Politică

Judecătorii din România RESPING nominalizarea Cristinei Guseth pentru Ministerul Justiției: ”Aceasta numire afecteaza administrarea actului de justitie din Romania si, prin aceasta, drepturile si libertatile fundamentale ale fiecari cetatean!”

downloadUniunea Nationala a Judecatorilor din Romania se arata surprinsa fata de propunerea de numire ca ministru al justitiei a doamnei Cristina Guseth care nu are nici un fel de studii in domeniul dreptului si nici experienta in sistemul judiciar.

Este pentru prima data in istoria – cel putin postdecembrista – cand este propus ca ministru al justitiei o persoana care nu are studii juridice.

Apreciem activitatea doamnei Cristina Guseth in sustinerea publica a luptei impotriva coruptiei, dar Ministerul justitiei este o institutie cu un rol fundamental in statul de drept, iar atributiile ministrului justitiei depasesc cu mult problematica legata de anticoruptie si comunicare.

Lista cu o parte din atributiile ministerului justiei se gasesc AICI.

Atributiile Mistrului Justitiei nu se limiteaza la coordonarea activitatii parchetelor si numirea procurorilor generali, ci vizeaza in special elaborarea strategiei programului de guvernare in domeniul justitiei. Tot ministrul justitiei elaboreaza proiectele de acte normative care au legatura cu domeniul de activitate al Ministerului Justitiei.

Ministrul justitiei analizeaza si avizeaza din punct de vedere al legalitatii actele normative elaborate de celelalte ministere. Tot ministrul justitiei urmareste respectarea obligatiilor asumate de Romania prin conventiile internationale si a intelegerilor bilaterale interesand domeniul justitiei, la care Romania este parte.

De asemenea, ministrul justitiei asigura relatia cu structura juridica a NATO, participand la negocierea documentelor cu caracter normativ ce se elaboreaza sub egida Aliantei Nord-Atlantice; tot el asigura pregatirea exercitarii competentei de reprezentare a statului roman in fata Curtii Europene de Justitie de la Luxemburg.

Consideram ca indeplinirea functiilor ministrului justitiei prin exercitarea tuturor atributiilor prevazute de lege in sarcina sa, din care am enumerat doar o mica parte, presupune ca esential pentru persoana ministrului pregatirea juridica specifica la cel mai inalt nivel.

Pe langa cunoasterea rolului instantelor judecatoresti si al parchetelor intr-un stat democratic, este necesar ca ministrul de justitie sa cunoasca indeaproape si sa aiba o experienta proprie in aplicarea dispozitiilor legale si a tot ceea ce presupune administrarea justitiei.

Sistemul de justitie din Romania se confrunta cu probleme complexe ce depasesc cu mult chestiunile privind procurorii anticoruptie sau procedurile de comunicare, precum lipsa infrastructurii logistice si administrative necesare implementarii dispozitiilor noilor coduri si aplicarii acestora, influente si presiuni exercitate din exterior si nu numai privind actul de justitie, profunde inechitati salariale in conditii egale de munca, discrepante semnificative intre volumul de activitate de la o instanta la alta de acelasi grad, pentru a enumera doar cateva.

Apreciem, de aceea, ca fiind suprinzatoare si de neinteles desemnarea intr-un guvern, ce se doreste a fi de tehnocrati, a unei persoane fara studii juridice in fruntea ministerului justitiei.

In conditiile actuale UNJR pregateste o lista de intrebari comisiilor parlamentare care vor audia noul ministru al justitiei.

Facem pe aceasta cale un apel mass mediei din Romania sa transmita pe toate canelele audierea noului ministru al justitiei. Chiar daca numirea in aceasta pozitie este una politica, aceasta afecteaza prin deciziile sale administrarea actui de justitie din Romania si, prin aceasta, drepturile si libertatile fundamentale ale fiecari cetatean, viziunea ministrului justitiei asupra misiunii sale fiind asadar un evident interes public.

Dana Girbovan
presedinte UNJR

Sursa: Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • O explicatie foarte lucida despre operatiunea de “steag fals” de la Paris. Mai clar de atat nu se poate:
    – Political author Gearoid O Colmain discusses the Paris attacks with RT International
    https://www.youtube.com/watch?v=L7GAbVhjTSw

    In ultimul timp au trecut la foc automat o serie de legi aberante care restrang drepturile si libertatile cetatenilor, dar in acelasi timp intaresc opresiunea si legitimeaza abuzurile statului fata de cetatean. Vorbim de legile Antonescu, Dragnea, Big Brother, vaccinariile obligatorii, “educatia sexuala” (raportul Lunacek) obligatorie in scoli, inregimentarea obligatorie a copiilor in puscariile statului prin coborarea varstei de scolarizare, adica clasa “pregatitoare” si viitoarea inscriere obligatorie la gradinite de la 3 ani, etc.

    – Mersul prematur la școală afectează sănătatea psihică
    http://bit.ly/1WPeWvn

    Mai este inca o lege data acum si oamenii nu realizeaza ce se intampla. Fie ii citesc titlul si sar peste ea, fie o citesc/aud de ea, dar nu inteleg nimic.
    In ultimii ani Google, Microsoft si alti “giganti” ai motoarelor de cautare, au achimbat de mai multe ori algoritmii prin care se afiseaza rezultatele cautarii. In mod evident ca au fost favorizate corporatiile si companiile mari, iar cei mici au fost “cenzurati”. Existau siteuri mici care aveau continut legitim si apareau pe prima pagina dupa o cautare, iar dupa schimbarea algoritmilor nu au mai aparut nici in primele 10 pagini. In mod evident, in cazul firmelor mici si a liber profesionistilor acest lucru a dus la faliment, iar in cazul siteurilor cu continut “neagreat de autoritati” sau de anumite grupuri de interese, a insmnat cenzura in cel mai clasic si pur mod.

    Vorbim despre noua “lege a roamingului” care va introduce noul nivel de supraveghere si cenzura din partea “statelor” si a “seviciilor secrete”, dar in acelasi timp va permite monopolul si jaful companiilor dominante. Partea distractiva este ca majoritatea oamenilor nu constientizeaza sau nici nu citesc despre aceasta noua lege a “roamingului”, ca nu vorbesc in strainatate, sau daca o fac cumpara cartela sau vorbesc gratis pe skype sau vre-un messenger ceva. Dar afaceri pe internet sau maca siteuri personale au?
    Nu inteleg cum dupa dezvaluirile lui Snowden si Wikileaks oamenii mai pot fi atat de dezinteresati si naivi. Mai ales ca multi se inconjoara cu gadgeturi “smart” si marsaluiesc incolonati si tot mai saraci catre “internet of things”. Sa vezi atunci dictatura si abuzuri.

    – Europa vă lasă roaming-ul, dar vă taie internetul
    http://bit.ly/1kUoTeW

    Ce urmeaza dupa “scamatoria” de la Paris? Dupa episodul Charlie Hebdo in Franta si toata Europa statele au implementat tot felul de legi din categoria “Big Brother” si “Antonescu” care legitimeaza abuzurile statelor si cenzura impotriva propriilor cetateni. Acum avem si legi europene ca cea a “roamingului” care fac exact acelasi lucru.
    Este lesne de inteles directia in care se marsaluieste rapid:

    1. Urmeaza o “armonizare” si o “uniformizare” a tuturor acestor legi individuale, care vor duce la formarea unei supra legi/protocol, pe model american, adica un “Patriot Act” european, care va aduce si in Europa abuzurile si dictatura americana cu tot ce tine de ea: arestari fara mandat doar pe baza de suspiciuni, perchezitii si abuzuri in aeroporturi pe model TSA, supraveghere online pe model NSA, etc

    2. Un stat politienesc cu forte de politie cu profil militar, ca in SUA, carora le va fi permis sa faca orice fel de abuzuri fara sa raspunda de nimic. Daca credeti ca taranii infantili din jandarmeria romana au facut abuzuri cu taranii de la Pungesti sau Nadas… o sa vedeti distractie de acum inainte!
    Ca sa fie mai clar despre ce vorbesc:
    http://blog.tourcontrastesdenuevayork.com/wp-content/uploads/2015/09/POLICE-2.jpg

    http://cdn.theatlantic.com/assets/media/img/mt/2015/05/pepper_spraying/lead_960.jpg?1432267264

    https://knowitnextpsychicpredictions.files.wordpress.com/2014/06/8-12policeabuse.jpg

    https://i0.wp.com/quietmike.org/wp-content/uploads/2014/07/police-brutality-statistics.jpg

    Este destul de evident incotro ne inderptam. Europa devine o gorapa de gunoi infestata de slbatici non-europeni, majoritatea musulmani si protejata de o corcitura intre politie si armata. Esta timpul de impachetat si carat in America Latina sau Asia. Altfel…
    https://33.media.tumblr.com/70a6beb5ffeea54b8148aff7cb820e4b/tumblr_na5yx0Ap2L1rb8fj4o1_400.gif