Politică

Liber la exploatarea gazelor de sist in UE

2Comisia Europeana a adoptat miercuri o recomandare care permite exploatarea gazelor de sist in Europa cu conditia respectarii “principiilor comune” minime, in special a normelor sanitare si a celor pentru protectia mediului.

In pofida recomandarilor organizatiilor pentru protectia mediului si ale Parlamentului European, Comisia Europeana a refuzat sa impuna norme juridice constrangatoare privind explorarea si exploatarea gazelor de sist.

“Gazele de sist suscita sperante in unele regiuni ale Europei, dar si preocupari. Comisia raspunde solicitarilor formuland principii minime pe care statele membre sunt invitate sa le urmeze in scopul de a tine cont de aspectele ecologice si sanitare si pentru a oferi companiilor de exploatare si investitorilor previzibilitatea necesara”, a explicat comisarul UE pentru Mediu, Janez Potocnik, potrivitMediafax.

Recomandarile Bruxellesului sunt “total insuficiente pentru protejarea locuitorilor si mediului de riscurile asociate extractiei acestor hidrocarburi”, a reactionat organizatia Prietenii Pamantului, denuntand “lipsa de curaj” a Uniunii Europene, care “nu a luat masuri concrete in acest domeniu”.

Gazele de sist au generat multe proteste si in Romania, in special in localitatea Pungesti din judetul Vaslui. Duminica a avut loc primul protest autorizat impotriva explorarii gazelor de sist de catre compania americana Chevron.

Sursa: Daily Business

Abonează-te la newsletter