Politică

Kovesi, gonflată sau recompensată?

Încă o decorație pentru Codruța Kovesi! De data aceasta, Cavaler al Legiunii de Onoare, acordată de Franța. Decorația franceză este cunoscută drept un mijloc politic al Franței de a recompensa prieteni și aliați. Decorația celebră promovează, recompensează, susține. Să nu-i uităm pe Miki Șpagă și Sorin Oprescu, decorați și ei cu aceeași Legiune. Au ei merite strălucite în vreun domeniu? Sau companiile franceze le sunt în așa hal datoare încât statul francez a folosit distincțiile sale de onoare pentru a-i recompensa și lustrui?



Ce merite are Codruța Kovesi pentru statul francez? Doar n-a lustruit Tour Eiffel și n-a restaurat Arcul de Triumf! A scos la o editură franceză o carte care să fi făcut valuri la Academia Franceză? Nici articole de drept nu pot fi depistate în revistele franceze, necum cărți! După cum vorbește, nu sunt de așteptat produse intelectuale în următoarele decenii. A impus Codruța Kovesi un model juridic, o teorie? Poate în cele 5% plagiate!

Decorarea sa seamănă cu o recunoaștere solemnă din partea Franței a procurorilor ruși care au sprijinit stalinismul! Nu poate fi vorba de așa ceva!
De cîțiva ani, țara noastră întoarce pe toate părțile abuzurile comise de DNA în timpul mandatului Kovesi, gafele, improvizațiile juridice, protocoalele. Doar țările care au beneficiat de serviciile șefei DNA și Comisia Europeană nu vor să ia act de abuzurile de tip totalitar comise în perioada de „strălucire” a Laurei Codruța Kovesi.

N-a aflat statul francez despre toate acestea? După părerea mea, autoritățile franceze cunosc tot ce se petrece în România la fel de bine ca guvernul țării noastre sau ca serviciile noastre secrete. De ce ignoră Franța eșecurile DNA, disputele din România despre implicarea serviciilor secrete în justiție? Sunt acestea după un model francez? Din cîte știu eu, nu! Nu mai pot rămîne decît două ipoteze? Fie satul francez este implicat într-o operațiune de promovare a fostei șefe a DNA pentru demnități românești sau europene, fie criteriile care au contat la decorarea Codruței Kovesi sunt aceleași care au contat și la decorarea lui Miki Spagă sau a fostului primar Sorin Oprescu. Adică serviciile aduse companiilor franceze sau chiar statului francez.

Prin comparație, nu putem decît să formulăm ipoteze. Peste ani, lucurile se vor lămuri. Dar, atunci, nu va mai avea nici o importanță. Deocamdată decorația acordată de Franța în loc să stîrnească admirație și respect provoacă zîmbete cu subînțelesuri.
Nu ne mai rămîne decît o ipoteză. Și comică și greu de crezut, dar, în același timp, posibilă în marile jocuri politice europene. Cu cît mai greu de crezut, cu atît mai aproape de adevăr. Franța nu are nevoie nicăieri de un personaj atît de incompetent și cu o asemenea incultură juridică.

În schimb, s-ar bucura dacă la București, o asemenea persoană cu ambiții și vanități de croitoreasă ar avea șanse la prezidențiale. Ar avea parte de un prieten ascultător și devotat!

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: Cotidianul

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Bai, Nistorescule raspunsul e cat se poate de simplu: progresistii decoreaza pe oricine cu cele mai importante distinctii, daca pe de-o parte, acea persoana este o Iuda a neamului sau, adica a actionat cu buna stiinta impotriva lui, sprijinind astfel, interesele antinationale ale progresistilor!