Politică

Lovitură de teatru: fost oficial francez susține că Mihai Șora nu a fost membru în Rezistența Franceză!

Cazul Șora devinde pe zi ce trece tot  mai complicat. Confuzia se adâncește și prin dezvăluirile de ultimă oră conform cărora  numele lui Mihai Șora nu apare în evidențele oficiale ale statului francez, ca luptător în Rezistența Franceză.Într-o postare pe contul personal al scriitorului Alexandru Petria, Lucon Gerard, fost director în Ministerul Francez al Justiției, face o serie de comentarii  aruncând cuvinte grele la adresa eseistului român:  “este un falsificator și un fals rezistent”,  “nu am niciun respect”, ironizandu-l chiar pe aceasta cale, “a fost rezistent doar în țara ta”.

Oficialul francez mai precizează faptul  că site-ul este gestionat de statul francez și că pe lista luptătorilor în rezistența franceză se regăsesc tatăl domniei sale și doi unchi, unul dintre aceștia fiind evadat din lagărul de la Auchwitz.

Într-adevăr la o simplă verificare la acest link , surpriză:  numele Mihai Șora nu este de găsit.

Este de notorietate faptul că eseistul ajuns la venerabila vârstă de 102 ani a justificat mereu apartenența sa la Partidului Comunist Francez prin faptul  că ar fi fost luptător in Rezistența Franceză, informație pe care de altfel o regăsim atât în biografia sa cât și în interviurile acordate de-a lungul timpului. Chiar  zilele trecute, fiul lui Mihai Sora, Tom Șora într-un mesaj făcut public precizează următoarele in legătură cu trecutul tatălui său:

„Apartenența lui Șora la PCF până la 1948 se explică prin faptul că până în 1945 a luptat in Rezistenta Franceză contra ocupației Hitleriste a Franței. Este știut, că un segment important din structura rezistenței era compusă din comuniști, care erau bine organizați. Dar comuniștii din Rezistența Franceză – sau în orice caz un număr mare dintre ei – nu pot fi comparați cu teroriștii dogmatici educați la Moscova și trimiși după război ca agenți staliniști în țările Europei de est, pentru a instaura acolo dictatura comunistă. Foarte mulți comuniști din Rezistența Franceză erau deci pur și simplu mânați de idealul libertății. Așa și tatăl meu”, a scris Tom Șora pe Facebook despre apartenența lui Mihai Șora la Partidul Comunist Francez.”

Dacă nu a fost membru  în Rezistenta Franceza, se mai iscă însă o întrebare legitimă: de ce nu a fost înrolat în război, ținând cont de faptul că în 1939 avea  vârsta de 23 de ani.

Autor: Ildi Topai

Sursa: Ziar de Cluj

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • …cine naiba a mai vazut un sobolan plin de curaj? pentru a fi fost membru al Rezistentei franceze iti trebuia o doza de curata nebunie, in conditiile in care Abwehr-ul lui Canaris si SS-ul penetrasera reteaua aproape total si reuseau sa ”se infrupte” din ”bunatatile” trimise de pe pamint britanic… de altfel de Gaulle nu a pus mare pret pe rezistenti… asadar, ori a fost ”ciripel” pe la Canaris ori maninca kko acest sobolan al #rezist dintotdeauna… numai naivii cred in paginile in limba romana ale wikipedia… orice nevolnic poate sa-si fabrice biografia, asemenea marionetei si impostorului asta ticalosit si nevindecat nici macar de suta prinsa…

Abonează-te la newsletter