Politică

Luminița Arhire: ”O PROBLEMĂ DE RESPIRAȚIE (SAU DOAR DE INSPIRAȚIE)”

MOTTO: „ Slavă Domnului, știm cu toții ce s-a petrecut cu câteva zile în urmă, eu simț că pot respira mult mai bine după ce Dragnea a ajuns după gratii, de pildă…”( Mircea Cărtărescu, interviu pentru ZIARE.com. 4 iunie 2019)



Aflu cu bucurie că Mircea Cărtărescu respiră mai bine de câteva zile. El zice că se întâmplă din cauză că Dragnea Liviu a ajuns la pușcărie… Eu am o teorie diferită.

Eu cred că Mircea Cărtărescu a trăit, poate prea intens, în parfumul propriului său roman –ORBITOR- ARIPA DREPTĂ, și poate că atmosfera romanului să-l fi jenat un pic la respirație. Poate că pe 27 mai 2019 a scos nasul din capodopera sa, în sfârșit. Atunci, sigur… aerul pare mai respirabil dacă ai ieșit din ceea ce citez eu mai jos:

“De pe atunci minunea de că**t a vieții mi se părea o glumă proastă” (pg. 514) ; „…oricît aș fi bătut, ucis, violat (și o făceam de la șapte ani), mireasma entuziastă a crimei îmi părea abia un iz de rahat“( pg. 519); „Și noroiu-ăsta gros, de c**a și pipi , de hîrtie de ziar boțită, cu care te-ai șters la fund, de muște verzi roind și de viermi grași suindu-se pe pereții unui closet de țară, din fundul curții, unde-ți venea să verși de cum ți-arunci ochii în gaura aia puturoasă și colcăitoare, se ridica, încet, în camera lui …”(pg. 381 – 382), etc. ( ORBITOR- ARIPA DREAPTĂ, 2007, editura HUMANITAS)

Să știți că mai există numeroase exemple- eu le-am ales doar pe cele mai decente,dar domnul Victor Roncea a avut răbdare și un stomac „greu de ucis” și a consemnat multe-multe… Dacă doriți să vă bucurați de „parfumul” lor , vă recomand http://roncea.ro/…/sa-ne-cunoastem-scriitorii-azi-mircea-ca…

Veți vedea și singuri de ce anume respiră Cărtărescu Mircea cu atâta dificultate de niște ani buni… poate și pentru ce motiv merge atât de împiedicat.

P.S. Ah! Am uitat să spun ce reprezintă fotografia… tot un citat reprezintă : „…îi plăcea să-și pună degetul pe fund și să-l miroase apoi” (pg. 84) .Cred că am ales destul de bine citatul.

Autor: Luminița Arhire

Sursa: Luminița Arhire Facebook