Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Mic tratat despre manipulare

Am fost persuadat sa particip impreuna cu ADN la mitingul anti-cip de zilele trecute, spunandu-mi-se ca Rapcea a dezminţit pe blogul lui orice implicare în acest miting:
http://rapcea.ro/2013/03/13/dezminire-cu-privire-la-mitingul-anti-cip-din-data-de-joi-14-martie-2013-orele-12-de-la-palatul-parlamentului/

Am vazut prea multe in ultimii 22 de ani ca sa mai cred in astfel de povesti. Nu numai ca yoghinul Rapcea a mintit, dar era evident ca asociatia lui, Adevar si Dreptate, a organizat acest miting, conform actului care a aparut pe blogul diversionist Apologeticum. Negarea lui era doar un praf in ochi pentru multii naivi care se invart in zona sociala, oameni credinciosi de altfel. Chiar primisem informatii, neconfirmate dar nici infirmate, ca adeptii MISA care au o buna organizare in Moldova, au pus la dispozitia maicutelor si a monahilor autocarele necesare transportului. Tot la miting a aparut si un manifest absurd, pe care tot avocatul lui Bivolaru il face cunoscut pe blogul sau:
http://rapcea.ro/2013/03/15/miting-al-preotilor-si-calugarilor-contra-cardului-de-sanatate-la-palatul-parlamentului-parlamentarii-promit-ca-vor-asigra-dreptul-la-opiune-pe-motive-de-contiina-i-religie/

La unul dintre puncte, speculat copios de presa, aparea urmatoarul comandament:
“Nu participati la mitinguri si revolte sociale, nu aceasta este solutia pentru rezolvarea problemelor sociale.” – ceea ce in mod evident este hilar; e ca si cand scrii pe un perete cu un spray colorat ca este interzis graffiti-ul. Acel manifest cred ca a fost pus in mod special ca sa discrediteze total acel miting. Practic, este o enumerare de “principii” a cuiva care a dorit sa atinga toate poncifurile prin care se poate ridiculiza ortodoxia “habotnică”. Mai pui cativa neolegionari care agita steaguri verzi, cativa copii care fac salutul fascist si totul garanteaza ca scopul este complet deturnat – si asta o spun ca semnatar al unui foarte bun document care a fost intoxicat prin acest miting la care nu am fost de acord sa ma raliez sub nicio forma. Jurnalistul Florin Pușcaș a sesizat manipularea si a discutat cu ing. Liviu Constantin Lupei, purtător de cuvânt al Asociaţiei pentru Libertatea Românilor.

Florin Puscas: “La protestul dumneavostră de joi a fost distribuit un manifest cel puţin ciudat. Presa a susţinut că manifestul a fost distribuit de organizatori.

Liviu Constantin Lupei: – Materialul respectiv nu a fost distribuit nici de organizatori, nici de susţinători. Nu i-am identificat pe cei care l-au distribuit. A fost fie o iniţiativă particulară, fie o diversiune. Oricum, nu are nicio legătură cu organizatorii. Pentru noi, materialul a fost total neavenit. Observăm că o mare parte a presei a găsit în asta un prilej de ridicularizare.”

Ideea este de a duce in derizoriu o problema extrem de importanta: de ce este neparata nevoie de un Big Brother care sa contina toate datele persoanei, ca si cand TOATA lumea ar fi o canditată la terorism sau la alte infractiuni teribile?- toate informatiile, inclusiv de pe cardul de sanatate, putand fi clonate cu usurinta, nemaivorbind de informatii delicate, intime, despre anumite boli ale persoanelor publice, care pot fi folosite impotriva acestora.

(aici despre citirea datelor din pasaportul romanesc cu un simplu smartphone care are programul si posibilitatea clonarii datelor:http://vimeo.com/57869891)

Despre manipularea datelor de catre marile agentii de asigurari (sanatate in special) sau chiar de catre infractori care pot clona usor datele unei persoane ca sa le foloseasca in scopuri oneroase, s-a mai discutat. Deci o tema care in afara Romaniei este una majora in societate, la care participa experti, se dau doctorate si sunt sectii de facultati care au acest specific, de protejare si aparare a datelor personale, in care se studiaza etica fenomenului, partea juridica si toate aspectele sociale, religioase si politice pe care le incumba. Este un fenomen pe care l-am cercetat si in care am fost prezent in ultimii ani, inclusiv in declaratii si documente publice. Cum poate fi el distrus ca element de dezbatere sociala? Prin manipulare. Inclusiv prin implicarea si suprapunerea intre zonele monahale de rezonanta si factiuni zelotiste din Biserica, grupari yoghine si, incep sa banuiesc, chiar zone politice interesate in globalizare. Este de remarcat ca Asociatia Adevar si Dreptate a lui Rapcea Mihai si Ene Viorel a fost implicata obsesiv (cf. sitului) in procese impotriva lui Voiculescu, iar impreuna cu V.Roncea au facut parte, pana de curand, din nucleul portocaliu de propagandă online, apropiaţi de Basescu şi ferventi susţinatori ai acestuia.

ApLR este asociaţia care a adunat semnaturi ale unor medici si asociatii (incusiv ADN) preocupaţi de cardul de sanatate, un document bine structurat care acum este redus la partizanate de polemica joasa pe bloguri “antisistem”. Tocmai asta este problema, ca ApLR este una dintre primele asociații care au luat în serios aceste demersuri democratice, de a intra în contact cu legiuitorul la nivel de petitionare şi de contencios, iar câtă vreme demersuri din acest domeniu vor fi argumentate şi vor trezi dezbatere, in sensul de a antrena poziţii consistente chiar dacă nu vor avea rezultat pozitiv, manevrele de diversiune şi de sabotaj mediatic se vor inmulti. Aceasta este batalia cu adevărat importanta, pentru ca aceşti ipochimeni vor sa stramute chestiunea de pe fagasul demersurilor oficiale şi sa coboare la nivelul certurilor online, ba chiar sa deturneze politic intreagul demers. Iata-l pe acelasi avocat al lui Bivolaru, Rapcea, cel care nu avea legatura cu mitingul – asa declara pe propriul blog – care iese ca Venus din spuma marii si declara nu numai ca este “in interiorul” actiunii, dar ca a depus personal la Secretarul Comisiei Permanente a Camerei Deputatilor, printr-un parlamentar al lui Dan Diaconescu- PP-OTV, memoriile cu pricina.

http://www.dailymotion.com/video/xy97eb_mihai-rapcea-recunoaste-implicarea-in-mitingul-anticip-din14-03-03-vs-preotul-tanasescu_shortfilms?start=34#.UUXDhRfDDt8

Cred ca este foarte important pentru fiecare sa vadă pe cine are companion, cine este cel care se inghesuie sa ridice un steag de asemenea valoare si care este interesul acestuia. Aviz celor care încă nu sunt obisnuiti cu războiul mediatic, in care sunt aruncate toate forțele necesare pentru ca teme de importanta capitala sa fie deturnate iar neîncrederea sa fisureze legăturile intre oamenii a căror onestitate este evidentă.

“Bine este cuvantat cel ce vine intru numele Domnului!” Aveți grijă in numele cărui “domn” vin personaje discutabile ca să vă vorbească…

Autor: Iulian Capsali
sursa: facebook.com/iulian.capsali

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • 1. Rapcea a fost exclus de la cursurile MISA de mult timp; de ce nu va informati corect cititorii?
    2. MISA nu are nici o legatura cu acel miting si, cu atat mai putin, cu “MISA care au o buna organizare in Moldova, au pus la dispozitia maicutelor si a monahilor autocarele necesare transportului”; cine manipuleaza opinia publica aici?
    3. Rapcea, ca avocat, a avut sute de clienti, printre care si Bivolaru; de ce se repeta insistent formula “Rapcea, avocatul lui Bivolaru”? E o incercare de denigrare?
    4. MISA & Bivolaru au fost de-a lungul timpului calul de bataie al presei romanesti, in divese articole, unele chiar ilare; cand o sa incetati sa aruncati cu noroi?

    Concluzie: cine manipuleaza in acest articol?