Noul cod al insolvenței, care conține un articol prin care oricărei televiziuni sau post de radio aflat în dificultate i se va ridica licenţa de emisie în mod automat, a fost publicat, vineri după-amiază, în Monitorul Oficial.
Insolvenţa va fi similară, de acum înainte, cu falimentul. Cel puţin pentru instituţiile media.
La o zi după ce noul cod al insolvenței a fost aprobat în ședință de guvern, actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial.
Proiectului aprobat ieri în şedinţă de guvern i-a fost adăugat un articol prin care oricărei televiziuni sau post de radio aflat în dificultate i se va ridica licenţa de emisie în mod automat.
Purtătorul de cuvânt al PSD: Îmi dau demisia din funcţie, dacă PSD va băga pumnul în gura presei
“În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidența prevederilor Legii audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare, ca urmare a deschiderii procedurii și până la data confirmării planului de reorganizare, se suspendă licența audiovizuală, în sensul Legii nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare, cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Național al Audiovizualului.
În planul de reorganizare vor fi prevăzute condițiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anumit serviciu de programe, condiții ce vor fi supuse aprobării prealabile a Consiliului Național al Audiovizualului”, se arată în articolul 81 al noului cod de insolvență.
Centrul pentru Jurnalism Independent: Atac la libertatea presei
Centrul pentru Jurnalism Independent considera ca prevederile care permit suspendarea licentei audiovizuale pentru radiodifuzorii aflati in insolventa sunt restrictive, aduc atingere libertatii presei, instaureaza un regim discriminatoriu in piata de mass-media si creaza premizele unor posibile abuzuri, se arată într-un comunicat de presă al CJI.
Formularea contravine Legii Audiovizualului care nu prevede „suspendarea” licentei audiovizuale, ci doar retragerea acesteia, in conditii bine stabilite printre care nu se numara si insolventa. O eventuala suspendare a licentei audiovizuale va pune radiodifuzorul in situatia de a inceta emisia, taindu-i astfel posibilitatea de redresare financiara prin prestarea activitatii economice principale. Sistarea emisiei presupune si incalcarea contractelor in derulare, ceea ce ar putea atrage noi sarcini si sanctiuni financiare pentru radiodifuzor. Aplicarea unei astfel de masuri doar in cazul radiodifuzorilor introduce un tratament discriminatoriu, atat in raport cu alte tipuri de media (presa scrisa, online), cat si cu alti operatori economici care functioneaza in baza unor licente (de exemplu, transportatorii). Aceasta prevedere provoaca riscuri majore de abuz, permitand statului – din pozitia sa de creditor – sa scoata de pe piata radiodifuzori incomozi.
Consideram ca acest text nu raspunde criteriilor de urgenta care sa justifice adoptarea de reglementari prin OUG, cu atat mai mult cu cat un proiect de lege echivalent se afla in prezent in dezbatere publica, pe site-ul Ministerului Justitiei. Solicitam Parlamentului sa ia in discutie OUG 91/2.10.2013 si sa respinga prevederile care aduc atingere libertatii presei si liberei concurente”, se arată în documentul CJI.
Reporteri fără frontiere şi Active Watch critică modificarea Codului insolvenţei: E neconstituţională
VICTOR PONTA vrea să închidă gura Realitatea TV
Mircea Diaconu: Este o formă de terorism legislativ
“Ca să poţi lua taxele, trebuie să-i laşi în viaţă. Impactul de imagine este imens, nu înţeleg acest gest disperat. Faptul că domnul Muraru nu vă poate răspunde, înseamnă ceva. Efectul este cumplit. Cred că e o greşeală de traseu, o mână rău-intenţionată. Este o formă de terorism legislativ, este ca şi cum ai pune o bombă”, a declarat Mircea Diaconu, la Realitatea TV.
Sorin Roşca Stănescu: Nu vreau ca imaginea PNL să fie asociată cu închiderea unei televiziuni
“Aş vrea să mă refer la faptul că această OUG care dacă apare în M.O. închide Realitatea TV este o OUG a Guvernului USL, care are o componentă liberală puternică. Atunci înseamnă că această componentă liberală îşi asumă o uriaşă răspunde. Este cu neputinţă să nu fi implicat domnul Chiţoiu. Dacă domnului Chiţoiu i-a scăpat acest articol, dacă e cu dedicaţie, trebuie să vedem cine a scris dedicaţia. Domnul Chiţoiu nu e o într-o situaţie foarte plăcută, fiindcă a fost criticat în mod constant de Realitatea Tv şi nu aş vrea ca imaginea PNL să fie legată de suprimarea unui post tv. Eu mă aştept ca această OUG să nu fie publicată în Monitorul Oficial”, a declarat SRS la Realitatea TV.
Nicolae Robu: Ar fi o mare eroare închiderea Realitatea TV
“Ar fi o mare eroare închiderea postului Realitatea TV, dar nu cred că se va petrece. Este o eroare şi că se va ajunge la acest proiect, probabil că nu va deveni lege”, a declarat primarul Timişoarei, Nicolae Robu, la Realitatea TV.
Dan Diaconescu: Realitatea e închisă pentru conţinut editorial
“Guvernul a căpătat curaj pentru că nu a fost oprit la timp. Noi am trecut prin aşa ceva în 2002. E clar că Realitatea e închisă pentru conţinut editorial. Guvernul se foloseşte de intrarea în insolvenţă de mai demult a postului. Vreo 28 de televiziuni vor fi închise. E doar începutul. Ponta va închide şi Antena 3. Intrăm într-o spirală care a mai fost în Venezuela”, a spus Dan Diaconescu, la Realitatea TV.
Andrei Marga: Cine închide presa, închide democraţia
“Cine închide presa, închide democraţia. E o măsură total neinspirată. Nu ştiu cine dă astfel de sugestii”, a declarat Andrei Marga, la Realitatea TV.
Cornel Nistorescu: Ponta urăşte presa
“Victor Ponta urăşte presa. Aplică aceeaşi politică pe care a aplicat-o Băsescu şi Blejnar cu presa. Două personaje importante în politică au dorinţa de a astupa gura presei. Poate ar fi mai folositor să închidă Realitatea o săptămână şi să cadă Guvernul Ponta. E guvernul cu cea mai slabă încasare din ultimii 20 de ani. Acest guvern plăteşte salariile din împrumuturi internaţionale”, a declarat Cornel Nistorescu, la Realitatea TV. “Guvernul Ponta e o echipă de impostori, care numai din tupeu şi agresivitate se hrăneşte”, a adăugat acesta.
Cătălin Predoiu: USL atacă justiţia şi presa
Prim-vicepreşedintele PDL a criticat intenţia Guvernului Ponta de a modifica legea insolvenţei în sensul în care aceasta ar duce la închiderea posturilor de televiziune aflate în insolvenţă.
“L-am auzit pe domnul prim-ministru să se plătească taxe. Să meargă în judeţul Constanţa şi să se ducă buldozerul, să meargă acolo unde domnesc baronii USL, dacă îi dă mâna. Cu evaziunea fiscală redusă ar putea plăti salariile medicilor, să spui la trei televiziuni “plăţi-mi taxe”, motivând în felul acesta intenţia vădită de a închide gura presei, mi se pare ridicol. Dacă premierul vă dă asigurări că nu are nimic cu presa, atunci trebuie să îngrijoraţi”, a declarat Victor Ponta, la Realitatea TV.
Cătălin Ivan: PSD nu va gira închiderea unei televiziuni
“Nu vom gira niciodată o politică de răzbunare contra mass-mediei. Vreau şi eu să ştiu de ce nu răspunde ministrul Justiţiei. Vă garantez că PSD nu girează aşa ceva”, a declarat liderul europarlamentarilor PSD, Cătăin Ivan.
Sursa: Realitatea.net
Adauga comentariu