Politică

Merkel anunţă o nouă eră, fără SUA şi Marea Britanie: “Noi, europenii, trebuie să ne luăm destinul în mâini”

Cancelarul german Angela Merkel a declarat duminică că “vremea în care ne puteam baza pe deplin unii pe alţii aproape s-a încheiat”, într-o aparentă aluzie la relaţia dintre Europa şi SUA, relatează AFP şi DPA preluate de Agerpres. Pe de altă parte pare tot mai apropiată perspectiva ca SUA să se retragă din Acordul climatic de la Paris, relatează agențiile internaționale de presă care relatează despre un iminent anunț pe această temă din partea președintelui Donald Trump.



“Noi, europenii, trebuie să ne luăm destinul în mâini”, a declarat duminică, la Munchen, cancelarul german Angela Merkel după summitul G7 de sâmbătă marcat de tensiuni între preşedintele american Donald Trump şi aliaţii săi occidentali.

Desigur, acest lucru se poate face numai în spiritul prieteniei cu Statele Unite şi Marea Britanie, a spus ea.

“Însă, trebuie să ne luptăm pentru viitorul nostru, ca europeni, pentru propriul nostru destin”, a adăugat cancelarul german, în opinia căreia relaţiile cu preşedintele francez Emmanuel Macron trebuie să fie cu atât mai strânse.

Angela Merkel a făcut aceste declaraţii în capitala Bavariei în urma summitului G7 (Germania, Franţa, Italia, Japonia, Canada, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie) de la Taormina, în Sicilia, unde unitatea dintre cele şapte ţări cele mai bogate din lume s-a destrămat în faţa lui Donald Trump care a refuzat să sprijine Acordul de la Paris împotriva încălzirii globale.

Cancelarul german a calificat discuţiile de vineri şi sâmbătă asupra climatului “deloc satisfăcătoare”.

Preşedintele american, Donald Trump, le-ar fi mărturisit ”confidenţilor” săi, inclusiv lui Scot Pruitt, preşedintele Agenţiei pentru Protecţia Mediului, că plănuieşte să retragă SUA din Acordul climatic de la Paris.

Aceste informaţii au fost făcute publice de Reuters, ce a citat agenţia de ştiri Axios.

Preşedintele american, Donald Trump, a scris sâmbătă pe Twitter că va lua o decizie în legătură cu Acordul climatic de la Paris săptămâna următoare.

Administraţia de la Casa Albă nu a putut fi contactată pentru a răspunde înrebărilor reporterilor cu privire la acest subiect.

Autor: Florin Puscas

Sursa: Stiri pe surse

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • La ceas binecuvantat, in apropierea Rusaliilor, sarbatoare cunoscuta si sub denumirea de Pogararea Duhului Sfant sau CINCIZECIMEA, presedintele Donald Trump face un ANUNT pe tema ACORDULUI CLIMATIC DE LA PARIS, dealtfel, un anunt asteptat, in grafic pe AGENDA PLANETARA. Simplu, natural, firesc, pasnic, clar ca LUMINA ZILEI. Doamne Ajuta! Minunate vremuri traim! Ca la Carte, zorii unei ere noi, in adevar si lumina cea de toate zilele, omniprezenta, omniscienta, omnipotenta.
    ps: oare se supara daca-l declar bunicul Terrei?!