, pe care, personal, o consider, un fel de acordare a unei misiuni sacre, in slujba exclusiva a poporului si a intereselor nationale.
    “Dau Regatul meu pentru un Cal!”…sau viceversa…
    Oricat de utopic ar parea, oricata abstractie am incerca sa facem, din orice unghi am privi, terestru, temporo-spatial, stand stramb si judecand drept, cu picioarele-n apa rece ca gheataaa, solutia rezida in raspunsul la intrebarea: a fi sau a nu fi Pamantul! Cum simtim, reflectam, analizam, actionam in consecinta, abordand problematica interna, in context global, la nivel planetar! Terra, ca orice planeta, cu riscul ca ma repet, detine mecanisme de autoreglare, control, protectie si sustinere intergalactica, mai presus de cap. firii umane de a le putea intelege in totalitate la stadiul actual de ev. al umanitatii cu bune si rele, puncte forte, puncte slabe, constructiv. Distructiv?! In opinie pers. strategia globala viabila ar trebui imperios necesar sa se focuseze in sfera protectei si nu a distrugerii centrelor energo-informationale situate la niv planetar cu respectarea “ope legis universalis” a zonelor sacre de la niv. teritorial al fiecarei tari. In ce ne priveste ca stat, pozitionat strategic, intre est si vest, resurse naturale, umane, spirituale, forme de relief, iesire la mare, indeplinim conditiile ancestrale de fond si de forma ale unui spatiu sacru cu tot ceea ce presupune ca abordare realista, obiectiva, atat din pdv intern cat si extern! Amploarea fenomenelor de actualitate: migrationism/metisare, regandirea sferelor de influenta, extremism, terorism, declinul vizibil al structurilor globale manageriale, financiare, reprezinta semne ale declinului unui tip de oranduire, in mod evident, incompatibil cu ev. si sustinerea vietii pe Pamant. Parerea mea,

  • Sintagma “Unsul lui Dumnezeu”, cel ALES, din mila si cu darul lui Dumnezeu…stapanind si domnind peste toata tara, o intalnim in titulatura voievozilor, ex. “IO, STEFAN VOIEVOD…”, “IO”, expresie de natura crestina, inseamna numele lui Dumnezeu