Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Lazăr, revocare. Toader: Este imposibil de înțeles

Tudorel Toader a anunțat, în această dimineață, ce va face în cazul procurorului general Augustin Lazăr.



“Spuneam că astăzi voi trimite la președintele Republicii solicitarea, oficială evident, de revocare din funcție a procurorului general al României. Veți putea spune că au trecut aproape două luni de zile. Dumneavoastră cunoașteți procedurile care s-au derulat până în prezent. Știți că procurorul general trage de timp, nu e un secret pentru nimeni.

Personal, chiar poate fi înțeles, dar ca procuror general este imposibil de înțeles pentru că s-a adresat Curții de Apel la contencios administrativ dn Alba Iulia ca persoană fizică, la dânsul acasă, dar eu am evaluat nu persoana fizică, ci procurorul general. Nu m-am referit la viața personală, privată, nu e treaba mea și nici nu ar fi corect, m-am referit la deficiențele manageriale de care domnia sa a dat dovadă. Secția de procurori, chiar dacă a dat un aviz negativ, s-a referit tot la procurorul general și nu la persoana fizică.

La Alba Iulia a cerut ca instanța europeană, Curtea de Justiție a Uniunii Europene să spună dacă ministrul poate evalua, cerere care evident a fost respinsă. Instanța a declinat competența la Curtea de Apel București care a declinat înpoi la Alba Iulia și a apărut acel conflict negativ de competență, nu știu dacă era previzibil sau nu, dar regulator de competență este instanța superioară comună, ceea ce înseamnă Înalta Curte care va decide cine este comepetent să soluționeze cererea de verificare, constatare a legalității sau nelegalității raportului de evaluare. Instanța supremă va decide, nu știm cum, va motiva, va trimite dosarul și vom intra probabil în ianuarie februarie”, a declarat ministrul Justiției.

“A solicitat ceva ce nu are legătură cu cauza”

“Mai mult a ridicat o excepție de neconstituționalitate, dar nu a criticat, nu a cerut Curții Constituționale să verifice dacă ceva din legea care dă ministrului Justiției competența evaluării procurorului general este în acord cu Consituția. A solicitat ceva ce nu are legătură cu cauza, ceva ce nu are legătură cu ceea ce vorbim noi, ca instanta Constituțională să spună dacă poate fi sesizată instanța de contencios administrativ de către persoana fizică sau de către persoana care coordonează, conduce Parchetul General.

Acum dacă o persoană fizică sau conducătorul instituției poate sesiza instanța de contencios administrativ, sigur este o problemă pe care dacă unii nu au înteles-o va fi clarificată. Nu are legătură cu raportul de evluare, nu are legătură cu procedura derulată în baza acelor articole 52, 54 din legea specilaă, nu arelegătură cu articolul 132 din Constituție, nu are legătură cu decizia 358 a Curții Constituționale. Așadar consider că această procedură, această manieră de tragere de timp, neavând legătură cu fondul cauzei, cu rapoortul de evaluare și procedură de revocare, astăzi voi trimite la președinte solicitarea, demersul oficial de revocare din funcție bazându-mă pe trei componente: raportul de evaluare în baza legii, articulul 132 din Constituție, decizia Curții Constituționale 358″, a declarat Tudorel Toader.

Autor: Nicolae Ionescu

Sursa: dcnews.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu