Politică

Klaus Iohannis: E nevoie de un sistem educaţional în care tinerii să înveţe despre Holocaust şi lagărele din Transnistria

Iohannis-si-Ponta-Incident-si-gafa-la-o-dezbatere-a-comunitatii-evreiesti1Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că România s-a angajat să devină un exemplu de promovare a memoriei Holocaustului şi a altor experienţe tragice ale trecutului, precum lagărele din Transnistria, şi de aceea este nevoie de un sistem educaţional în care tinerii să înveţe despre aceste lucruri în şcoli.

„Am declarat la Bucureşti, Ierusalim şi Washington că România este decisă să contracareze cu toată determinarea manifestările antisemite, rasiste şi xenofobe şi să devină un exemplu regional de promovare a memoriei Holocaustului. Dincolo de măsurile legislative şi cadrul instituţional, este nevoie de un sistem educaţional prin care tinerii să cunoască şi să înţeleagă faptele trecutului, ca parte a formării lor ca cetăţeni”, a declarat Iohannis, în deschiderea evenimentului „Podurile Toleranţei“, organizat la Palatul Cotroceni.

Liderul de la Palatul Cotroceni a explicat că, dacă tinerii vor putea învăţa despre aceste lucruri în şcoli, se vor putea cultiva pluralismul şi libertatea şi vor fi contracarate intoleranţa şi extremismul.Iohannis a făcut referire şi la tinerii care participă la acest eveniment, care are loc marţi şi miercuri la Palatul Cotroceni şi la Palatul Parlamentului, unde pot învăţa despre minorităţile din România şi despre trecutul lor.

„Vor afla totodată că au existat şi legile antisemite, şi trenurile morţii, şi Podul Iloaiei, robia şi lagărele din Transnistria. Şi mai ales, sper ca tinerii de azi să afle cum putem face ca experienţele tragice ale trecutului să nu se mai repete“ a mai spus preşedintele.

„România puternică în Europa şi în lume, aşa cum ne dorim să fie, presupune a ne asuma trecutul şi a-l include în proiectul de recuperare şi valorizare a tuturor identităţilor, cea a majorităţii româneşti şi cele ale minorităţilor naţionale. În protejarea şi în garantarea exerciţiului neîngrădit al drepturilor culturale şi al libertăţii religioase văd o componentă fundamentală a exerciţiului democratic într-un stat de drept“, a subliniat, totodată, preşedintele României.

„Podurile Toleranţei” este un proiect transnaţional, organizat pentru ţările Europei de Est, prin care este promovată toleranţa şi cunoaşterea istoriei minorităţilor, în special cea evreiască. Proiectul a fost lansat de organizaţia B’nai B’rith şi se află la a treia ediţie. În 2015, a fost semnat şi un protocol între Ministerul Afacerilor Externe şi B’nai B’rith România, prin care cele două părţi au convenit să colaboreze pentru promovarea valorilor legate de toleranţă, dialog intercultural, solidaritate, combaterea rasismului şi antisemitismului, prin organizarea unor activităţi pe tema contribuţiei comunităţii evreieşti la viaţa culturală din România.

Autor: Radu Eremia

Sursa: Adevarul.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Sa speram domnule presedinte ca ne veti invata cum inventatorii comunismului au reusit sa creeze cel mai prolific sistem social care a intercut in criminalitate orice imaginatie. Ba mai mult sper sa ne prezentati si cursurile cum aceeiasi inventatori perfectioneaza acelasi sistem communist sub noua denumire de new world order.

  • Sa tragem o linie dadaisto – suprarealista :
    Crestinismul ( o secta iudaica ) l-am experimentat de ceva timp (Adam, Avraam, Moise, Botezatorul, Maria si Iosif , Nazarineanul , Apostolii , Evanghelistii, Pavel …toti au fost evrei ) dar nu am avansat prea mult in morala / etica fata de ce se crede ca era Dacia Hyperboreeana…

    Marxismul si Socialismul l-am experimentat ( filiera Trotzky, Pauker , Leonte Rautu , Petre Roman, plus nenumarati ) – dar pana la urma suma suferintelor a surclasat net suma …placerilor ( ca sa mergem pe linia stricta a utilitarismului)

    Neoliberalismul si globalizarea ( à la Milton Friedman, Alan Greenspan , Bernard Henry Levy, etc ) le experimentam de 25 de ani, dar nu am avansat prea mult din pt de vedere al calitatii vietii si al dezvoltarii personale. Trei milioane de romani in exil , hai ca facem concurenta Siriei …

    Consecintele teoriilor freudiene si reichiene ( si nu cele Jung-iene !) vor fi experimentate de copii in scolile romanesti la orele de asa zisa educatie sexuala . Rezultatul in urmatorii zeci de ani e incert dar va duce probabil la o diminuare considerabila a familiei traditionale. E desueta din moment ce asteptam …Apokalipsa ( un alt gen literar evreiesc ).
    Acum intelegem in sfasit la ce se referea Herr President cand vorbea in campanie despre reforma invatamantului.
    Amintirile din Copilarie ale lui Creanga vor putea fi inlocuite cu cele ale Annei Frank .
    E o chestiune de stil , in fond avem nevoie si de o perspectiva …feminina / feminista in literatura si filozofia romaneasca, care iata se poate importa .
    Hannah Arendt , Judith Butler – in programa de Bacalaureat!!! Sa se ia masuri !

    Nici teoria relativitatii nu ne-a adus prea multe beneficii, exceptand bombele atomice si mai recent o amarata de centrala nucleara la Cernavoda . Se putea trai in Romania f bine si fara … dar poate tocmai aceste bombe vor fi parte din „solutia finala“ .

    Concluzia :
    O convertire la iudaism e imperios necesara! Sa luam exemplul khazarilor!
    Propun o circumcizie in masa, inclusiv a adultilor ( cand se vor reabilita dezinfectantii , evident ) si declararea Romaniei ( plus Rep . Moldova , si Bucovina de Nord , negresit) ca NOUL IERUSALIM.
    Cu tot simbolismul mistic incorporat . Gramada de preputuri astfel obtinuta va putea fi ingropata la baza Catedralei Mantuirii Neamului intr-o racla de cristal… In felul asta integram creativ si Mitul Mesterului Manole si cel al Albei ca Zapada , ignorand celalalt „ mare „ mit – Miorita, care in definitiv nu descrie decat o reglare de conturi intre niste ciobani.
    By the way, musulmanii care se vor incumeta pe plaiurile mioritice vor fi tratati ca palestinienii din Gaza sau West Bank . Asta in cel mai bun caz . In mod ideal vor putea deveni ciobani intr-o prima faza de integrare. Avantajul e ca sunt deja circumcisi.

    Intr-adevar Romania va putea fi data astfel ca exemplu intre „neamuri „ privind dreapta credinta .
    In felul acesta a doua venire a lui Mesia ( mantuirea vine de la evrei – Ioan ) ar putea fi daca nu provocata ( This is the „field“ of the Father ) dar cel putin avansata. Inclusiv cu rugaciuni fierbinti . Propun data de 21.12.21, ora 12 , din ratiuni numerologice in plus e de la sine inteles ca totul necesita un anumit timp de pregatire .

    Eu zic sa terminam odata cu povestea asta care ne tine pe jaratec de peste 2000 de ani .
    Timpul s-a copt !
    ______________________________________________________________
    Cel ce adevereste aceste lucruri zice : „ Da , Eu vin Curand“ Amin !
    Vino , Doamne Isuse !
    Harul Domnului [ vostru] Isus Hristos sa fie cu voi toti ! Amin

    Tiberius Claudius
    Phanagoria ,
    Anno IV