Politică

Mesaj surprinzator al Hidroelectrica: Sa nu lasam Romania sa ajunga o republica OMV

Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, a avut ieri un schimb de replici dur cu un reprezentant al Petrom, care a culminat cu fraza: “Sa nu transformam Romania in republica OMV”.

Niciodata pana acum nu au mai fost asemenea replici intre reprezentantii companiilor romanesti si straine. Reactia lui David, care ocupa o pozitie cheie in cadrul procesului de reorganizare a sistemului energetic national, fiind seful unuia dintre cei doi giganti de stat – Hidroenergetica, a venit ca urmare a unor declaratii facute de un reprezentant al Petrom la conferinta “Mediafax Talks about Energy”.

Razvan Nicolescu, director de afaceri corporatiste al Petrom, adica responsabil cu imaginea companiei si relatiile cu autoritatile, spusese ca Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) are acelasi sediu cu Hidroelectrica si nu este normal avand in vedere ca autoritatea ar trebui sa fie independenta.

Schimbul de replici intre reprezentantii unei companii de stat si ai unei companii straine din energie este primul de acest fel in cadrul unei manifestari oficiale.

Mai mult, declaratiile lui David vin in contextul in care strategia statului roman in ceea ce priveste privatizarile s-a modificat radical.

Astfel in ultimii ani si mai ales pe fondul crizei, statul roman a trecut de la privatizarea complexurilor energetice sau vanzarea hidrocentralelor la ideea de “campioni nationali”, la structuri puternice capabile sa se bata de la egal la egal cu “gemenele” lor din economiile dezvoltate, chiar daca statul roman a aratat pana acum ca nu ar fi capabil de a crea asemenea campioni.

Succesivele crize ale gazului rusesc combinate cu criza economica au facut ca statul sa realizeze ca este bine ca la randul sau sa aiba jucatori puternici asa cum au alte tari care au ajuns sa-si construiasca prezenta in Romania tocmai prin companiile pe care statul le-a vandut.  Multe voci critica acum faptul ca Romania si-a cedat toate rezervele de petrol si jumatate din cele de gaze catre OMV, o companie detinuta in proportie de 31,5% de statul austriac, care detine astfel pachetul de control. Pe de alta parte, statul roman nu a aratat ca poate administra companiile eficient astfel incat sa devina jucatori de top in regiune, cedand doar pachete de actiuni catre investitori privati, cum au facut CEZ sau MOL de-a lungul timpului. Tinand cont de activele pe care le va cumula Hidroenergetica, compania se bate de la egal la egal cu Petrom in ceea ce priveste valoarea de piata. In prima parte a discursului sau, Nicolescu a enumerat investitiile facute de Petrom, care s-au ridicat la circa un miliard de euro anual in ultimii cinci ani, proiectele in care compania este implicata printre care se numara si centrala de 860 de MW pe care compania o construieste la Brazi, faptul ca firma este cel mai mare angajator privat din Romania, dupa care a facut cateva declaratii in nume personal la adresa Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), a Transelectrica si a Hidroelectrica, institutii si companii de baza ale sistemului energetic local.

“La Bruxelles exista o ingrijorare serioasa privind modul de functionare al ANRE, institutie care de mai multi ani este politizata in Romania. ANRE are nevoie de un nou sediu pentru ca nu este normal ca presedintele ANRE cand merge la toaleta sa se intalneasca cu directorul Hidroelectrica, acestia impartind aceeasi cladire in prezent”, a declarat Nicolescu. El a mai spus ca Petrom este discriminat in raport cu furnizorii externi de gaze care-si vand gazul pe piata locala la un pret dublu comparativ cu cel recomandat de catre ANRE pentru producatorii interni, Petrom si Romgaz.

“Nu inteleg cum anumiti consumatori din sectorul chimiei cumpara gaze ieftine. Nu inteleg de ce domnul Becali este subventionat (ca si consumator persoana fizica -n.red.) la pretul la gaze el platind un pret reglementat cand de fapt si-ar permite pretul pietei. O solutie ar fi ca acele categorii sociale care chiar au nevoie sa fie ajutate mai mult decat in prezent, iar cei care pot, sa plateasca pretul pietei”, a mai precizat Nicolescu.

Tot el a spus ca atitudinea pozitiva a Transelectrica fata de restructurarea sistemului energetic, opinie exprimata de catre directorul general adjunct al companiei, Octavian Lohan, este de neinteles in contextul in care compania ar trebui sa fie neutra fata de acest subiect.

Replica din sala nu s-a lasat asteptata, imediat dupa prezentarea lui Nicolescu luand cuvantul Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, afacere de circa 600 de milioane de euro si cel mai mare producator de energie local.

“Ma bucur ca nu am vorbit inaintea domnului Nicolescu ca altfel ma certa si pe mine. Nu mi-am propus sa merg la toaleta cu domnul Lificiu (presedintele ANRE – n.r.) si in plus avem culoare separate. Petrom ar putea ajuta mai mult economia prin majorarea redeventelor, nu prin pastrarea a 100-200 de angajati. Sa nu transformam Romania in Republica OMV”, a declarat David.

Anul trecut, Petrom a platit redevente catre statul roman in valoare de 553 de milioane de lei (circa 132 de milioane de euro) in contextul in care compania exploateaza aproape toate rezervele de petrol ale Romaniei si jumatate din rezervele de gaze naturale. Compania a avut afaceri de 3 miliarde de euro si un profit net de 326 de milioane de euro.

Acum Romania, dicolo de giganti energetici, se mai gandeste si la o companie nationala de rafinare. Insa, ceea ce urmeaza a fi rafinat va veni din alta parte.

“Cred ca Romania are nevoie de o companie de rafinare de stat. La petrol putem sa ne uitam singuri in oglinda si sa ne certam pentru ca nu am facut bine lucrurile. Nu mai avem nimic”, a spus Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei, anterior interventiei lui David.

Conform textului strategiei energetice pentru anii 2007-2020, la sfarsitul anului trecut, in subsolul Romaniei se mai aflau rezerve de petrol de 68 de milioane de tone si 148 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

In bani, la cotatiile de anul trecut, aceste rezerve inseamna circa 30 de miliarde de dolari de petrol si aproximativ 24 de miliarde de dolari, calculat insa la pretul intern al productiei.

In alta ordine de idei, Serban a declarat ca din cauza faptului ca gazul intern, care este de doua ori mai ieftin fata de cel din import, este vandut de aproape un an catre marii consumatori industriali si in principal catre industria chimica se inregistreaza pierderi si ca aceasta este una dintre cauzele pentru care nu sunt bani de investitii.

Anul trecut, statul s-a gandit si a pus in practica o masura prin care marii consumatori industriali si in special cei din industria chimica, unde cel mai mare consumator este grupul Interagro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, sa fie alimentati numai cu gaze din productia interna, aceasta fiind considerata a fi o masura anticriza. Desi initial acest lucru trebuia sa dureze in perioada iunie-octombrie 2009, masura a fost extinsa cu un an, pana in octombrie 2010.

“Exista pierderi dand gazele interne. Si acesta este unul dintre motivele pentru care nu avem bani de investitii. Ne aflam intr-o situatie doar relativ corecta. Oricum sustinerea industriei chimice pe termen lung cu gaze ieftine nu este sustenabila”, a spus Serban in cadrul conferintei Mediafax Talks About Energy, fara a raspunde insa concret la intrebarea daca in acest context masura va fi eliminata inainte de octombrie 2010.

Potrivit celor mai recente date din partea Romgaz, compania si-a vandut o treime din gazele extrase anul trecut numai spre trei companii active in industria chimica, respectiv Interagro, Azomures si GHCL Upsom.

In timp ce gazele produse de Romgaz alimenteaza exportul combinatelor chimice, importurile de gaze pentru alimentarea celorlalti consumatori au ajuns la cote deosebit de mari in primele trei luni, in februarie ponderea in cosul de consum fiind de 35%.

In ceea ce priveste pachetul de actiuni de 11,84% din participatia de 20,6% din Petrom, cea mai mare companie locala, pe care statul vrea sa-l vanda, Serban spune ca isi doreste ca aceasta tranzactie sa fie realizata inainte de majorarea de capital de 600 mil. euro pe care compania o are in vedere pentru anul acesta. Cu toate ca oricum nu ar avea bani sa participe la majorarea de capital a Petrom si ca decizia a fost luata, Serban sfatuieste compania sa se consulte si cu statul roman privind aceasta masura.

“Ii sfatuiesc pe cei de la Petrom sa ne consulte. Statul are anumite prevederi in contractul de privatizare si se poate opune acestei masuri”, a precizat Serban.

Tot in legatura cu segmentul de petrol si gaze, Serban a precizat ca Romania ar avea nevoie de o companie de rafinare mai ales tinand cont de proiectele in care este implicata, printre care se numara oleoductul PEOP, de a carui dezvoltare s-au aratat interesate recent Azerbaidjandul si Kazahstanul.

“Cred ca Romania are nevoie de o companie petroliera de stat. Una dintre solutii ar putea fi preluarea Arpechim de la Petrom prin intermediul Oltchim. La petrol putem sa ne uitam singuri in singuri in oglida si sa ne certam pentru ca nu am facut bine lucrurile. Nu mai avem nimic”, a mai spus Serban. Petrom deja a anuntat ca pana in 2012 intentioneaza sa vanda sau sa inchida partea de rafinare de la Arpechim, dupa ce au vandut anul trecut partea de petrochimie catre Oltchim.

Vanzarea pachetului de actiuni pe care statul il detine in Petrom nu este singura masura de a face rost de lichiditati la care se gandeste statul roman, fiind deja luata decizia privind vanzarea unor pachete de titluri din aproape toate companiile energetice la care statul este actionar. Desi initial se vorbea de strangerea din aceasta masura a unor fonduri de peste un miliard de euro, Serban spune ca de fapt ar putea fi castigate sume de 2-3 miliarde de euro.

In legatura cu proiectul reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, proiect in valoare de 4 miliarde de euro, Serban a sus ca deja s-a luat decizia ca statul sa renunta la pachetul de 51% pe care il are.

“Am auzit vorbindu-se ca vom pastra peste 25%”, a mai spus Serban.

In ceea ce priveste promovarea energiilor regenarbile, Serban spune ca Legea 220 care stabileste schema de sprijin in acest domeniu ar urma sa fie gata intr-o saptamana. Desi legea a fost publicata in Monitorul Oficial de doi ani aceasta nu este inca functionala. In ciuda impedimentelor legislative, unii investitori straini deja si-au inceput investitiile, cei mai avansati fiind cehii de la CEZ.

“De luni incepem testele de punere in functiune pentru 70 de turbine la Fantanele. Am pus in functiune partial o statie care va putea prelua 2.000 de MW”, a spus Octavian Lohan, directorul general adjunct al Transelectrica.


Roxana Petrescu

sursa: zf.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Pe acesti directori sau patroni din domeniul energiei, cred ca nu-i lasa sa doarma noaptea, durerile pe care le au in …pardon…(era sa scriu cur) de cetateanul roman.Toata planeta vorbeste si creaza surse de energie regenarabila, adica solara, eoliana sau mareica, si ei vorbesc despre gaze si petrol.Cred ca de idioti ce sunt, nu realizeaza cretinii cat de ridicoli pot fi.Dar “fonctia” e functie, unde ar mai fi fudulia romaneasca, daca nu ar fi in postul ala.Ca sunt prosti, nu are importanta la o tara care are deja 20 de milioane.Dar cum pe Ceausescu l-au impuscat, nu mai are cine sa dea ordin ca sa se construiasca parcuri eoliene.Pentru ca indivizii astia aflati in functii in Romania nu pot lua decizii, ei pot doar executa.Si daca nu au norme metodologice la o lege, stau cu ea in mana, pana li se…moaie.Sictir ba, directorii _ulii!