Analize și opinii Politică

Masa critica

484082_402068746516154_871147327_nCare este momentul in care un sistem social trebuie schimbat? Care este momentul in care evolutia trebuie sa faca un salt, pentru a permite organismului dezvoltarea?

Cred ca sunt niste intrebari cruciale in acest moment, din simplul motiv, ca sistemul actual nu are cum sa acopere provocarile societatii actuale. Sistemul democratic, in forma sa actuala, este o relicva a erei industriale, a perioadei de avant a muncitorimii de la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX.

Clasa majoritara, care a determinat si a format sistemul actual nici nu mai exista.

Daca privim stirile, vedem cum popoarele se rascoala in toate colturile lumii. Mii de oameni sunt in strada la Tokio, in Montreal, Quebec, in diferite metropole americane, Spania fierbe, de Grecia nici nu mai vorbesc.

Sistemul actual, financiar si politic este bazat pe datorie. Este bazat pe pasarea responsabilitatilor si greutatilor catre generatiile viitoare. Si nu vorbesc aici doar de datorii, care prin dobanzi si mentinerea unui sistem nesustenabil duc inevitabil la falimentul statelor, ci si la problemele de mediu: defrisarile, poluarea, toate acestea reprezinta “credite” ce vor fi platite de catre urmasii nostri.

Toate aceste convulsii au dus in trecut la aparitia unor noi forme de guvernare. Despotismul, democratia, monarhia, republica, imperiile, semnarea Magna Carta, toate acestea au rezultat din convulsii sociale, si din faptul ca sistemul anterior nu functiona.

Este clar ca sistemul nu mai functioneaza, iar oamenii de agata de el din lipsa de alternative. Anarhia, in forma ei pura, sperie pe marea majoritate a oamenilor. Intoarcerea insa la modele anterioare, deja falimentare, nu reprezinta nici de departe o solutie. Iar mentinerea sistemului actual… Ei bine, mai mult de jumatate din populatia tarii a demonstrat ca nu da doi bani pe el si ca doreste cu totul altceva.

Esentiala este insa masa critica. Este suma nemultumirilor, dar si rezultatul unei efervescente intelectuale. Este necesar ca o generatie, asa cum s-a mai intamplat la 1848, sa constate lipsa de validitate a modelului vechi, dar sa propuna si un model nou. Este necesar ca o generatie sa isi foloseasca toate capacitatile intelectuale, colaborand si nu luptandu-se pentru ideologii valabile in secolul XVIII (stanga-dreapta), pentru a trasa liniile ideologice si pentru a formula baza unui sistem social nou, adaptat la o societate schimbata fundamental.

Este evident, ca sistemul actual este mentinut, prin instrumente coercitive. Amenintarea cu inchisoarea, amenzi, nu de putine ori si bataia(sa ne gandim doar la interventia jandarmilor din iarna) sunt instrumentele sistemului actual. In egala masura, ele sunt insa si elementele, care ne arata ca sistemul nu mai are sustinere, ca nu mai reprezinta poporul. Nici un sistem, care subzista prin forta nu are cum sa supravietuiasca, deci este numai o chestiune de timp, pana se va prabusi. Nici un sistem, care ii exploateaza doar pe cei saraci si ii scuteste de orice raspundere pe cei bogati, nu are cum sa supravietuiasca.

Intrebarea, care rezulta este, daca suntem in stare sa generam un sistem alternativ, care sa ia locul actualului, in momentul in care acesta, inevitabil, se va prabusi. Avem sau nu capacitatea de a oferi o alternativa?

sursa: agonia-natiunii.info

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • In ultimele zile a revenit in agenda publica modificarea celei mai importante legi organice, legea electorala. O comisie a Camerei Deputatilor a dezbatut tema, a rezultat intentia de a schimba sistemul, uninominalul majoritar nu a fost preferat de catre majoritatea componentilor comisiei care au optat pentru un sistem “mixt” (altii spun “german”), in care 50% dintre parlamentari sunt alesi uninominal intr-un tur, iar restul repartizati de pe liste. Subiectul a fost pasat catre comisia Autoritatii Electorale Permanente, care in aceasta saptamana urmeaza sa faca o recomandare. De aici decurg o serie de probleme, pe care le consider extrem de importante, si care merita o foarte mare atentie. Inainte de toate, ca mica paranteza, eu sustin un sistem perfect proportioal pe liste partial deschise (unde alegatorul decide si partidul dar si candidatii preferati de el), in circumscriptii electorale cat mai mari cu putinta. Acum insa lucram cu materialul clientului, si temele sunt altele.