Politică

Juncker, în lumina reflectoarelor după descoperirea schemei fiscale Luxemburg

juncker-2Un număr de 343 de companii îşi canalizau profiturile prin intermediul Luxemburgului. Potrivit investigaţiilor, multinaţionalele au pus în aplicare structuri financiare complexe pentru a plăti cât mai puţin impozit posibil. Aceste norme fiscale au fost aprobate de administraţia financiară din Luxemburg, la momentul când Jean-Claude Juncker se afla în poziţia de premier.

Guvernele din Europa şi din întreaga lume au pierdut cursul a miliarde de euro din potenţialul impozit pe venit, din cauză că mai multe companii şi-au canalizat profiturile lor prin intermediul Luxemburgului, se arată într-o anchetă realizată în 32 de ţări de Consorţiul Jurnaliştilor de Investigaţie şi mass-media.

Printre cele 343 de companii vizate, se află şi producătorul de mobilier suedez Ikea, o instituţie financiară germană – Deutsche Bank şi compania de tehnologie americană Apple, care potrivit investigaţiilor au pus în aplicare structuri financiare complexe pentru a plăti cât mai puţin impozit posibil.

Aceste scheme au fost aprobate de administraţia financiară din Luxemburg, la momentul când Jean-Claude Juncker se afla în poziţia de premier.

În data de 5 noiembrie, jurna­liştii de investigaţie au publicat 548 de decizii fiscale luxemburgheze ce au fost realizate în perioada 2002-2010.

Aceste decizii sunt, de asemenea, numite ”scrisori de confort” şi oferă unei companii reasigurarea că sistemul său de impo­zitare propus este aprobat de către autorităţile fiscale.

Comisia Europeană a încercat să facă rost de astfel de ”scrisori de confort” de la Luxemburg în ancheta lor asupra magazinului online american Amazon şi asupra producătorului auto italian Fiat.

În octombrie, Comisia a anunţat că Luxemburg a furnizat Bruxelles-ului o parte din informaţiile solicitate, dar ”autorităţile luxemburgheze încă nu au respectat pe deplin solicitarea Comisiei”.

Nu este clar dacă unele dintre ”scrisorile de confort” pe care Comisia nu le-a primit încă se află printre cele publicate de către jurnalişti.

Dispoziţiile stabilite între companii şi Luxemburg sunt legale, însă cu toate acestea, ele cu siguranţă ridică semne de întrebare incomode.

Scurgerile de documente demonstrează regimul fiscal negociat de PricewaterhouseCoopers. Un astfel de document arată cum PricewaterhouseCoopers recomandă de mai multe ori unei companii de îmbrăcăminte olandeze WE Group modul în care îşi poate reduce povara fiscală, potrivit ziarului Trovw.

Conform modelului, o companie separată este înfiinţată în Luxemburg, care dobândeşte exclusiv drepturile de proprietate intelectuală de la unul dintre brandurile companiei de îmbrăcăminte. Pentru fiecare piesă de îmbrăcăminte a brandului, WE plăteşte drepturi de autor către compania din Luxemburg.

Nu numai că WE îşi reduce impozitul pe profit datorat Olandei, de asemenea, beneficiază de taxa specială a drepturilor de autor din Luxemburg – 80% din drepturile de autor sunt scutite de la impozitare.

Legea, care permite companiilor această scutire generoasă de impozit din drepturile de autor, a fost semnată de către Jean-Claude Juncker pe vremea când era prim-ministrul al Luxemburgului.

Acum, şef al Comisiei Europene, Juncker a fost un apărător puternic al sistemului de impozitare Luxemburghez la momentul respectiv.

El a declarat recent la o televi­ziune germană:”Nimeni nu a fost vreodată în stare să facă un caz convingător şi temeinic potrivit căruia Luxemburg ar fi un paradis fiscal.”

Cu toate acestea, dezvăluirile vin la doar câteva zile de când a fost pus în calitate de preşedinte al Comisiei şi într-un moment în care reacţia publică este în creştere faţă de sistemele de evitare a impozitării.

Între timp, companiile nu sunt singurele care beneficiază de pe urma normelor fiscale din Luxemburg.

De asemenea, un fond de pensii canadian care investeşte în numele funcţionarilor publici, a înfiinţat un sistem pentru a evita plata impozitelor, a raportat CBC.

La rândul său, europarlamentarul german verde Sven Giegold, a declarat, joi, că schemele de ”evitare a impozitului pe profit în masă” sunt ”o lovitură majoră pentru … credibilitatea lui Juncker.”

”Faptul că … (el) a servit finanţele şi funcţia de prim-mi­nistru al Luxemburgului în această perioadă îl face direct complice.”

Giegold a adăugat că miniştrii de Finanţe din UE reuniţi la Bruxelles, astăzi, ”trebuie să răspundă imediat la aceste descoperiri grave.”

Autor: Diana Mateescu

Sursa: Curierul National