Politică

Noua Ordine Europeană nu include România

2010 e anul reformelor.
Adică al concedierilor, al tăierilor de salarii, al reducerilor de taxe. Dacă ne uitam pe planurile de austeritate adoptate de Spania, Marea Britanie,Germania (despre care am scris săptămâna asta), vedem clar 3 lucruri:

  1. Că abia acum se iau masuri dure. Criza a început in 2008, dar 2 ani de zile guvernele au sperat ca o sa treacă “de la sine”. Singurii care au avut şi banii şi curajul să îi cheltuiască pe investiții de stat (măsuri pro-active) au fost germanii. Din păcate, ele s-au dovedit ineficiente. Sute de miliarde de euro s-au irosit.
  2. Că indiferent de culoarea politica, toate guvernele aplică acum aceleași soluții: taie banii sectorului bugetar şi sprijină firmele. Atât prin reducerea taxelor sociale, cât şi prin reforma legilor muncii (simplificarea concedierilor, tăierea drepturilor angajaților, salarii in funcție de rezultate). Altfel spus, adio socialismului european! Bun venit capitalismului sălbatic!
  3. Că toate guvernele se pregătesc de haos social, de lupte cu sindicatele (sau direct cu mulțimea).

România e unică la reforme.

România e singura ţară unde guvernul a promis că masurile de austeritate durează doar 6 luni şi că din decembrie totul revine la normal. Cum să revină? Care normal?

Toate guvernele au spus clar oamenilor că legislația muncii se modifică de tot, iar sărăcia va dura cel puțin 4 ani! Politicienii români sunt cei mai mincinoşi şi asta o să-i coste foarte scump.

În 2011, Europa va fi în flăcări. În 2012 va fi o nouă Europă.

Toate guvernele ştiu că dialogul social e inutil. Pentru că sindicatele oricum nu vor fi de acord să fie sprijiniți patronii bogați, în defavoarea angajaților săraci. Dar economia va fi scoasă din criză de către firme, nu de către cei săraci. Iar ca să-şi vândă iar produsele, firmele europene sunt obligate să aibă preţuri mai mici, costuri de producție mai mici, să dea salarii mai mici, pentru programe de lucru mai mari.

De aceea cancelarul german Angela Merkel a decis să taie 80 de miliarde de euro din cheltuielile bugetare (cel mai dur plan de austeritate din istoria Germaniei), fără să-i pese că sindicatele amenință cu demonstrații şi cu greva generală.

De aceea premierul spaniol Zapatero a decis să înceapă reforma legislației muncii, indiferent de părerea partenerilor sociali.

De aceea premierul britanic David Cameron a anunțat încă înainte de alegeri că va concedia 1,000,000 de bugetari şi îi va obliga pe șomeri să se angajeze pe salarii oricât de mici, sau le taie ajutorul de șomaj.

Haosul şi dezordinile ar putea dura tot anul 2011. Ţările care le vor înăbuşi primele, vor ieși tot primele din criză.

Dar vor ieși complet schimbate.

Politicienii corupți vor fi linșați!

Secolul 20 a fost dominat de politicieni-vedete, care se mândreau să arate că trăiesc extravagant. Timpul lor s-a dus. Când zeci de milioane de oameni suferă de foame, când cocktailurile Molotov explodează pe străzi, nimeni nu mai acceptă asemenea aere. Politicianul secolului 21 este dur, hotărât şi foarte prudent cu banii publici. Un politician de război.

Cât o să taie fiecare ţară? Depinde câți bani are!

Şi depinde cât o să dureze criza! Cel mai grav vor fi lovite de criză ţările foste comuniste din Est, unde sectorul privat era deja slab (România, Bulgaria). Cel mai puțin va fi afectată Germania.

Deocamdată doar Marea Britanie vorbeşte de “reforma” (practic desființarea) sistemului de pensii. Iar România a anunțat scăderea “temporară” a pensiilor cu 15%. Pe măsură ce criza se va adânci însă, banii vor fi tot mai puţini şi măsurile tot mai dure.

Numărul șomerilor în Europa va exploda. În Marea Britanie de pildă, s-ar putea dubla. Peste tot vor începe mișcări anti-imigranți (“Joburi britanice pentru britanici!”, ” Afară cu românii din Italia!”).

Mii de oameni vor muri efectiv de foame, iar bătrânii vor fi evident cei mai afectați. Acum încă se discută despre tragedia lor. Anul viitor n-o să-i mai pese nimănui.

Germania își face propria ei Uniune.

Dacă Germania taie 80 de miliarde de euro din buget şi concediază zeci de mii de cetățeni germani, este evident că n-o să-i ţină in spate pe puturoșii de bugetari români, bulgari, sau greci. Fiecare o să scape cum poate din criză. Uniunea Europeană dispare deci la fel ca Uniunea Sovietică: pentru că a cheltuit mai mult decât a produs.

Germania își va salva doar aliații tradiționali, ţările din zona ei de influenţă. Cine sunt? Păi e suficient să ne uităm la fluxul banilor germani: investițiile lor s-au dus mai ales in Ungaria, Cehia şi desigur, Austria. România nu e pe listă.

Cine era îngrijorat că vom deveni o colonie, poate să fie liniştit: nu mai interesăm pe nimeni. Murim sau trăim – e problema noastră!

Mihai Giurgea

sursa: standard.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Foarte bine. Avem ocazia sa nationalizam si sa recuperam ce am pierdut dupa 20 de ani de jaf national. Dar capitalistii lui peste prajit n-o sa faca asta. Nu-i asa ca-i naspa sa speli creierii bizoneriei si apoi sa-ti para rau?