Politică

Noi nu suntem legionari, voi nu sunteţi Lăpuşneanu!

alE vineri, o zi frumoasă de toamnă. Stau în casă. Pornesc televizorul să văd ştirile de la ora 13.00. Şi văd atacarea lui Barbu, ministrul culturii. Un inspirat a postat pe grupul de facebook ca Barbu e în Club A.

Rapid spaţiul s-a umplut de protestatari, care l-au huiduit, i-au cerut demisia. La plecare îl vedem pe ministru împresurat de protestatari. Aceştia nu îl ating. Se aud mai multe voci: „Nu îl atingeţi!”, măsuri de siguranţă. Totuşi o singură persoană a spart geamul din spate al maşinii.

Asta am văzut. Asta s-a întâmplat. După luni de zile în care televiziunile româneşti au luat apă în gură. După săptămâni de proteste mediatizate doar pe internet. După dulcele somn verde (nu de la păduri, ci de la dolari) al politicienilor şi al televiziunilor. A fost spart geamul unei maşini oficiale. E un adevărat dezastru, spun ei. Şi noi ştim cine sunt ei şi cine suntem noi.

Pe site-ul ProTv: „Premierul Ponta l-a anunţat pe ministrul de Interne că jandarmii au mandat clar din partea sa să acţioneze “fără complexe” atunci când protestele depăşesc “linia roşie” şi se transformă în agresiuni şi ameninţări.” Însă noi, românii, aşteptăm de mult timp ca politicienii români (şi moldoveni) să depăşească linia roşie. Linia roşie trasată cu secera şi ciocanul! Nu mai vrem, dar nimeni nu ne ascultă. Suntem agresaţi prin simplul fapt că doleanţele noastre sunt ignorate. Cei ce ne conduc nu sunt interesaţi că românii nu vor să vândă munţi. Nuuuu, în România totul se vinde, totul se fură! Cum zicea Mălăele de un revelion: dacă am fi Sahara, am importa nisipul!

Ponta: „…nu ne întoarcem la anii 30, când legionarii îşi făceau de cap pe străzile Bucureştiului…”. Ce e cu legionarii? De unde asocierea? Probabil comuniştii români ştiu bine ce le-ar fi făcut legionarii dacă vindeau Roşia Montană acum 80 de ani. Domnul Ponta ori nu şi-a făcut bine lecţiile la istorie, ori hiperbola e singura figură de stil pe care o stăpâneşte. Legionarii îi îngropau de mult pe vânzători, direct la Roşia, cu pastila de cianură.

Nu trebuia atacată maşina. Da, dar uite aşa, pentru prima dată în atâtea săptămâni, apărătorii Roşiei Montane au avut cel mai mare spaţiu de emisie în cadrul ştirilor româneşti. Chiar cu un reporter la jandarmerie care să ne spună câţi au fost şi câţi vor fi anchetaţi.

Mergând pe aceeaşi linie de comparaţii cu istoria ţării, să le amintim politicienilor că noi nu suntem legionari, aşa cum nici ei nu sunt Lăpuşneanu, ca să se agaţe de cunoscuta sintagmă: „Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau!”. S-au agăţat de scaune şi se ţin bine. Ar trebui să plece fiindcă nu îi vrem.

Dacă cei care au protestat, fără să îl atingă pe Barbu (deşi puteau să o facă) sunt legionari, ce e cel care dă liber de acţiune jandarmeriei? Noi ştim, noi am trăit asta. În România din 48, în Moldova mai repede. La Chişinău am văzut acţiunea fără complexe a autorităţilor în aprilie 2009. Atunci când tinerii au trecut, vorba lui Victor Ponta, „linia roşie”.

Da, cei care protestează pentru Roşia au depăşit demult linia roşie, tinerii din PMAN au depăşit şi ei în 2009 linia roşie. Dar mă întreb şi vă întreb: politicienii noştri (din Ro şi Md) când vor depăşi naibii o dată linia asta roşie care ne-a mâncat intelectualii, popii şi buneii în puşcării şi deportări?

Autor: Moni Stănilă
Sursa: Moldova.org

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Suntem asadar dragii mei , martorii unui fenomenal numar de iluzionism, intins intre continente si in care avem rolului persoanei din public ca se va duca in chiloti acasa, unde va descopri ca de fapt el nici macar nu este cine creadea ca era… probabil as putea sa divaghez asa pana la sfarsitul internetului dar nu cred ca mai am chiar atat de mult timp!
    Izluzionismul ca strategie a fost folosit intodeauna, va-as putea face referiri dar ramane inutil de gestul pentru ca aceste intamplari fac parte din bagajul cultural al speciei homo… (imi vine in minte felul in care au dist. Se distrage atentia populatiei de la problemele importante de identitate nationala, strategia si stratagemele nu merita parcurse pentru ca inghitim in fiecare zi cate o pastila de “ce buni sunt copii altora si ce prost esti tu, maica, da eu tot te iubesc ( prin Dumnezeu, prin catedrale) si nu in ultimul rand prin apartenenta la clubul select al latinitatii intro mare slava/huna si ce alte natii or mai bantui arealul! De parca noi ca indivizi nu am reprezenta nimic decat o masa amorfa de manevra , o populatie tolerata, ceva mai jos decat suricatele pe scara evolutiei!