Politică

MERKEL vrea “DREPTATE SOCIALA” si consolidarea STATULUI ASISTENTIAL – dar DOAR PENTRU GERMANIA. “Cateii’ – periferiile – vor servi in continuare… NEOLIBERALISM SALBATIC

merkel1Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a prezentat, miercuri, proiectele Guvernului său, acordând prioritate principiului “dreptăţii sociale”, în special prin îmbunătăţirea sistemului pensiilor şi prin introducerea salariului minim pe economie, elemente menite să consolideze statul asistenţial.

Într-un discurs de aproximativ o oră rostit în Parlament, cancelarul a prezentat priorităţile celui de-al treilea guvern pe care îl va conduce, rezultatul coaliţiei Uniunii Creştin-Democrate cu social-democraţii.

Noul Guvern va pune oamenii în centrul acţiunilor sale“, a afirmat Merkel, conform AFP, enumerând proiecte precum reforma pensiilor, introducerea salariului minim, dubla naţionalitate, ameliorarea sistemului energetic.

Cancelarul conservator a făcut referire de mai multe ori la conceptul “economiei sociale de piaţă”, care îmbină libertatea antreprenorială cu elemente ale unui stat asistenţial puternic.

Reforma sistemului pensiilor va costa 60 de miliarde de euro până în anul 2025, însă Merkel a oferit argumente care ţin de “umanitate“. “Umanitatea unei societăţi se manifestă în modul în care sunt trataţi cei mai slabi, vârstnicii şi bolnavii”, a subliniat Merkel.

Care era morala fabulei? Egalitate, da, dar nu si pentru catei!

In timp ce Merkel face din dreptate sociala si umanitate elementele centrale ale politicilor publice ale Germaniei, un presedinte de stat- partener-strategic al Berlinului, numit Basescu, se ploconea in fata investitorilor germani si repetamantra necesitatii restructurarii, adica a capitalismului neoliberal antisocial:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, în cadrul unui eveniment al Camerei de Comerţ Româno-Germane, că obiectivul Guvernului trebuie să fie competitivitatea, iar cuvântul de ordine, restructurarea, relatează Mediafax. ”România trebuie să se uite foarte bine la economia ei, să vadă dacă este suficient de competitivă pentru a intra în zona euro”, a mai spus Traian Băsescu, adăugând că, fără o economie competitivă, şansele de a supravieţui şi a continua evoluţia în zona euro sunt extrem de mici.

Potrivit şefului statului, competitivitatea trebuie să fie obiectivul major al acţiunii interne a Guvernului.

“Aici nu ne putem plânge de investitorii străini, este clar. Sectorul privat este competitiv. (..) Marea problemă este sectorul de stat, fie că vorbim de marile companii de transport feroviar, fie că vorbim de operatorii de energie sau producătorii de gaze”, a spus Băsescu. El a afirmat că, în acest context, cuvântul de ordine care trebuie folosit este “restructurarea”.

“Aici trebuie folosit cuvântul de ordine restructurare, creşterea performanţelor în investiţii pentru modernizare. Sunt conştient şi de faptul că nu putem fi competitivi pe deplin până când sectorul de stat nu se diminuează, prin privatizări, parţiale sau majoritare”, a precizat şeful statului. El a arătat că “avem această problemă, a managementului în companiile de stat şi a calificării forţei de muncă”.

Preşedintele a spus că obiectivul major al României este să continue procesele de integrare europenă, pentru că “nu poate rămâne, economic, social, politic, în afara unui proces puternic de integrare în structurile europene, chiar dacă ne aflăm la periferie”.

“Obiectivele sunt acompaniate de un parteneriat cu FMI, Comisia Europeană şi cu Banca Mondială şi programele care au fost şi vor fi convenite în continuare cu această troică parteneră cu guvernul României vor fi orientate spre atingerea acestor obiective.Integrare, integrare, integrare, singura şansă ca România să ajungă, în timp, la un nivel de performanţă economică, socială, de satisfacţie a populaţiei, care să fie cu adevărat la nivel european”, a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a mai arătat că trei dintre criteriile de la Maaschtrict sunt îndeplinite, apreciind că anul aceasta avem şansa să îndeplinim toate cele cinci criterii. (sursa)

Pana acum, Germania era invocata pentru rigoarea sa si pentru linia dura a austeritatii. Chiar daca nu o practica, oricum, la ea acasa, ci o cerea mai ales periferiilor mediteraneene si est-europene, Germania avea totusi si un discursneoliberal, punand accentul pe competivitate si stabilitate financiara. Sa vii, acum, sa proclami dreptatea sociala si, mai ales, intarirea statului asistential (!) – atat de hulit anterior – inseamna sa introduci o disonanta majora in interiorul UE.Aproape ca este o sfidare – dupa ce obligi neamuri intregi sa-si taie pensiile, salariile, cheltuielile sociale, ca sa ai tu piata de desfacere si sa-ti poti mentine productivitatea prin export, este ceva ce numai trufia nemteasca putea concepe.

Acum doar doi ani marea intelectualitate “de dreapta” facea caz de “ordoliberalism” – concept preluat direct pe filiera germana, prin care intelegeau insa un capitalism dus pana la privatizarea totala a pensiilor (sau disparitia sistemului de pensii public) si privatizarea totala a sistemului sanitar:

Si cum vor arata papagalii care o tin in continuare cu “restructurarea” si cu problema “sectorului de stat”? Complet in ofsaid la nivel discursiv, insa utili noii Germanii a dreptatii sociale, care va avea nevoie de… si mai multe sacrificii din partea celorlalte state europene pentru a-si intretine plebea si stabilitatea sociala.

Sursa: Război întru Cuvânt

Abonează-te la newsletter