Analize și opinii Cultură și Familie Extern Politică

John Milbank: Căsătoria gay este o „mișcare strategică” și nu are nimic de-a face cu drepturile homosexualilor

Insistența în privința legalizării căsătoriei între homosexuali face parte dintr-o strategie prin care statul „încearcă să obțină controlul direct asupra reproducerii populației”, scrie teologul britanic John Milbank.

„Reproducerea și relațiile heterosexuale au constituit mereu însăși «gramatica» legăturilor sociale în esența lor. Abandonarea acestei «gramatici» ar conduce la o societate care nu ar mai fi formată, în principal, din legături extinse de rudenie, ci ar fi supusă tot mai mult controlului din partea statului.”

Milbank, inițiatorul conceptului de „ortodoxie radicală”, își începe argumentația subliniind imposibilitatea definirii căsătoriei între homosexuali în termenii tradiționali de „împlinire” și „iubire”. Aceasta implică faptul că mariajul va fi „inevitabil redefinit chiar pentru heterosexuali în termenii pe care îi va impune casătoria între homosexuali”.

Împlinirea și iubirea vor înceta să mai fie categorii valabile chiar și în cazul uniunilor firești. Acest fapt va conduce la încetarea „recunoașterii legale publice a unei realități sociale definite în termenii legăturii naturale dintre sex și procreație”. Acest aspect, spune Milbank, „este, de fapt, punctul nevralgic în această chestiune”.

„Nu a existat o cerere susținută pentru legalizarea «căsătoriei gay», iar acest lucru nu are nimic de-a face cu drepturile homosexualilor. Este, de fapt, o mișcare strategică pusă la cale de statul modern în încercarea de a obține controlul direct asupra reproducerii populației, desconsiderând importanța familiei. Nu este vorba de justiția naturală, ci de dorința manifestată de o tiranie biopolitică de a desființa căsătoria și familia ca fiind cea mai importantă instituție socială mediatoare.”

„«Rețeta» pentru producerea confuziei psihologice, pentru divizarea familiei și crearea conflictelor sociale – scrie Milbank – este mult prea evidentă și nu poate fi ignorată”.

„Un individ trăiește cel mai profund experienţa unei unități natural-culturale prin faptul că formarea acestei unităti este consecința unui act interpersonal (așadar, «cultural»), de iubire. Acest lucru îi conferă sentimentul că înseși radacinile sale biologice sunt ancorate într-o narațiune interpersonală. Din nou, a renunța la această «gramatică» ar echivala cu a compromite cel mai profund sens al umanității și cu riscul de a preda întreaga putere tiraniei pieței și a statului, tiranie care se alimentează din mituri referitoare fie la ideea unei naturi umane pure, fie la fabricarea unei lumi tehnocratice…”

„Am acceptat în mod inconștient legalizarea unor practici a căror logică și ale căror implicații nu au fost niciodată serios dezbătute”, scrie Milbank. Puternica sa luare de poziție reprezintă un nou semnal de alarmă. (Multumim Irina Bazon pentru traducere. – sursa: firstthings.com)

Activistă LGBT: legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex este doar o diversiune. Noi vrem ca familia să nu mai existe

Căsătoriile dintre homosexuali nu urmăresc egalitatea în drepturi, ci distrugerea căsătoriei şi a familiei

masha gessenUn susţinător al drepturilor homosexualilor ar fi exprimat raţiunile care stau în spatele mult-revendicatei „căsătorii dintre homosexuali”, atunci când, într-o dezbatere publică desfăşurată anul trecut, a menţionat că mişcarea de emancipare a homosexualilor nu urmăreşte atât egalitatea şi înlăturarea discriminării, ci urmăreşte mai degrabă însăşi disoluţia instituţiei familiei.

Masha Gessen, pe numele ei adevărat Maria Alexandrovna Gessen (n. 13 ian. 1967), jurnalistă care activează în Rusia şi SUA precum şi cunoscută susţinătoare a drepturilor minorităţilor sexuale (ea însuşi făcând parte dintr-o astfel de minoritate), de asemenea şi scriitoare cunoscută pentru conflictele cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a făcut următoarele declaraţii în luna mai, anul 2012, în cadrul unui Festival al Scriitorilor desfăşurat în Australia, la Sidney:

„Căsătoria dintre homosexuali este un lucru cât se poate de simplu şi care nu necesită multă dezbatere, pe atât de normal şi de clar pe cât este distrugerea instituţiei familiei. Familia nu ar trebui să mai existe. Eforturile depuse pentru legalizarea căsătoriei dintre homosexuali sunt de fapt şi de drept o minciună, o diversiune, în legătură cu ceea ce vom face din căsătorie odată ajunşi în acel punct – minţim când spunem că instituţia familiei nu se va schimba. Acesta este un neadevăr.

Familia se va schimba şi trebuie să se schimbe. Părerea mea este că familia nici nu ar trebui să existe. Şi spun acest lucru pentru că nu-mi place să construiesc ficţiuni în viaţa mea. ”

După ce îşi aduce propria sa viaţă şi experienţă în apărarea cauzei pe care o susţine, anume de a denigra şi încerca să înlăture instituţia familiei din cadrul societăţii, Gessen îşi descrie în câteva cuvinte structura complexă a familiei sale, care este alcătuită din trei copii şi cinci părinţi, între care există grade diferite de rudenie. Unul dintre copii a fost adoptat, împreună cu fostul său partener dintr-un orfelinat din Rusia, un al doilea copil, pe care l-a născut, are un tată biologic în Rusia, iar cel de-al treilea este copilul biologic dintre fratele ei şi actuala sa parteneră de viaţă. Aceşti trei copii au cinci adulţi în roluri parentale dar aceştia nu sunt părinţii tuturor copiilor.

„Cei cinci părinţi se împart în grupe de câte trei. Şi într-adevăr, mi-aş dori să trăiesc într-un sistem juridic şi legislativ care este capabil să-şi asume această realitate şi să reflecteze la ea, dar aceasta nu cred că este compatibilă cu instituţia căsătoriei sau cu morala familiei.”

Pe înregistrarea dezbaterii care a avut loc la Festivalul Scriitorilor desfăşurat la Sidney, atunci când Gessen îşi expune în faţa publicului o părere personală şi anume că familia nu ar trebui să mai existe, este uimitor cum auditoriul aplaudă frenetic spusele jurnalistei, ceea ce constituie încă o mărturie a puternicei ofensive care se desfăşoară astăzi, pe plan mondial, împotriva celor trei piloni fundamentali ai umanităţii: familia, şcoala şi biserica. (sursa: LifeSiteNews.com)