Analize și opinii Cultură și Familie Extern Politică

Laszlo Tokes: Politicul românesc să-şi ceară scuze pentru Trianon şi răpirea Transilvaniei

“Politicul românesc” să-şi ceară scuze, în mod simbolic, pentru “consecinţele tragice” ale Dictatului de la Trianon, care a “răpit” Ungariei Transilvania, a declarat vineri europarlamentarul român Laszlo Tokes.

“Ziua de 4 iunie este o aniversare care pentru noi, maghiarimea, reprezintă o zi de doliu, iar pentru români o sărbătoare. Noi, maghiarimea, şi în prezent trăim sub trauma acestei catastrofe istorice naţionale şi considerăm că şi azi suntem nevoiţi să suferim consecinţele grave ale acestui Dictat de la Trianon“, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, la Oradea, preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), europarlamentarul Laszlo Tokes, citat de Mediafax. Tokes a afirmat că, totuşi, maghiarimea încearcă să “depăşească trauma” printr-o lege a solidarităţii maghiarilor de pretutindeni, adoptată în 2010 de Parlamentul ungar.

“La acele evenimente care s-au ţinut cu ocazia acestei comemorări tragice, am solicitat repararea consecinţelor şi abuzurilor Trianonului şi, conform spiritului Raportului Tismăneanu, am propus ca politicul românesc, în mod simbolic, să-şi ceară scuze pentru aceste consecinţe tragice pricinuite de politicul românesc post-trianonic şi postcomunist, pentru că este clar că maghiarimea a avut de suferit prin răpirea Transilvaniei de Ungaria şi ar fi timpul şi cazul să se ceară scuze pentru daunele spirituale, materiale şi demografice”, a mai spus Laszlo Tokes.

Întrebat cine ar trebui din “politicul românesc” să-şi ceară scuze, în ce fel şi cui anume, preşedintele CNMT a răspuns doar că aceste scuze ar trebui cerute “după modelul sârbesc”, adăugând că scuze şi-ar putea cere şi “partea maghiară”.

Scris de : M.A.

sursa: ziuaveche.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Lasa-ne ticule cu aberatiile tale, pagube au fost de ambele parti, mai multe de partea romaneasca, si in al doilea rand Transilvania nu a fost nu va fi niciodata a voastra, a Unguriloe, In al treilea rand, unde morti tai te-ai nascut si ai crescut. Pamantul romanesc ti-a hranit carnea sa ajungi unde ai ajuns si pentru ca suntem o natie prea permisiva.

  • Eu am o nedumerire in privinta lui Tokes…De ce nu refuza banii romanesti? Cat despre aberatiile exprimate nu am ce comenta, singura gresala apartine parintilor lui care nu au folosit un simplu prezervativ, nimeni nu l-ar mai fi injurat nici macar de mama !

  • Ştiţi cum se spune la POPA PROSTU’ în ungureşte? Vă spun eu…Laszlo Tokes!

  • Ce ar fi sa te duci “domnule” Tokes sa te vindeci de “trauma” într-o țară care iți tolerează inepțiile.
    Ce daune spirituale, demografice și materiale visezi???
    Ar trebui sa-ți fie rușine pentru aceste afirmații aberante domnule “pastor” al satanei.

  • justitia romana il stie pe acest agent popa. tradator ca tov. base cind justitia care nu exista va pronunta legal condamnarea

  • mirlanul asta ce cetatanie are? Are carte de identitate romaneasca? Tonta ce faci cu constitutia. udemer-ul intra in constitutie- principiul etnic- de exemplu- in FRANTA?

  • Faina gluma asta cu cerutul scuzelor. Dar si mai faina atitudinea Slovaciei care a declarat presedintele maghiar in exercitiu ca “persona non grata” atunci cand in afara unui context diplomatic, a incercat sa participe la o festivitate care comemora personalitatea “sfantului Stefan” in chiar ziua comemorarii invadarii Cehoslovaciei de catre trupele sovietice si cele maghiare. Si mai frumos de atat, in Slovacia, prin lege, nu poti avea decat o singura cetatenie. Pe cand si la noi o astfel de lege?!

  • Oau chiar sunt uimit ce limbaj si ce fervoare. Eu ma declar mai mult cetatean al planetei decat roman( nu exista roman dpdv istoric exista doar DAC ) sau maghiar. Dar hai sa facem un exercitiu de gandire: sa zicem ca Ghiorghita Vasile este europarlamentar maghiar membru al etniei romane pe teritoriu ungariei si angajat al SIE romanesc pe deasupra. El practic tot ce ar face fiind sub acoperire ar executa ordine venite de la superiorii lui nicidecum din proprie initiativa. El fiind si patriot pe deasupra ar face-o fara sa cracneasca indiferent pe cati unguri pe care ii “””reprezinta””” iar afecta. Oare de ce unii dintre voi nu doriti sa intelegeti ca omul asta pur si simplu este la serviciu este angajat sau sclav cum se mai spune si ca nu este vointa lui in declaratii. Ganditi ca in jurul ungariei mai sunt si alte state care se protejeaza chiar foarte bine impotriva acestor ” angajati” tactica fiind chiar identica cu ce patim noi dar acolo raspunsul oamenilor este cu totul altul fata de tara asta. Nu tara este de vina (romanica) oamenii din ea sunt de vina, daca va credeti patrioti adunati tradatorii de tara si aplicatiile pedeapsa cea mai veche din manual. Mai lasati comentariile astea belicoase si treziti-va spiritul si mintea ca numai asa ve-ti ajunge unde va doriti.