Politică

Nu-i așa că vă place Dragnea din ce în ce mai mult?

Știu că am fost prinși cu toții de valul revocării lui Kovesi, drept urmare a trecut neobservată conferința de presă susținută astăzi de Liviu Dragnea în care a fost prezentată varianta finală a legii offshore, referitoare la exploatarea gazelor din Marea Neagră.



În primul rând, redevența este prinsă în acordul petrolier din 2008 și nu poate fi modificată prea curând, așa că Liviu Dragnea și Iulian Iancu (Preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor) au modificat legea offshore aprobată de Senat și susținută de marile companii din domeniu, ieșind în sfârșit o formă corectă și în folosul României.

– Dispare creditul fiscal acordat pentru toate impozitele și taxele ce trebuiau plătite de companiile care exploatează gazul din Marea Neagră. Adică nu vom mai fi și lipsiți de gaz și cu banii luați.

– Pe lângă impozitele standard, ce trebuie plătite de orice companie din domeniu, a fost introdus un impozit progresiv pe venitul din exploatarea gazelor. Cu cât este mai mare prețul impus de companie, cu atât crește și impozitul pe diferența față de prețul de referință al unui MWh (45,71 lei), ajungând până la 80%. Cu alte cuvinte, dacă treaba merge și crești prețul, statul român ajunge să primească, în valori nete, chiar și jumătate din tot ce încasezi. Că până la urmă e gazul nostru, nu al tău de-acasă.

– Valoarea totală estimată a intra în vistieria statului: între 20 și 40 de miliarde de dolari. Banii încasați din exploatarea gazului offshore, adică din redevență și impozitul pe diferența de venit, se duc în fondul destinat parteneriatelor public-private pentru infrastructură. Doar impozitele și taxele standard se duc în bugetul general.

– Jumătate din cantitatea de gaze extrasă rămâne în țară, ceea ce ne asigură independența energetică mult visată de noi. Adică tocmai “ciuma roșie” spune la revedere gazului rusesc.

Și încă ceva, tot din conferință: întrebat dacă obligativitatea respectării deciziilor CCR se aplică și speței cu limitarea la 300 a numărului de parlamentari,

Dragnea a spus că are în vedere această decizie și va susține un parlament bicameral cu 300 de parlamentari + reprezentanții minorităților.

A, era să uit! În opinia lui Dragnea, subiectul suspendării lui Iohannis nu este închis. Chiar deloc!

P.S.: Nu-i așa că vă place Dragnea din ce în ce mai mult?

Autor: Andrei Boceanu

Sursa: Andrei Boceanu

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • dac nu-i in rezonanta cu textul “legii celei noi”…nu va fi bine pt niciuna dintre partile implicate. Se scrie istorie. Adevarul ne va elibera…cat de curand!

  • acordul a fost perfectat in 2008 cu un an inainte de anul de “gratie” 2009 – anul sufragerie, imprumutul de la FMI, ANUL RETROCEDARILOR, DESPAGUBIRILOR … INSOLVENTA, LICHIDAREA, FALIMENTUL … CONSOLIDAREA INSTITUTIILOR STATULUI SUB PRIVIRILE MCV. Tradare si Inalta Tradare. Consemneaza istoria, nu io, o muritoare de rand.