Politică

Noua ordine mondiala economica. Reuniunea G20 de la Londra, prima mare incercare a Administratiei Obama

La Londra au inceput sa soseasca, de ieri, reprezentantii celor 20 de mari economii ale lumii (19 state plus Uniunea Europeana), oaspetele de seama al celui mai mare summit organizat in capitala Marii Britanii fiind presedintele Statelor Unite, Barack Obama. Liderul de la Casa Alba se afla in prima sa vizita oficiala in Europa de la preluarea mandatului, acum doua luni, si este insotit de o adevarata armata, compusa din 500 de persoane.
Lucrarile G20, care debuteaza oficial maine, se anunta dificile, mai ales ca presedintele francez, Nicolas Sarkozy (foto), a agitat deja apele, cu doua zile inaintea startului.  Potrivit publicatiei londoneze “The Times”, Sarkozy a spus ca va parasi reuniunea de la Londra daca cerintele Frantei pentru instituirea unor mecanisme de reglementare financiara mai dure nu sunt luate in considerare. Potrivit consilierilor lui Sarkozy, Franta nu va accepta ca G20 sa emita o declaratie de “fals succes cu un limbaj care suna frumos, dar nu are nici un continut”. Intrebat daca acest mesaj poate fi interpretat ca o posibila plecare a lui Sarkozy, adjunctul consilierului pe probleme economice, Xavier Musca, a declarat: “O regula de baza a confruntarii nucleare este sa nu spui in ce moment esti gata sa utilizezi arma”.

Ambitii si asteptari
Potrivit analistilor politici, daca presedintele francez isi va pune in aplicare amenintarile, va da o lovitura grea summitului de la Londra, in care premierul britanic Gordon Brown si presedintele american Barack Obama isi pusesera mari sperante, mai ales ca acesta este considerat “punctul zero” al redresarii economice mondiale. Liderul de la Paris, care ii considera pe “anglo-saxoni” principalii vinovati pentru declansarea crizei economice, anuntase inca de saptamana trecuta in fata ministrilor francezi, ca va parasi lucrarile G20 daca acestea nu vor da rezultate. Cerinta lui Sarkozy, de infiintare a unui coordonator mondial, care sa reglementeze situatia financiara, nu este deloc impartasita de Brown si Obama. Mai mult, premierul britanic ar fi calificat aceasta notiune drept “ridicola”. De asemenea, Germania, dar si alte state se opun ideii franceze. Amenintarile lui Sarkozy, scrie presa britanica, reflecta tot mai desele neintelegeri dintre liderii mondiali.  O intalnire interesanta, inaintea summitului de la Londra, urma sa fie la Berlin, intre presedintele rus, Dmitri Medvedev, si cancelarul german Angela Merkel. Oficialii germani sustin ca intrevederea are rolul de a pregati summitul G20 si va fi urmata de o alta intalnire importanta, la Londra, intre Medvedev si Obama.

Ce vrea fiecare
Toti membrii G20 au sosit la Londra cu asteptari si sugestii. Argentina doreste aproape cu disperare noi masuri pentru a reforma sistemul financiar mondial, inclusiv planuri pentru eliminarea paradisurilor fiscale. Australia sprijina un plan de abordare a problemelor care impiedica bancile sa imprumute bani. Brazilia vrea sa puna pe liber FMI la summitul de la Londra si va propune o capitalizare a acestei institutii.  Canada a fost deranjata inaintea reuniunii de zvonurile potrivit carora nu s-ar fi aflat printre cele 11 state prioritare la G20. China se afla, in mod neobisnuit, in rand cu restul lumii la G20, un oficial de Beijing spunand ca tara sa doreste o intarire a pietelor financiare pentru a redobandi increderea. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a cam deranjat pe premierul Brown cu asertiunea sa ca reuniunea G20 va fi una… europeana. Franta prin Sarkozy a amenintat ca iese de la lucrari, iar Germania a lasat de inteles ca a contribuit suficient cu bani si ca e cazul unui alt stimul financiar in Europa. India, la fel ca alte state in curs de dezvoltare, doreste o mai mare reprezentare in FMI, iar Indonezia a cerut prin presedintele Susilo Bambang Yudhoyono “o noua ordine mondiala economica”. Italia se gandeste mai mult la summitul G8 pe care il va gazdui in iulie, iar Japonia se alatura SUA in apelul de stimulare a economiei globale. Mexic se lupta impotriva masurilor protectioniste, acesta fiind mesajul cu care se duce presedintele tarii la Londra, in timp ce Rusia se prezinta cu cea mai radicala agenda, propunand contracararea dominatiei mondiale a Americii. Arabia Saudita este singurul membru G20 care este si membru OPEC si de aici anumite interese, iar singurul stat african, Africa de Sud, va fi portavocea intregului continent pentru sprijin financiar. Coreea de Sud cauta masuri concrete pentru stoparea crizei economice, iar Turcia doreste reformarea FMI. Marea Britanie sustine reformarea sistemului financiar mondial, iar SUA spera sa se impuna si in mandatul Obama.

Emil Neacsu
sursa: gardianul.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu