Politică

Măsuri semi-economice și semi-deștepte

Mărirea pedepselor pentru „zădărnicirea combaterii bolilor” mi se pare una dintre puținele măsuri importante luate de guvernul Orban. Asta ar mai diminua din circulația repatriaților, reveniți în stoluri, grupuri, bande, clanuri și familii. Din păcate, nu are cine să le calce pe urme. Posturile de poliție din comune sunt sub nivelul de dotare necesar. SRI-ul vînează umbre, iar SPP-ul se plimbă după președinte pînă la Sibiu și retur și după miniștrii mascați în cosmonauți. Cine îi caută pe cei iresponsabili, hoți și interlopi de nivel european care împrăștie coronavirușii ca pe niște promisiuni politice?

SRI-ul se ține de învîrteli și apără ordinea constituțională, SPP-ul stă pe urmele politicienilor și a demnitarilor, iar polițiștii se învîrt printre. În vreme de epidemie, a rămas ca frica să păzească bostănăria! Drept pentru care, majorarea pedepselor pentru „zădărnicirea combaterii bolilor” trebuie trecută la „decizii cruciale”. De asemenea, instalarea unui spital militar de campanie în spațiul Institutului de Geriatrie „Ana Aslan“ este iarăși un lucru demn de apreciat.

Cum au făcut chinezii un spital în 10 zile, iaca putem face și noi unul, în numai cinci! La fel de importantă mi se pare decizia Guvernului de a dezvolta o producție de material sanitar cu firme românești, rămase pe geantă din cauza epidemiei. Nu cu achitat salarii, ci cu redirecționat producția. De mirare cum fabrica de cămăși de la Brăila (Braiconf) n-a trecut imediat pe producția de măști și combinezoane sanitare. Avea ocazia să lase în urmă concurentele sale din China, India și Indonezia! Pînă soseau comenzile din sud-estul Asiei, românii făceau bani buni prin toată Europa contaminată. De ce firmele romanești n-au virat rapid după nevoile piețelor europene? Pentru că economia românească funcționează după „libertatea de a crăpa”. ”Supraviețuiești sau crăpi și, dacă nu cotizezi, te cercetăm și te închidem!”. Ministerele și atașații comerciali de la ambasade cu prea puține excepții fac numai figurație și sinecură pentru odraslele politicienilor și generalilor din serviciile secrete.

Să revenim asupra măsurilor economice luate într-o ședință electronică de 9 ore de membrii unui guvern condus de un șomer și băgător de seamă la o firmă de avocați. Și premierul și ceilalți miniștri au treabă cu economia cît au și Cîțu, și Turcan și Violeta Alexandru cu zborul în cosmos. Singura lor preocupare s-a redus la împărțirea banilor de la buget. Cui să dea și sub ce formă?

Nu se putea să avem parte de redirecționări economice precum cea legată de producția de măști și combinezoane? Lanțurile mari de restaurante să fie implicate în catering pentru românii strînși în cleștele carantinei? Hotelurile, la fel. Nu ar fi fost mai inteligent ca Guvernul să sprijine reorientări economice? Întîi, sănătatea și protejarea ei, apoi hrana și instituțiile statului. Nu este deloc complicat. Măsurile pentru salavarea României încap pe cel mult 2-3 pagini. Dar, pentru asta, este nevoie de puțină experiență și de mai multă minte și de o inimă de conducător. Din gîndirea unor flecari politici nu pot ieși niciodată idei de mare salvator de țară!

Restituirile de TVA sunt șmecherii contabile practicate de toate guvernele. Înțeleg că Orban și Cîțu s-au aruncat pe ele așa cum s-au aruncat pe restituirea banilor către Frații Micula. N-ar fi fost mai înțelept să aflăm lista de priorități a guvernului Orban? Prima, cu sănătatea, cu medicamentele și cu echipamentele necesare. Și, tot la primul punct, amenajarea spațiilor de carantină și asigurarea lor cu hrană și pază. ”Cruciale” (un cuvînt umflat, folosit de toți ziariștii împiedecați) ar fi protejarea și stimularea producției agricole și alimentare. Criza generată de epidemia coronavirus ne va atinge și mai serios spre toamnă cînd vom vedea rezultatele recoltei și producția alimentară. De ce să dăm banii împrumutați de Florin Vasile Cîțu (cîți mai sunt din cei împrumutați!) la marile lanțuri internaționale de magazine? Nu era mai deștept să stimulăm producția alimentară autohtonă? Nu era normal ca programele lui Petre Daea cu tomatele și cu oaia să fie extinse și de două ori mai susținute? Și cele cu subvenții pentru irigații și pentru distribuirea produselor românești în rețele care să absoarbă populația întoarsă de la muncile de „lux” de prin Europa de Vest.
De bună seamă că, mai la coadă, ar fi încăput și restanțele de TVA, mai ales cele pentru clienții politici. Nu sunt economist și nici profet. Dar o procedură de celeritate în desfășurarea dosarelor de zădărnicire a a combaterii bolilor și a celor civile cu specific economic n-ar fi stricat. De asemenea, ar trebui mărit numărul de procurori din Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție! Și o Ordonanță de Urgență pentru răspunderea magistraților ar fi binevenită!

E vreme de restriște iar nu de ifose, aranjamente și învârteli!

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro

Despre autor

contributor

comentarii

Adauga un comentariu

  • 1. Lecturam, analizam REGISTRUL ACTIONARIATULUI PE TERITORIUL TARII.
    2. Constatam indubital PONDEREA CAPITALULUI STRAIN context care justifica rambursarile de TVA, acordarea facilitatilor fiscale, financiar-bancare, externalizarea PROFITULUI in speta.
    3. Ca sa luam masuri autohtone, implementam programe adaptate la energiile arealui este necesar sa procedam la NATIONALIZARE SI RENATIONALIZARE, PROCEDURI DE BUN SIMT, MODERATE, ZDRAVENE LA MANSARDA, respectiv sa punem CALUL INAINTEA CARUTEI.
    4. Protejam viata, sanatatea, hrana cea de toate zilele, sfanta apa, binecuvantatul pamant. Omul. Legea Divina.
    5. Platforma digitala europeana, sens in care iar ma-ntreb ce platforma au pazit europarlamentarii votati de baza piramidei, talpa tarii? Platforma Ciubotica cucului!?!
    6. Un nou inceput. Om nou, Pamant Nou, Cer Nou. Platforma Noua.

  • De la toamna, odata cu disolutia autoritatilor de carton, foamete si infractionalitate extrema va scrie pe noi!

  • Pana la toamna, vlad tepes, speram sa ne vina mintea la cap, gasim formula salvatoare in pace, sanatate, conditii “sine qua non”. “Cauta mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si celelalte ti se vor adauga tie.” Si care-i cheia Imparatiei lui Dumnezeu? am intrebat. Smerenia, mi s-a raspuns.

  • Dar ce pedeapsa trebie sa primeasca procurorii care i-au intocmit dosar penal DOMNULUI DOCTOR STREIUNU CERCECEL? PEDEAPSA CU MOARTEA!

  • …nu ma pot stapini… dincolo de ris ma minunez de cei care au rupt gardu’… abia astept sa vad in actiune cohortele revenite si ”smerenia” de care vor da dovada… vor fi cu ochii pe cei care alimenteaza bancomatele ca pe butelie… eu sfatuiesc pe cei care au glagorie la etaju’ superior sa lase pe acasa bijuteriile de tot felul, cruciulite, bratari, inele si lanturi, portofelele si sa puna pe undeva, asupra lor, doar 20 de lei si un pumn de maruntis… ala care vrea sa jefuiasca devine extrem de nerfos daca nu face rost de ceva… asa isi spune ca are macar de o bere si poate scapi doar cu un sut in poponet… as mai da niste sfaturi d’astea da’ astept intii sa vaz efectu’ smereniei… psihologii stiu ei mai multe despre comportamentul acestor ”smeriti”… pregatiti-va!

  • “Esti un inger! Ba nu, sunt un drac. Ba esti un inger! Ti-am spus doar, sunt un drac! Pai, mirosi a inger! Am stat langa unul!”
    Smerenia e contagioasa si ca sa intelegem contagiunea avem exemplul covidului, se ia covidu’ se ia si smerenia, una dintre lectiile covidului. Cat despre semenii nostri ( pentru care se va gasi o formula potrivita ) deveniti peste noapte “romi” prin Memorandumul lui Petre Roman & Isarescu, sa ne amintim ca au primit binecuvantarea papei in vizita recenta, vezi momentul “Targoviste” – coincidenta, intamplare, similitudine, locatia in care istoria consemneaza ca ne-am ucis conducatorul in Sfanta zi de Craciun, noi, in majoritate crestini ordotoxi, pupatori de moaste, cap plecat, genunchi plecat, trestie-n bataia vantului si-a Cuvantului. Sa ne amintim ca tara a fost adusa pas cu pas la Masa Globala cu toate resursele naturale si umane, acte-n regula, ex.: Lg. nr.15/1990, Lg. nr.31/1990, HG nr. 374/1990, samd, privatizata, lichidata, falimentata, gajata, ipotecata, defrisata, subminata, invrajbita, indatorata, executata… Structura Actionariatului potrivit Registrului mai sus mentionat constituind proba pertinenta, marturie vie, context in care DNA “fa-te ca muncesti!” a avut rolul de a instrumenta cauze cu actionari, demnitari autohtoni, in prezent ocupandu-se cu indosarierea guvernantilor actualui, doar nu crede cineva ca ministrul Catu & CO raman neacoperiti in dosare cu achitare la calendele grecesti, in speta existand motive in fapt si in drept, Slava Domnului! Primul motiv: nerespectarea masurilor sanitare, alimentare, economice, financiar-bancare, fiscale, concurentiale in caz de stare de urgenta decretata, publicata in MOF, de notorietate din perspectiva dovedirii sub aspect procedural, temei juridic. Facem trimitere la reactia Angelei Merkel: “mai da-l naibii de deficit!”. Statele din Zona Euro pompeaza in economiile… NATIONALE… in virtutea solidaritatii pandemice. Faptele se consuma sub ochii nostri. In concluzii, intreb respectuos: unde punem calul astfel incat sa ne putem recuperam sanatatea, omenia, tara, istoria, identitatea, apartenenta, spiritualitatea, afectivitatea, esenta vietii? Ne putem astepta in continuare la alte evenimente si fenomene extreme menite sa asigure echilibrul planetar la ceas de T zero. Solutii, in opinie personala exista si pana in toamna sunt absolut convinsa ca se gaseste formula potrivita. Tata Mare si cu Mama Mare, parintii nostri eterni in fata carora cu totii suntem unul, parintii enigmatici si cuminti, asteapta sa ne revenim pe cale, in frecventa inalta a adevarului, la viata. S-auzim de bine si Doamne ajuta!

  • Dr. Adrian Streinu Cercel a declarat public faptul ca primul pacient “infestat cu virusul c ” a decedat din cauza cancerului in faza terminala – comorbiditate in intelesul legii, un adevar care trebuie avut in vedere atunci cand cineva vrea sa ancheteze ceva pentru a salva pe altcineva care ar avea interese comerciale in cauza, haideti sa nu ne mai dam dupa cires ca ne furam caciula singuri, cautam pe sub cine stie ce pietre de moara…