Analize și opinii Politică

Mizeria si hotia din sistemul bancar. Azi, ING Romania

In cadrul emisiunii TheMoneyShow Florin Citu acorda un interviu lui Radu Soviani. A nu se intelege ca tinem apararea lui Citu, care, asa cum si recunoaste , a participat la practici imorale din interiorul sistemului bancar ci doar pentru informarea naivilor care mai cred in vreo bruma de buna-credinta a bancilor, si pentru ca in premieră un fost bancher a vorbit despre aspecte necunoscute publicului larg, cum ar fi de exemplu modul în care o bancă plăteşte bonusurile (prin off-shore), cum o bancă poate funcţiona fără trezorier şi alte chestiuni care nu apar extrem în dezbaterea publică. De fapt acesti baieti sunt doar o adunatura de interlopi cu gulere albe.

Ma amuza naivitatea teatrala a lui Citu, care acum ne spune ca nu se astepta la intrarea in sistem sa descopere ca banca il va zdrobi fara mila si cu orice mijloace, in caz de conflict, si ca lupta intre el si banca va fi inegala. Poate acum intelege si el situatia dramatica a zecilor de mii de romani care au fost lasati de izbeliste desi au fost furati de banci, si carora inclusiv Parlamentul si Guvernul roman le-a intors spatele (la presiunea FMI) nevand curajul sa impuna o lege de minima protectie a consumatorilor de credite.

Si ar mai fi de mentionat ceva important: cand ajungi in pozitii de top in aceste institutii, cum a fost cazul lui Citu, ai libertatea de a parasi pozitia sau de a continua jocul tenebros, un joc in care ai o libertate mult mai mare de actiune decat cei de “jos”. Jonglezi cu sume imense ca si cum te-ai juca cu maruntisul din buzunar, si pe deasupra nu ai vreun organ de control in mod real care sa iti impuna restrictii prea multe.

Ei, insa, in marea majoritate, dintr-un ego nemasurat si lacomie, nu refuza niciodata, se aventureaza in jocul asta, nu au remuscari privind efectele indirecte macro-economice ale actiunilor lor asupra unor mase largi de oameni. Cred ca este un nivel, un statut la care ai acces, unde individul alege, nu mai poti da vina pe sistem (nu acelasi lucru se poate spune despre cei care se afla jos, la baza piramidei sociale; au toate scuzele din lume, caci sansele lor sunt infime, si practic sunt fortati sa joace si “incorect” pentru a supravietui).

Priviti dezvaluirile mai jos:

sursa: soviani.com // originar.blogspot.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu