Politică

Militarizarea Executivului

generalul_gabriel_opreaAr urma sa fim singurul stat NATO si UE care, la carma Guvernului, instaleaza un militar. Si nu unul oarecare. Ci un general cu patru stele. Persoana cu cel mai inalt grad din Romania. La aceasta concluzie putem ajunge daca luam in calcul propunerea lui Victor Ponta, prin care, Klaus Iohannis ar urma sa-l desemneze ca prim-ministru interimar pe Gabriel Oprea.

Zilele trecute lansam ipoteza ca tot ceea ce-si doreste inca Gabriel Oprea este functia de prim-ministru si gradul de maresal al Romaniei pe care, in intreaga istorie, nu l-a detinut decat Ion Antonescu si Majestatea Sa Regele Mihai. Iata, Oprea a devenit prim-ministru interimar. Iar conform propunerii lui Victor Ponta ar urma ca in aceasta calitate sa aiba puteri depline, timp de 30 zile. Daca si numai daca presedintele Klaus Iohannis consimte.

Pe de o parte, presedintele Klaus Iohannis este pus la zid. In sensul ca ar urma ca luni sau poate chiar mai devreme sa consimta la numirea lui Gabriel Oprea ca prim-ministru interimar, cu puteri depline. Urmand ca eventual sa-i acorde si gradul mult dorit de maresal. Dar Constitutia ii permite lui Klaus Iohannis sa procedeze diferit. Si anume sa aleaga dintre membrii Executivului orice alt ministru pentru a-l desemna premier interimar. Ceea ce inseamna, nici mai mult, nici mai putin, ca ar urma sa identifice in interiorul actualului Guvern o coada de topor. O persoana suficient de versatila pentru ca, din aceasta pozitie, sa-l tradeze pe Victor Ponta si sa urce in teze ruperea majoritatii parlamentare, scurtand astfel criza politica.

Altfel, Klaus Iohannis este silit sa accepte ca Romania urmeaza sa devina singurul stat UE si NATO in care o persoana care detine cel mai inalt grad militar este, in acelasi timp, si prim-ministru. Din orice direcţie am privi lucrurile, nu exista, pentru moment, pentru Klaus Iohannis o opţiune si morala si buna, sub aspectul interesului national.

Autor: Sorin Rosca Stanescu

Sursa: Correct News

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu