Politică

Netanyahu: Palestinienii sunt vinovați pentru Holocaust. Merkel: Ba nu, noi suntem

Angela+Merkel+Benjamin+Netanyahu+German+Chancellor+R6n9zBqKHTolDeclarația șocantă a premierului israelian potrivit căreia nu Hitler a avut ideea decimării evreilor, ci liderul palestinian Haj Amin al-Husseini, a provocat o reacție cu totul neașteptată din partea cancelarului german, Angela Merkel. Deși gafa lui Netanyahu, tot mai izolat după răcirea relațiilor cu Statele Unite, a avut la bază încercarea de a îmblânzi Germania chiar înaintea vizitei sale oficiale la Berlin, Merkel s-a văzut în situația bizară de a fi nevoită să își asume întreaga responsabilitate pentru Holocaust, de față cu Netanyahu.

„Toți germanii știu istoria maniei rasiste ucigașe a naziștilor, care a condus la Holocaust. Asta se învață în școlile germane pentru un motiv. Nu trebuie uitată niciodată. Și nu văd niciun motiv să ne schimbăm în vreun fel modul în care ne privim istoria. Știm că responsabilitatea acestor crime împotriva umanității este a Germaniei”, a declarat Angela Merkel la conferința comună susținută la Berlin cu omologul israelian.

Cu numai câteva ore înainte, Netanyahu declarase la cel de-al 37-lea Congres Sionist Mondial că Hitler nu a avut nicio intenție să ucidă evreii, dorind doar să îi deporteze. Ideea exterminării în masă i-ar fi venit după o discuție, în 1941, cu  liderul palestinian musulman, Haj Amin al-Husseini.

„Hitler nu a vrut să extermine evreii la acea vremea, el a vrut să îi deporteze.  Haj Amin al-Husseini a mers la Hitler și i-a spus că dacă doar îi alungi, se vor întoarce aici, în Palestina. ‘Ce să fac cu ei?’, a întrebat Hitler. Muftiul a răspuns: arde-i”, a spus premierul israelian.

O afirmație care a fost însă contrazisă chiar de istoricii de top al Israelului.

„Nu poți spune că muftiul a fost cel care i-a dat ideea lui Hitler să ardă evrei. Nu este adevărat. Întâlnirea lor a avut loc după o serie de evenimente de acest fel”, a spus profesorul pentru Ynetnews.

Netanyahu a răspuns criticilor evreilor din toată lumea, care l-au acuzat să vrea să îl exonereze pe Hitler. Dar scuza lui a venit doar pe jumătate, menținându-și totuși afirmația inițială.

„Este absurd. Nu am nicio intenție să îl absolv pe Hitler de responsabilitatea diabolică de a distruge evreii europeni. Hitler a fost responsabil pentru Soluția Finală a exterminării a 6 milioane de evrei, el a luat decizia. Este însă la fel de absurd să ignori rolul jucat de muftiu, un criminal de război. Rolul muftiului a fost decisiv în luarea deciziei de a extermina evreii din Europa. A fost partener și sfătuitor în planul de execuție conceput de Eichmann și Hitler”, a spus Netanyahu la Berlin.

‘Netanyahu îi urăște atât de mult pe palestinieni încât este dispus să îl absolve pe Hitler de uciderea a 6 milioane de evrei’, a comentat negociatorul-șef palestinian, Saeb Erekat, care l-a acuzat pe șeful executivului israelian că încearcă să „fabrice istoria”.

Liderul Partidului Laburist și al opoziției israeliene, Isaac Herzog l-a contrazis pe premier și i-a amintit că, potrivit consemnărilor istorice, planul lui Hitler de exterminare a evreilor fusese deja elaborat cu câțiva ani înainte ca Al-Husseini să-l întâlnească pe liderul Germaniei naziste. Haj Amin al-Husseini a murit în exil la Cairo, în anul 1974.

Autor: Ionut Sarbu

Sursa: Bn24.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Nu ma mai pot abtine. Pai in 1980 U.S.S.R a retractat oricum minciuna holocaustului de la 6 mil la 3,3 mil de evrei o reducere semnificativa as spune. Cu toate ca nici pana in ziua de astazi nu sau gasit dovezi concrete, documente care sa descrie hotararea de executie, metoda, legea sau pur si simplu orice chestie OFICIALA a statului german care sa certifice holocaustul. Evreii au trait cu palestinienii in comuniune 2000 de ani si brusc sau hotarat toti evreii de pe mapamond sa se duca in fostul teritoriu istoric si sa-si revendice “pamantul fagaduit de Dumnezeu”(WTF?!?). Si culmea brusc la sfarsitul WW2 sau gandit ei sa o faca asa de bine organizati si disciplinati de parca ar fi fost o armata de colonizare; nici vorba ca chiar ei sa fi finantat ambele parti ale combatantilor WW2 pornind astfel razboiul. Nici nu mai zic ca conform recensamintelor cu evreii din perioada 1940-1950 din 8 mil de evrei la nivel planetar pana in 45 au fost omorati 6 mil evrei deci rezulta ca mai raman 2 mil. Clar stiu sa socotesc deci in 1950-1960 acestia ajung la 7 MILIOANE rezultand ca specia cu cel mai mare procent de procreere la scala planetara sunt defapt evreii, nu gandacii si iepurii asa cum mi-ati fi spus voi. Eu personal nu inteleg ce inseamna “solutia finala” dar stiu ca legile si statele se exprima cu o limba de lemn si in nici un caz nu folosesc METAFORE intr-un cadru institutional. Oricum la cat se minte in ziua de azi (si se tot minte de 2000 de ani incoace) numai o minte realista, rationala si deschisa poate filtra, analiza si decripta MATRIXUL in care traim, metaforic descris si ca “Realitate” dar nu se spune a cui realitate este caci intotdeauna aceasta este corecta politic…