Politică

Marea Neagră începe sa fiarbă: o navă militară americană Aegis se îndreaptă spre Constanţa

ftm17hopperO navă de război a Marinei Militare din Statele Unite ale Americii a primit, ieri, permisiunea autorităţilor din Turcia să traverseze Strâmtoarea Bosfor, către Peninsula Crimeea, ca măsură de descurajare împotriva acţiunilor militare ale Federaţiei Ruse în Ucraina, informează publicaţia turcă Hürriyet Daily News.

Armata turcă şi forţele NATO din regiunea Mării Negre au fost şi ele plasate în stare de alertă, iar o navă militară dotată cu sistem radar de tip Aegis, se îndrepta aseară spre portul Constanţa, au declarat, pentru ziarul BURSA, surse militare.

Un rol important în acest conflict îl joacă Turcia, care, deşi membră NATO, are relaţii bune cu Vladimir Putin şi a început demersuri pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Siria şi Iran. Astfel, la sfârşitul lunii ianuarie, premierul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, a efectuat o vizită la Teheran, ca să discute cu oficialii iranieni despre întărirea colaborării comerciale şi energetice cu regimul din Siria al lui Bashar al-Assad.

În ultimele zile, au existat numeroase speculaţii privind conflictul din Crimeea, din cauza unor prevederi al Convenţiei de la Montreux, din 1936, document diplomatic care limitează la 45 de mii de tone masa navelor ce traversează strâmtoarea Bosfor. Surse turce au declarat, pentru Hürriyet Daily News, sub protecţia anonimatului, că nava americană care are permisiunea să traverseze Bosforul nu este portavionul nuclear USS George H.W. Bush, deoarece nu îndeplineşte standardele Convenţiei de la Montreux.

Tot ieri, în replică la intervenţia rusă în Crimeea, preşedintele SUA, Barack Obama, a ordonat ridicarea nivelului de alertă a Flotei a VI-a din Marea Mediterană, anunţă Vocea Rusiei. Două nave de elită ale Marinei SUA se află deja în Marea Neagră: distrugătorul USS Ramage (DDG 61) şi nava de comandă USS Mount Whitney (LCC 20), ultima fiind nava-amiral a Flotei a VI-a din Marea Mediterană.

USS Mount Whitney este considerată vârf tehnologic în ceea ce priveşte sistemele de control şi comandă în operaţiuni maritime, fiind dotată cu cele mai sofisticate sisteme de ascultare şi interceptare a comunicaţiilor, precum şi de ghidare operaţională pentru misiuni navale sau aeriene. În august 2008, Mount Whitney a fost prima navă care a efectuat, sub comandă NATO, transporturi militare (echipament şi trupe) în portul georgian Poti, în timpul conflictului din Osetia de Sud.

Agenţia rusă Ria Novosti a anunţat că portavionul George H.W. Bush (CVN 77) este pus în stare de alertă încă din 27 februarie. Acesta se află încă de marţi seara în portul Pireu din Grecia, urmând să întreprindă o serie de exerciţii cu flota greceasca, potrivit Flotei a VI-a americane. În grupul de nave care însoţeşte portavionul, se regăseşte crucişătorul USS Philippine Sea şi două distrugătoare lansatoare de rachete: USS Truxtun şi USS Roosevelt.

Autor: Valentin Busuioc

Sursa: Bursa.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Este necesar ca tot poporul roman sa-si mmanifeste ostilitatea fata de prezenta americanilor pe aceste meleaguri!Nu avem nevoie de prezenta celor mai mari criminali din istorie!

  • Nu vrei tu Nelutu sa faci o plimbare de vreo 20 ani prin Siberia(asa cum au patit multi romani) ca poate te racoresti si iti vine mintea la cap.