Politică

Italia o ia pe urmele Spaniei

Guvernul italian promisese să îşi echilibreze bugetul în 2013, dar, potrivit unei declaraţii date publicităţii în cursul zilei de miercuri, acum se aşteaptă ca, în acest an, creşterea economică să scadă cu 1,2% din PIB. Declaraţia mai precizează că deficitul de 0,1%, estimat anterior pentru anul 2013, nu va fi atins până în 2014, iar un buget echilibrat va fi posibil numai în anul 2015.

Marţi, Fondul Monetar Internaţional (FMI) anunţase o progoză şi mai sumbră cu privire la recesiunea din Italia, estimând că economia italiană va înregistra un declin de 1,9%, scrie Rador.ro.

“Suntem un guvern pe termen scurt, chemat să facă schimbări de durată”, a afirmat Monti în cursul unei conferinţe de presă organizate miercuri. “Ceea ce facem acum reprezintă doar începutul unei operaţiuni care va dura mai mulţi ani, dar asta nu înseamnă că vor veni ani fără creştere economică. Totul, totul, dar absolut tot ce facem acum este în direcţia impulsionării creşterii economice”.

Cifrele recesiunii din Spania, mult mai descurajante decât se estimase iniţia, au împins guvernul spaniol să ceară instituţiilor Uniunii Europene să propună pentru acest an o ţintă de deficit mai puţin ambiţioasă, având în vedee că măsurile de austeritate agravează declinul economic. UE a fost de acord cu o ţintă de 5,3%, ceea ce i-a atras critici potrivit cărora această nouă disciplină fiscală nu este decât o vorbă goală. Tot marţi, FMI a avertizat că, în Spania, eventuale noi reduceri nu ar face decât să înrăutăţească situaţia.

“Ceea ce nu ne-ar plăcea să vedem… este o mai mare consolidare fiscală”, a declarat Olivier Blanchard, economist-şf a FMI, în timpul unei conferinţe de presă în cadrul rubricii sale “Perspectiva economică mondială” (“World Economic Outlook”).

În ultimele săptămâni, costurile de creditare ale Madridului au ajuns la o limită apropiată de cea pentru care ar fi fost nevoie de un împrumut salvator. Blanchard a declarat că pieţele sunt “schizofrenice” atunci când vine vorba despre austeritate şi creştere economică, creând pentru ţările cu necazuri din zona euro o situaţie de tipul “orice-ai face, tot prost ieşi”.

FMI a mai spus că Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea ajuta creşterea economică din regiune, micşorând şi mai mult ratele dobânzii şi acordând băncilor mici împrumuturi.

BCE a vărsat deja 1 trilion de euro sub formă de mici împrumuturi care să alimenteze sistemul bancar din zona euro – o mişcare care a fost aprobată tacit de Germania din cauză că decizia nu necesita aprobarea parlamentului.

sursa: money.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu