Politică

Moment istoric: Slovacia a interzis cianura in minerit

_45796142_img_5072croPe 12 septembrie 2014 parlamentarii slovaci au adoptat un nou amendament al legii minelor. Tehnologia pe bază de cianură, folosită de industria minieră la extracția aurului, a fost astfel interzisă.

Pe 10 septembrie, Adunarea Generală a Parlamentului slovac a adoptat în plenul său amendamentul menționat. Inițiativa a venit din partea SMER, partidul de guvernământ, care are o majoritate confortabilă în Parlament. Slovacia se alătură astfel altor state care au interzis deja folosirea cianurii în minerit, cum ar fi Cehia sau Ungaria. În mai 2010, Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind interzicerea generală a utilizării tehnologiilor miniere pe bază de cianură pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Cu toate acestea, Comisia Europeană a refuzat să transpună decizia Parlamentului într-o directivă motivând că “o interzicere generală a utilizării cianurii ar avea un efect negativ asupra ocupării forței de muncă”. În realitate studii independente contrazic această retorică și din ce în ce mai multe comunități din Europa se confruntă cu pericolul proiectelor miniere ce implică utilizarea cianurii. Din Grecia, România, Spania, Franța, Bulgaria până în Finlanda, cetățenii se mobilizează pentru a se asigura că această substanță toxică este interzisă.

În cazul Slovaciei, interzicerea cianurii a venit ca răspuns la proiectele miniere de extragere a aurului planificate în Kremnica și Detva (ambele localizate în regiunea ​​Banská Bystrica). După cum a explicat profesorul Jan G. Laitos, “mai mult de 90% din tot aurul extras la nivel mondial se bazează pe folosirea cianurii. Cianura este un compus chimic care face reacție cu aurul, permițând separarea acestuia de alte elemente. Este din punctul de vedere al industriei un proces simplu și eficient mai ales când vine vorba de cost. Nu există alternative cu costuri de producție într-atât de mici. Cu alte cuvinte, interzicerea utilizării cianurii încetează extracția și producția de aur toxic”.

“A fost un efort considerabil, dar am făcut progrese substanțiale pentru a opri exploatările toxice de aur nu numai în Kremnica, dar peste tot în Slovacia”, a declarat un membru al grupului de inițiativă “Kremnica nad Zlato” (Kremnica dincolo de aur). “Suntem încrezători că victoria noastră va încuraja și alte comunități să lupte în țările lor pentru un viitor curat și pentru interzicerea cianurii. Mai mult, Slovacia ar trebui să fie de asemenea un exemplu pentru oficialii UE ce trebuie să oprească practicile miniere toxice din Europa și să pună în aplicare voința cetățenilor europeni de interzicere a cianurilor”.

Pentru mai multe informatii va rugam sa contactați: info@kremnicanadzlato.sk

sau vizitați pagina de facebook: Kremnica nad Zlato (Kremnica dincolo de aur).

Sursa: RosiaMontana.org

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu