Politică

Luați-vă energia înapoi! sau demascarea contoarelor inteligente (documentar)

tbyp-wins-annual-humanitarian-award-wideEfecte medicale adverse. Probleme de violare a intimității și a proprietății. Costuri în creștere pentru consumatori. Pierderea controlului. Teren propice pentru activități de hacking…

Îngrijorările cu privire la programele de impunere a contoarelor inteligente, care se desfășoară în mai multe orașe din întreaga lume sunt din ce în ce mai mari, umbrind pe bună dreptate unele din beneficiile referitoare la eficiență, emisii de gaze cu efect de seră reduse și securitatea energiei îmbunătățite.

Josh de Sol, regizorul documentarului ”Luați-vă energia înapoi!”, își amintește de vremea când contoarele inteligente erau instalate, acum câțiva ani, în  Columbia Britanică. După ce nu trecuse decât o zi de când un astfel de contor inteligent fusese instalat în casa unei prietene, del Sol afirmă că aceasta începuse să experimenteze câteva simptome.

”Iritații, greață”, mărturisea del Sol reprterilor de la TheBlaze într-un interviu telefonic. ”Mi-am spus că trebuie să aflu ce se întâmplă.”

Del Sol a început să facă cercetări și și-a planificat să producă o serie de filme pe YouTube în care să detalieze descoperirile sale despre programele de instalare a contoarelor inteligente. Pe măsură ce a cercetat controversata tehnologie care înregistrează consumul de energie al unei gospodării și o comunică prin intermediul tehnologiei wireless furnizorului de energie, del Sol și-a dat seama că are suficiente informații pentru a produce un documentar întreg.

Aici puteți urmări documentarul, subtitrat în limba română:


”Luați-vă înapoi energia!” este documentarul de aproape două ore care a rezultat în urma cercetărilor făcute de del Sol și care detaliază problemele cu care s-au confruntat oamenii care au experimentat aceste contoare inteligente.

”Am fost cu adevărat surprins de diferența de perspectivă afișată de furnizorii de energie și de guvern față de perspectiva cetățenilor care se confruntau cu efectele acestei tehnologii”, a afirmat del Sol.

A fost chiar această diferență de perspective cea care l-a intrigat cel mai mult pe regizorul del Sol- companiile și municipalitățile care trâmbițau beneficiile și siguranța acestei tehnologii, în timp ce mulți consumatori se plângeau de acestea.

Această tehnologie este ”prima dintr-un lung șir care face parte dintr-un program aparent organizat pentru a monitoriza și controla ce se întâmplă în casele oamenilor. Acesta este doar începutul pentru ceea ce s-a pregătit,” a comentat del Sol ulterior, într-un interviu.

Autor: Gandeste.org (traducere după un articol din The Blaze)