Analize și opinii Politică

Nouriel Roubini: Karl Marx a avut dreptate – capitalismul se autodistruge

Nouriel Roubini, economistul supranumit şi Dr. Doom pentru previziunile sale economice întunecate, consideră că situaţia în care se află economia mondială este confirmarea afirmaţiilor lui Karl Marx care considera că capitalismul se autodistruge.

Într-un interviu acordat publicaţiei Wall Street Journal, economistul a subliniat paradoxurile cu care se confruntă capitalismul în această perioadă de criză.

Astfel, companiile nu mai angajează pentru că are exces de producţie, iar cererea de pe piaţă este absentă. Cu toate acestea, dacă nu angajezi muncitori, nu există destule venituri, nu există destulă încredere a consumatorilor, nu există destul consum şi, prin urmare, nu există cerere pe piaţă.

“În ultimii trei ani această situaţie s-a înrăutăţit pentru că am avut de-a face cu o distribuţie a veniturilor de la muncă către capital, de la salarii către profituri”, consideră economistul. Banii folosiţi în mod normal pentru gospodării, au ajuns acum să fie folosiţi pentru salvarea companiilor, aceasta ducând la o înrăutăţire a cererii.

“Karl Marx a avut dreptate: la un moment capitalismul se poate autodistruge. Nu poţi continua să muţi veniturile de la muncă la capital fără să nu ai parte de exces de capacitate şi de lipsă de cerere. Am crezut că pieţele funcţionează, dar nu funcţionează, iar aici intervine raţionalitatea individuală. Orice firmă vrea să supravieţuiasă şi să se dezvolte şi face asta prin reducerea costurilor muncii. Dar aceste costuri ale muncii se oglindesc în consum şi din acest motiv este un proces autodistructiv.

Nu suntem încă acolo, la autodistrugerea capitalismului, dar avem prea multe datorii şi nu putem rezolva problema prin intermediul lichidităţii, este de părere Roubini. Dacă toată lumea economiseşte mai mult şi cheltuie mai puţin, atunci reintrăm în recesiune.

“Şi dacă nu reuşeşti să îţi revii, atunci este nevoie de o astfel de distrugere, pentru gospodării, pentru guverne, pentru instituţii financiare… Iar noi nu facem asta. Creăm gospodării zombi, bănci şi guverne zombi.

sursa: Adrian Voicu
sursa: zf.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Ce nu se regăsește în acest comentariu „subțire” al lui Roubini – unde sunt băncile?!!! Sau ele sunt niște sfinți, deasupra economiei, veghind la bunul mers al sistemului… Actuala criză este create de bănci – ele au avut nevoie de susținere din partea guvernelor, nu firmele private. Pe fondul crizei, BĂNCILE AU REALIZAT PROFITURI IMENSE!!!
    Iar sistemul capitalist, la fel ca și cel socialist erau sortite pieirii, la fel ca tot ce se întâmplă pe acest pământ. Singurul aspect neschimbat este că totul este în continuă schimbare!
    Așa că este o analiză la o pauză de cafea, o șuetă între vecinele de palier și nu ceva demn de talia lui Roubini.

  • Statul e cel care are parghiile de reglare a economiei. E simplu de reechilibrat fluxul de capital prin taxe. Vrei sa penalizezi acumularea de capital ? Taxeaza. Vrei sa incurajezi salariile ? Relaxeaza taxele pe salarii si pe investitii. Cand problemele economice apar, inseamna ca democratia nu mai functioneaza, din motive de incompetenta sau coruptie. Incompetenta se poate inlatura prin democratie. Coruptia insa nu. In acest caz, taxele sunt folosite ca sa furnizeze mai mult capital pentru cei care au acumulat deja suficient capital, si care – cu ajutorul lui – intretin in continuare coruptia. E un sistem auto intretinut perfect stabil. Cand democratia nu mai este capabila sa i se opuna, atunci acesta nu se mai poate disloca decat prin reactii explozive interne sau externe, pe termen scurt sau lung. Si astfel apar falimente, crize, etc, si astea nu sunt cele mai rele posibile. Societatea si istoria e plina de exemple.

  • Abureală.Singurul beteşug al societăţii din ziua de azi, este că a schimbat ordinea lucrurilor.O unitate de măsură a economiei, respectiv “moneda” a fost trecută la ZEI, nu la folosinţa ei, doar ca măsurare a unei valori economice.Cum logic ar trebui să fie.