Extern Politică

Lupte feroce în Ucraina: Franţa solicită întrunirea urgentă a grupului de contact

putin_hollande_merkelPreşedintele Franţei, Francois Hollande, a cerut o întrunire “fără întârziere” a grupului de contact pentru Ucraina. Într-o declaraţie comună, Franţa şi Polonia fac apel la încetatea imediată a focului în estul Ucrainei. Grupul de contact pentru Ucraina este format din reprezentanţii Kievului, ai Moscovei şi ai OSCE.

Cele două ţări cer Rusiei să renunţe la “orice formă de sprijinire a separatiştilor”. Franţa şi Polonia sunt “extrem de îngrijorate de ceea se întâmplă în estul Ucrainei. Chiar în aceste ore s-au înregistrat morţi şi dizlocări de populaţie, iar tensiunile nu se reduc, ci din contră”, a declarat preşedintele francez, citat de AFP.

Francois Hollande a adăugat că situaţia din Ucraina va fi abordată în cadrul dineului de vineri în compania cancelarului german Angela Merkel.

Negocierile de pace între taberele beligerante din Ucraina programate pentru vineri, 30 ianuarie, nu au mai avut loc la Minsk, după ce acordul de încetare a focului la care se ajunsese în estul ţării a fost practic rupt. Nu mai puţin de 24 de persoane, majoritatea civili, şi-au pierdut viaţa în mai puţin de 24 de ore, cei mai mulţi sub tirurile de artilerie.

Negocieri de pace eşuate

Rebelii pro-ruşi s-au retras din negocierile de pace săptămâna trecută, după ce au anunţat o nouă ofensivă, anunţ urmat de un tir cu rachete în oraşul port Mariupol, soldat cu 31 de morţi. NATO acuză Rusia că furnizează armanent performant rebelilor şi că îi instruieşte în utilizarea tehnicii de luptă.

Negociatorul separatist Denis Puşilin a dat vina pe guvernul de la Kiev pentru întreruperea negocierilor. AFP scrie însă că diplomatia de la Kiev a precizat oficial că nu a fost informată despre anularea rundei de negocieri anunţată pentru vineri.

Scene de groază în estul Ucrainei

În timp ce liderii de la Kiev şi şefii separatiştilor pro-ruşi aruncă vina unii asupra altora, oraşul Debalţevo a devenit teatru de razboi. Este vorba de o localitate strategică, care se afla pe ruta de comunicaţie dintre centrele separatiştilor – Doneţk şi Lugansk. Oraşul este controlat de trupele Kievului, însă liderul aşa-zisei Republici Populare Doneţk a precizat pentru presa rusă că forţele Kievului au fost încercuite şi nu mai sunt capabile să se aprovizioneze şi nici să trimită răniţii la spitalele din spatele frontului.

Debalţevo este un nod important de cale ferată, iar rebelii doresc încă un “trofeu”, după ce au reuşit să preia controlul asupra aeroportului din Donetk, în urmă cu o săptămână. Oraşul de 25.000 de locuitori a început să fie evacuat. Tirurile de artilerie lovesc chiar şi spitalele unde sunt îngrijiţi militarii ucraineni răniţi. “În fiecare zi sosesc 40-50 de combatanţi răniţi, dintre care doi sau trei foarte grav. Primim de asemenea şi 10 sau mai mulţi civili”, spune o sursă din cadrul Serviciului medical al Gărzii Naţionale ucrainene, citat de Euronews.

Şi în Doneţk s-au înregistrat victime civile. Consiliul de Securitate al Ucrainei a acuzat ca rebelii au lansat un tir de artilerie care s-a soldat cu şapte morţi. „În Donețk, insurgenții au efectuat un act terorist cinic, contra civililor. Sub focurile teroriștilor au nimerit oameni pașnici, care au venit după ajutor umanitar. La moment se știe despre 7 decedați, nu se știe care este numărul de răniți”, se scrie în comunicat, potrivit DESCHIDE.md. Militarii încearcă să afle numărul total al persoanelor afectate. Locuitorii au reuşit să filmeze cu telefonul mobil scenele de groază de după încetarea tirurilor de artilerie. Imaginile sunt şocante.

sursa: cotidianul.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Dar despre atrocitatile comise de militarii NATO in Afganistan,nici un cuvint?Dar despre miile de civili ucisi in Irak,Siria,Libia,Egipt si alte citeva state africane,de catre americani si aliatii lor,nu spune nimeni nici un cuvint?Dar despre sirbii omoriti in Kosovo de aceeasi americani,nici o parere?