Politică

Moare Europa?

downloadIn Europa, mor mai mulți oameni decat se nasc, se arata intr-un studiu dintr-o revista de demografie importanta, Population and Development Review. In Statele Unite, in schimb, nașterile depașesc decesele, cu marje semnificative, cu cateva excepții. (Michael Cook, MercatorNet.com, 15 ianuarie 2016)

Cercetatorii au constatat ca 17 țari europene au mai multe decese decat nașteri (scadere naturala), inclusiv trei dintre cele mai populate națiuni din Europa: Rusia, Germania și Italia. In schimb, in Statele Unite, nașteri depașesc decesele cu o marja substanțiala.

„Scaderea naturala este mult mai frecventa in Europa, decat in Statele Unite, deoarece populația sa este mai imbatranita, ratele de fertilitate sunt mai mici și exista mai puține femei de varsta fertila”, explica demograful Dudley Poston și colegii sai de la „Texas A & M”. „Scaderea naturala reprezinta o preocupare politica majora, deoarece elimina rezistența demografica dintr-o regiune, diminuandu-i viabilitatea și competitivitatea sa economica”.

„In 2013, in Texas, de exemplu, au existat peste 387 de mii de nașteri, comparativ cu doar peste 179,000 de decese”, spune Poston. „Singurele doua state din SUA, cu mai multe decese decat nașterile, sunt Virginia de Vest, statul minelor de carbune, și Maine, statul produselor forestiere”.

Cercetarea se concentreaza pe prevalența și dinamica scaderii naturale in comitatele americane și echivalentele lor din Europa, in primul deceniu al secolului XXI (2000-2009).

Rezultatele arata ca 58 la suta din 1.391 zone din Europa au avut mai multe decese decat nașteri, comparativ cu doar 28 la suta din 3.141 comitate din SUA.

Cercetatorii au mai constatat ca decesele au depașit nașterile in majoritatea zonelor din Europa: in Germania, Ungaria, Croația, Romania, Bulgaria și Republica Ceha, precum și in Suedia și Statele Baltice. Mai la sud, scaderea naturala apare in majoritatea regiunilor din Grecia, Portugalia și Italia.

Deși scaderea naturala e des intalnita in mare parte a Europei, datele arata ca e departe de a se intalni la nivel universal. Sporul natural (mai multe nașteri decat decese) este pe larg intalnit in Irlanda, Cipru, Islanda, Lichtenstein și Luxemburg. Sporul natural este evident și in mari regiuni din Franța, Belgia, Olanda, Elveția, Marea Britanie și Norvegia.

In SUA, decesele depașesc nașterile in mod semnificativ pe o suprafața ce cuprinde Dakota, Nebraska, Kansas și Oklahoma, pana in partea centrala a statului Texas. Poston și colegii sai observa ca aceasta scadere naturala poate fi atribuita predominarii agriculturii și emigrarii tineretului adult. De asemenea scaderea naturala se gasește in zonele de destinație a pensionarilor: Florida, Arizona si Texas din cauza unui aflux substanțial de adulților varstnici. Alte state cu mai multe decese decat rata natalitații includ: Dakota de Nord, Montana, Maine și Virginia de Vest; celelalte state din SUA inregistreaza o scadere naturala mica sau deloc.

Locul sau zona are multe in comun cu schimbarile ce au loc in randul populației, deoarece tinerii parasesc zonele indepartate in cautarea oportunitaților din zonele urbane. „Cercetarile din SUA au aratat in mod constant ca incidența scaderii naturale tinde sa fie foarte mare in zonele rurale cele mai indepartate și mai mica in aglomerari urbane. Ne așteptam ca un model similar va fi evident și in Europa”, scriu demografii.

Aceasta cercetare este destul de importanta, avand in vedere accentul pe imigrație in campania prezidențiala din SUA. Cercetatorii cred ca migrația hispanica va aduce viața in zonele in care exista scadere naturala: „Viitorul scaderii naturale pe comitate in SUA nu este in intregime sumbru. Intrarea de imigranți hispanici in multe dintre comitatele „cu noua destinație” din SUA a scazut probabilitatea acestora de a se confrunta cu scaderea naturala. Imigranții hispanici includ mulți adulți tineri de varsta fertila, iar acest lucru, impreuna cu ratele de fertilitate mai mari ale hispanicilor, va duce probabil la un numar disproporționat de mare de nașteri, crescand raportul de nașteri/decese”.

Și pentru Europa, cu excepția Irlandei, in care imigrația din Europa de Est este omoloaga cu imigrația din America Centrala, perspectivele sunt sumbre, intr-adevar.

„Populația europeana, chiar și cu o imigrație anticipata, este considerabil mai in varsta decat este acum populația Statelor Unite sau urmeaza, probabil, sa fie in viitorul apropiat.Sub 15% din populația de sex feminin din Europa are sub varsta de 15 ani, comparativ cu aproape 20% din populația de sex feminin a SUA. Astfel, cu rate mici de fertilitate care continua, cohortele in scadere de femei tinere și cohortele in creștere de populație in varsta, probabilitatea continuarii scaderii naturale in Europa este extrem de mare. Intr-adevar, 18 din 45 de țari din Europa se confrunta in prezent cu pierderea populației sau se prevede ca se vor confrunta cu acest lucru in perioada 2014-2030, deoarece mortalitatea și emigrarea depașesc fertilitatea și imigrarea.

Sursa: Cultura Vietii

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu