Politică

Metrorex cumpără trenuri de la străini, în timp ce fabricile româneşti duc lipsă de comenzi. „Singuri ne tăiem posibilităţile de dezvoltare. România se dezindustrializează inacceptabil şi nejustificat“

metrou-drumul-taberei-termen-finalizare-18460416Metrorex a cumpărat în ultimii 15 ani 44 de trenuri de la suedezii de la Bombardier şi 16 de la spaniolii de la CAF, pe care a plătit în total circa 400 de milioane de euro, astfel că mare parte din trenurile de generaţie veche IVA, produse la Arad, vor fi scoase din exploatare. În timp ce metrourile din subteranul bucureştean sunt de fabricaţie străină, fabricile din România de vagoane duc lipsă de comenzi interne. Ultimul tren de metrou produs în România a ieşit de pe linia de fabricaţie în 1992.

Metrorex a cumpărat în ultimii 15 ani 44 de trenuri de la suedezii de la Bombardier şi 16 de la spaniolii de la CAF, pe care a plătit în total circa 400 de milioane de euro, astfel că mare parte din trenurile de generaţie veche IVA, produse la Arad, vor fi scoase din exploatare. În timp ce metrourile din subteranul bucureştean sunt de fabricaţie străină, fabricile din România de vagoane duc lipsă de comenzi interne. Ultimul tren de metrou produs în România a ieşit de pe linia de fabricaţie în 1992.

„Din păcate, asistăm la refuzul producţiei interne şi orientarea către producători străini. Nu pot să cred că nu sunt luaţi în calcul producătorii interni. Suspectez că sunt aranjamente în ceea ce priveşte «comisionul». Guvernul nu face nicio mişcare în sprijinul producţiei interne“, a spus profesorul universitar Mircea Coşea. El dă exemplul Coreei de Sud, care şi-a protejat industria prin cererea internă, care a stimulat producţia, producătorii ieşind la export abia după ce au atins un nivel de competitivitate.

„Singuri ne tăiem posibilităţile de dezvoltare, singuri am distrus industria prin orientarea spre producătorii din vest.  Este o problemă foarte gravă în România, este păcat că depindem de alţii şi nu producem nimic. Trebuie să reluăm producţia, să creăm locuri de muncă, să avem forţă de muncă bine calificată. Tinerii noştri se angajează în hipermarketuri şi supermarketuri, ce viitor le oferim fără industrie?“, afirmă Coşea, adăugând că din cauză că România nu mai produce şi nu mai sunt create locuri de muncă în economie, milioane de români pleacă în străinătate. Coşea spune că piaţa internă poate revigora prin cerere industria ce produce mijloace de transport: trenuri de metrou, tramvaie, trenuri pentru calea ferată. De altfel, în trecut mijloacele de transport în comun se produceau local, drept dovadă fiind faptul că Metrorex are în exploatare în prezent 33 de trenuri IVA, produse la Arad în perioada 1978-1992, acestea fiind primele garnituri care au circulat în subteranul bucureştean.

„România produce acum sub­ansam­bluri pentru Mercedes şi nu poate produce ceea ce se producea în 1978? Fără industrie mare nu se poate. Sunt bune şi agricultura şi turismul, dar cum să dezvoltăm IMM-uri, să le ţinem în viaţă când noi nu avem marea in­dus­trie? În Italia cele mai multe IMM-uri sunt firme subcontractoare ale ma­ri­lor producători“, a mai spus Mircea Coşea.

Autori: Andreea Neferu , Mirabela Tiron

Sursa: Ziarul Financiar

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

 • Da, de acord numai ca daca e rummanishe arbait – cum spun nemtii cand rebuteaza ceva, cand nu le iese o lucrare asa …nemteste – nu sunt de nici o treaba, asa cum ai compara o Dacia cu un WW, de exemplu.Eu am un asemenea WW passat de douazeci de ani impliniti din care la mine 7 ani, dar cu tot patriotismul nu il pot da nici acum pe o Dacie noua. Asa ca… asta e.

 • Faptul că noi încă ne putem ”plimba” astazi, in 2014, prin București cu garnituri de metrou facute in Romania in perioada 1978-1992, inseamna ca nu erau asa proaste precum sugereaza Iuga nicolae ca ar fi toate produsele romanesti. Noi producem Tramvaie IMperio cu siemens, facem nave pe la Constanta pentru Olandezi etc. Dacia e apreciata peste tot in lume raport calitate – pret etc. Insa bineinteles ca MAFIA de la Bucuresti nu este interesata de produse romanesti, pentru ca MAFIA politicienilor de la Bucuresti este CONDUSA DE STRAINI, adica de mafia internationala care conduce lumea. Orice tine de industria locala/autohtona trebuie distrus. Corporatiile stapanilor lumii trebuie sa fie singurele care vand.

 • 1)Sunt inginer mecanic din 1981;
  2)In Bucuresti am lucrat si lucrez la firme straine, tot personalul expatriat, ma intreaba: De ce am distrus Fabricile? De ce POPORUL VOTEAZA pe TALHARI?

 • Nu este problema strainilor, este problema noastra.
  Intelepciunea batraneasca romaneasca zice:
  1) oameni fara DUMNEZEU;
  2) oamenu fara nici un DUMNEZEU.
  Fara respect de parinti,fara frica de crime,adulter, hotie, calomnie, fara respect de ce apartine celui de langa noi la ce ne putem astepta?

Abonează-te la newsletter