Analize și opinii

Strada a ajuns o junglă controlată de gorile înarmate

clanuriÎnainte de `89 luai o mamă de bătaie la Miliție, dacă te prindea vreun “tablagiu” cu cuțit pe stradă. Dacă nu puteai să-i dovedești repede sergentului că ai brânză și slănină cu tine, pentru a justifica prezența cuțitului, te lua “aspiratorul”. Faptul că erai un cetățean liniștit era irelevant pentru boactării de noapte.

Pentru cei care nu știu,aspitaroarele” erau vechile mașini Aro, de patrulare, ale Miliției. La sediul “organului“, suspecții primeau două tratamente: unul cu bastonul la tălpi și altul cu cartea de telefon peste față.

Milițienii nu știau de drepturile omului, prezumția de nevinovăție sau alte drepturi constituționale. Sergenții și plutonierii care se ocupau cu ordinea publică erau spaima infractorilor.

A trecut timpul, am consolidat democrația și Miliția cu “aspirator” s-a transformat în Poliție demilitarizată, cu agenți care respectă libertățile fundamentale. Și pe stradă s-a schimbat radical situația. Infractorii nu tremură acum de frica nimănui. S-au înarmat și au preluat controlul orașelor. Din când în când intră în conflict și atunci aflăm ce arsenal are fiecare gașcă.

România s-a umplut de șmecheri care defilează cu stilul de viață mafiot. Ieri, un oarecare Sorin “Capone” s-a luat la bătaie cu un alt individ. Ziua în amiaza mare, în zona Gării de Nord, unul a scos sabia, altul a tras cu pistolul, ca-n filme. Incidentul este încă unul minor, dacă ne gândim la luptele de stradă de la Deta sau din alte localități unde s-au ciocnit clanuri întregi.

La Deta, după ce plozii primarului au fost arestați, “victimele” amenințau în fața camerelor de luat vederi. Îți dădeai seama imediat că victimele sunt, de fapt, la fel de agresive și certate cu legea ca “agresorii”. Informațiile apărute apoi au dovedit că, la Deta, a fost vorba de confruntări între două clanuri mafiote. Un clan cu sprijin politic, altul format din familii de țigani care trăiesc din contrabandă.

Toate confruntările
pe care le vedem zilnic la televizor, între infractori și găști, sunt de fapt imaginea incompetenței, corupției și neputinței sistemului judiciar. După 1990, în dorința de a-și schimba imaginea de instrument al represiunii comuniste, Poliția născută din Miliție și Parchetul născut din Procuratură au căzut în extrema cealaltă și au pierdut complet controlul asupra ordinii publice.

Disoluția autorității
a făcut ca străzile să devină locul de joacă al infractorilor periculoși.

Corupția din Justiție a desăvârșit dezastrul, permițând infractorilor să scape basma curată când se aleg cu dosare penale. Așa a ajuns România țara clanurilor și a șmecherilor care au luat străzile sub propriul control.

Pentru cetățeanul simplu, care nu umblă cu pistol și iatagan după el în portbagaj, poate părea neimportant faptul că niște șmecheri se iau la harță în drumul mare. Incidentele de acest fel au devenit însă alarmant de dese și este chiar o minune că nu au fost încă răniți oameni nevinovați. Să nu-și imagineze cineva că nu se va ajunge aici, dacă sistemul judiciar nu se trezește din somn și nu va reacționa agresiv împotriva clanurilor de infractori.

România a ajuns într-un punct foarte periculos din perspectiva siguranței și ordinii publice. Suntem la granița dintre o țară cât de cât civilizată și una bananieră în care forța legii e înlocuită cu legea forței. O junglă controlată de gorile cu gândire primară, brutală, care flutură săbii și pistoale când le apucă pandaliile. Este o situație la fel de gravă ca cea de dinainte de 1989, când gorilele purtau uniforme și acționau în numele unui stat totalitar.

sursa: adevarul.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

 • Daa..corect, dar ce propui, unde este solutia..?
  Ce ne spui d-ta. stim, sau vedem singuri..mai departe ce se intampla..nimic…doar ne dam cu parerea, solutii sant greu de gasit..nu-i asa…?

 • Autoritatile respecta drepurile omului???? Daca ne uitam la cum au evacut jandarmii anul trect galea stelei de pe giulesti, cum acele brute in uniforma nu au primit nici macar o sanctiune.

 • Cu cât turma de vite este ocupată să se bată între ei, cu atât stăpânul are linişte.Aceiaşi metodă se aplică acum în turma de oameni.Dacă turma de vite se îndreaptă spre stăpân să-l împungă, atunci stăpânul pune mâna pe bici.Aşa şi la oameni, atât timp cât turma se împunge între ei, nu se întâmplă nimic, dar când turma se îndreaptă spre “stăpân”, acesta scoate biciul, respectiv trupele de opresiune.Dar dacă eşti spălat pe creier o dai în justiţie şi în dreptate.

 • Voi mai credeți în „Moș Crăciun”???
  Încă nu ați realizat că această stare de fapt nu este rezultatul dezinteresului autorităților, ci chiar SCOPUL urmărit de acestea? Într-o societate normală nu vine FMI să impună măsuri în țara ta, că nu are nicio șansă (vezi Ungaria, de ex.). Și nici guvernanții nu fură ca în codru.
  Această societate a fost creată, cu migală, în 20 de ani – CU ACORDUL NOSTRU! Cine s-a opus cu adevărat, îl rog să-mi dea replică, cu exemplul concret. Niciunul dintre NOI nu am făcut nimic pentru a împiedica această transformare.
  Este ceasul al 11-lea, dar încă mai avem posibilitatea de a schimba ceva. NOI – adică eu, sau tu, oameni simpli.
  Citește articolul: http://bisericadinsuflet.wordpress.com/2011/08/13/democratia-drepturi-fara-responsabilitati/ și implică-te.
  Până nu ne vom învinge teama de a acționa cumva vom rămâne masă de manevră, la dispoziția „păpușarilor”.